Foto: Tom Dubravec / CROPIX
POČIVA U MIRU

TUŽNA VIJEST IZ SPLITA U 74. godini nakon kratke i teške bolesti preminuo legendarni nogometaš Hajduka Miroslav Ferić

Piše: Jurica GizdićObjavljeno: 04. svibanj 2017. 16:02

U Splitu je nakon kratke i teške bolesti u 74. godini preminuo legendarni nogometaš Hajduka, Miroslav Ferić, piše Slobodna Dalmacija.

Rođen je u Splitu, 4. travnja 1944. godine. Za Hajduk je odigrao 315 utakmica i postigao 60 zgoditaka. S Hajdukom je osvojio prvenstvo Jugoslavije 1971., kao i kup 1967., gdje je u finalnoj utakmici protiv Sarajeva u Splitu postigao prvi zgoditak.

Igračku karijeru započeo je u mlađim uzrastima Splita kod barba LukeKaliterne, gdje ga je odveo zet mu, igrač Splita, Mario Duplančić Mamuco.

Nakon završetka igranja među Splitovim pionirima, Miro je igrao i za kadete, juniore i prvu momčad Splita, za koju je igrao od 1961. do 1963. Igrao je jednu utakmicu i u prvoligaškoj momčadi Splita 1961.

U ljeto 1963. godine Miro prelazi u Hajduk, u čijem će dresu obilježiti igračku karijeru. Bilo je poziva s raznih strana, najupornija je bila Crvena Zvezda, ali za Mira, kada je odlučio napustiti RNK Split, nije bilo dileme. Hajduk i samo Hajduk. Debitirao je u kup protiv momčadi Like iz Gospića u Splitu, 30. listopada 1963., kada je Hajduk pobijedio s 8:2, a Miro je odmah postigao i prvi zgoditak.

Split, 260315.
Miroslav Feric, nekadasnji igrac Hajduka, strijelac pobjedonosnog gola za prvi kup koji je Hajduk osvojio 1962 protiv Partizana.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

U Hajduku je Miro igrao do 1972. godine. Kroz to vrijeme doživio je Miro osvajanja trofeja, ali i veliku i tešku borbu za ostanak u ligi.

Ipak, prema vlastitom priznanju 1967. godine doživio je Miro najveću radost u karijeri. Po prvi put Hajduk je osvojio kup. Datum je bio 24. svibnja 1967., godine. Hajduk je pobijedio Sarajevo s 2:1, a kao što je prethodno spomenuto Miro je postigao prvi gol na toj povijesnoj utakmici.

Igrala se 42. minuta, prekršaj za Hajduk blizu kornera, između Istoka i Sjevera. Slobodan udarac za Hajduk. Centrirao je Džemaludin Mušović, lopta je išla prema Miru, nije skočio, nego se bacio prema lopti. Goool! Prema vlastitom priznanju najdraži Mirov u karijeri.

Na kraju je Hajduk pobijedio sa 2:1. Radosti nije bilo kraja.

Doživio je Miro i radost 1971. godine, kada je bio dio šampionske momčadi koja je nakon 16 sušnih godina donijela u Split, titulu prvaka Jugoslavije.

Pored Splita i Hajduka igrao je Miro i u Borcu iz Banja Luke te belgijskom Racingu.

Treba reći to da je Miro Ferić igrao za omladinsku, olimpijsku i B reprezentaciju Jugoslavije.

U momčadi je, kako je govorio, igrao na svim mjestima u momčadi, osim što nikada nije bio vratar niti bek. Najviše je igrao na pozicijama spojke i centarfora, a znao je po potrebi igrati u half liniji ili na krilu, a kratko vrijeme bio je i centarhalf.

Cijenio je sve trenere koju su ga trenirali tijelom karijere, ali znao je reći da je barba Luka Kaliterna bio poseban.

Treba reći da je i njegov sin Slavko nosio bijeli dres igravši za mlađe klupske uzraste.

Komemoracija u povodu smrti legendarnog nogometaša Hajduka, Miroslava Ferića, održati će se u subotu, 6. svibnja u 9,30 u kino sali stadiona na Poljudu, a pokop je istog dana u 11 sati na groblju Lovrinac.

Linker
03. svibanj 2024 10:49