Foto: Sime Sokota / CROPIX
EDUARDOV NOS I DEL PIEROV DRIBLING

TRNOVIT I MUKOTRPAN PUT DO USPJEHA ANDREJA KRAMARIĆA Legende Dinama su ga spazile i odmah viknule: 'Ovaj mali je čudo'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. studeni 2016. 19:58

Krama, tako zovu Andreja Kramarića, bljesnuo je u Belfastu. Nije to bio jedini bljesak u reprezentativnom dresu, ali je svakako bio najupečatljiviji. Užitak je zapravo gledati tog mladića i njegov igrački uspon. Danas je svima jasno da se radi o napadaču koji bi u skoroj budućnosti mogao postati jedan od boljih koje je Hrvatska imala. Konačno, uvijek je govorio da mu je uzor - Davor Šuker. Kad god startate s pričom o Kramariću, zavrti se pitanje zašto nije uspio u svom klubu Dinamu, u svom gradu Zagrebu... To će pitanje vječno ostati kao neka tajna, kao nikad dovršena priča.

Već od malih nogu, kad se prvi put pojavio u Dinamu, kad su ga dočekali Stjepan Lamza i Fahrija Dautbegović, vidjelo se o kakvom se talentu radi. Govorio nam je mnogo godina kasnije Faćo kako su se on i Lamza začudili kad je prvi put primio loptu i trkajući se ramenima kazali jedan drugom: “Ovaj mali je čudo.”

Rekordna 452 gola

Napravili su odmah test brzine na 50 metara, a Krama je ostale ostavio 10 metara iza sebe. Iako su svi bili veći i stariji od njega. Nakon toga bio je registriran za Dinamo nakon prvog treninga! Subotom je igrao za limaće, a nedjeljom za starija godišta, s tim da su ga Lamza i Dautbegović znali gurnuti u obranu, da se kali. Prvu je službenu utakmicu za Dinamo odigrao protiv Sesveta, ali tada je nastao problem jer u klubu nije bilo tako malog dresa! Ni u najmanjem mu se dresu nisu vidjele noge jer su mu nogavice kratkih hlačica bile gotovo do gležnjeva...

Ostalo je povijest. Kramarić je u Dinamovu podmlatku zabio nevjerojatna 452 gola; nitko nikada nije toliko puta poentirao i vjerojatno nikada ni neće. Kramarić će po svemu ostati apsolutni rekorder Dinamove nogometne škole.

Zagreb, 240509.
Stadion u Maksimiru.
Nogometna utakmica 32. kola T-com 1. HNL, Dinamo - Zagreb.
Na slici: debitant u momcadi Dinama Andrej Kramaric.
Foto: Nenad Dugi / CROPIX
Foto: Nenad Dugi / CROPIX

Međutim, u seniorima Dinama nije išlo. Iako je zabijao golove, dolaskom Vahida Halilhodžića sve je više dobivao svoje mjesto, ali na klupi za pričuve. Slijedila je posudba u Lokomotivu, gdje je zablistao, postigao je 20 golova u 44 utakmice. Tada su ga odlučili vratiti u Maksimir. Međutim, opet je uglavnom sjedio na klupi. Prekipjelo mu je nakon jedne utakmice u Koprivnici, nakon ogleda Slavena Belupa i Dinama.

- Ako me ne žele, neka mi to kažu - rekao je Andrej na parkiralištu koprivničkog stadiona, dovoljno glasno da to čuje tadašnji trener Zoran Mamić.

Ta je rečenica bila dovoljna da mu se pokažu vrata. Godinu je dana kasnije Zoran Mamić rekao:

- Andrej nije otjeran iz Dinama, samo nije imao dovoljno strpljenja. Je li bio zapostavljen? Možda je to točno, žao mi je, želio bih u momčadi imati takvog igrača.

Često smo razgovarati s Jožom Kramarićem, ocem našeg reprezentativca, koji je znao kazati:

- Bez obzira na sve što se odigralo, Andrej je napredovao i u Dinamu. Znate kako je to, to vam je kao pred brak. Sve je bilo spremno za svadbu, ali je mlada otkazala u posljednji trenutak. Pa onda odeš u zagrljaj druge.

Zagreb, 010809.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 1.HNL, 2.kolo NK Dinamo - NK Medjimurje.
Na slici: strijelac gola Za Dinamo Andrej Kramaric.
Foto: Nenad Dugi / Cropix
Foto: Nenad Dugi / Cropix

“Mlada” je bila Dinamo, a “druga” je bila Rijeka. Otišao je na Kantridu, tamo je briljirao, zabijao je kao na pokretnoj traci, postao je najbolji golgeter i ljubimac navijača. U siječnju 2015. godine odlazi u Leicester, mjesec dana kasnije zabija svoj prvi gol u Premiershipu protiv Arsenala. Ukupno je za prvaka Engleske odigrao 13 utakmica, postigavši dva pogotka, da bi u siječnju 2016. otišao na posudbu u Bundesligu u Hoffenheim, s kojim je kasnije potpisao ugovor do 2020.

Trenerske koncepcije

U momčadi koja ove sezone briljira u Bundesligi postigao je tri gola u prvenstvu uz pet asistencija.

- Pitate me igra li najbolji nogomet u karijeri? Još se traži, teži prema najboljemu. Ne, nema se razloga ljutiti na Dinamo ili Ranierija. Zbog čega? Sve je do trenerskih koncepcija.

To je rekao tata Kramarić, vjerni pratitelj karijere svoga sina, koji je dok je Andrej bio klinac, iza kuće unedogled vježbao pucanje na gol. Koje je, vidjelo se u Belfastu, bogme dobro uvježbao.

Prvoj momčadi Modrih priključio se 2008. godine, u klubu su tada bili Luka Modrić, Mario Mandžukić, Boško Balaban, Tomo Šokota, Igor Bišćan... Po svim testovima koji su se tada radili vidjelo se da ima sjajne kapacitete, uvijek je bio u vrhu po tjelesnoj izdržljivosti. U realizaciji je podsjećao na Eduarda da Silvu, a po driblinzima na Alexa Del Piera.

Za Kramarićev nogometni razvoj itekako je bitna bila njegova inteligencija, i to ne samo nogometna. Završio je matematičku gimnaziju, poznati zagrebački MIOC, a najdraži su mu predmeti bili matematika i logika. Da, bio je odličan učenik.

Linker
14. svibanj 2024 03:42