Screenshot: Twitter
FATALNE POSLJEDICE?

UEFA HAJDUKU PRIPREMA NAJCRNJI SCENARIJ Spominje se vraćanje zarade od rasprodanog Poljuda, ali i nešto puno gore - izgon iz Europe!

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 19. kolovoz 2017. 10:10

Incident u Liverpoolu je okupirao medije i razmišljanja, prekid od četiri minute utakmice Everton – Hajduk, s naglaskom na loše ponašanje navijača "bijelih". U popodnevnim satima UEFA je precizirala: za Everton jedna je točka krimena:

1. Bacanje predmeta;
Kad su domaći užgali vatru, evo što sve Hajduka UEFA tereti:

1. Bacanje predmeta; 2. Uznemiravanje publike, nemir i izgredi (crowd disturbance), uz prekid utakmice; 3. Invazija navijača prema terenu; 4. Akt rušenja i oštećenja stadiona.


Hajduk Split fans launch chairs and bottles at...

Istraga je u tijeku, a nema još objavljenog datuma rasprave. Tražit će se i dopunsko izvješće Hajduka (i Evertona), za sve to treba nekoliko dana vremena. U to ime se vjeruje da će kazna biti izrečena nakon uzvrata s Evertonom.

I to je, dakle, zaplet storije na traženje odgovora može li se dogoditi da UEFA kazni Hajduk na način da upropasti spektakl u četvrtak protiv Evertona? Neće valjda, ulaznice su praktično rasprodane i Hajduk zbraja šest milijuna kuna utrška od publike.

Zamislite šok da se recidivist Hajduk kazni s igranjem bez publike odmah sad, u četvrtak?
Pitanje je legitimno, nema osobe bliske Hajduku i zbivanjima u balunu kojoj to nije prostrujilo kroz misli, a nakon gužve s navijačima.

Ipak, vlada uvjerenje da se odluka o kazni neće odnositi na utakmicu već ovog četvrtka, posebno uz objavljeni itinerar istrage.

UEFA je u petak izjutra pokrenula istragu, nakon što je u zapisniku delegat Michael Kirchner iz Njemačke naveo:

- Utakmica je prekinuta zbog sukoba dviju navijačkih skupina u trajanju od četiri minute.

Taj šturi izvještaj Nijemca nije govorio sve, slijede dopunska izvješća, a i snimka se pregledavala.

Međutim, u Poljudu su odmah bili što je krivnja objektivno podijeljena na obje strane.

Jer, za incident sredinom prvog dijela nije bez krivnje ni Everton kao organizator, a ni njegovi navijači. Jer, tko je prvi bacio tri boce vode ako ne oni?

Zašto su navijači Hajduka bili na donjoj tribini, gdje se lako uđe na teren, a gornji dio je bio potpuno prazan?!

To nije amnestija za besmisleno natjeravanje s redarima i uzvraćanje bacanjem predmeta, ali je i to činjenica.

U Engleskoj incident smatraju kao alarm da huliganizam nije iskorijenjen. A sami su prije 30 godina i te kako ispaštali; zbog susjeda im Liverpoola i Heysela ni najjači Everton svih vremena iz razdoblja 1985. - 1990. nije smio u Europu, nego je ostao zatočen na svom "pustom" Otoku.
Najvažnije pitanje jest kakve sankcije prijete Hajduku, nakon što je nedavno "UEFA Hajduk pomilovala, ali nije zaboravila".

Naime, prije koji tjedan UEFA je posušila Hajduku kaznu igranja jedne utakmice bez publike. I u zadnji čas dopustila Hajduku da se protiv Brondbyja ipak igra s publikom (uz zatvoreni jugoistok, sektor U). Protiv Brondbyja je k tome prošlo sve u redu.

Sad je Hajduk opet na tapetu. Kakva će sad biti kazna? I kad će biti?

1. Kazna odmah za Everton – na primjer jedna utakmica bez publike, već za četvrtak; Hajduk bi onda morao vraćati već rasprodane ulaznice, te u projekciji imati gubitak od već utrženih cca šest milijuna kuna;

2. Kazna nakon Evertona – čini se najrealnija opcija, bez obzira kakva bila, da se kazna primijeni od iduće utakmicu poslije Evertona; u skupini Eurolige na jesen kad se eliminira Everton ili pak za iduće , ako budu eliminirani od Evertona i čim se iznova plasiraju u Europu;

3. Izgon iz Europe? - to bi već bilo sasvim drastično, premda je Hajduk recidivist pa teoretski i to može biti. Kad je UEFA pomilovala za Brondby, rekla je da će pomno pratiti daljnji razvoj zbivanja. Nije povoljan rasplet, ali ne vjerujemo da bi Hajduk mogao zaraditi godinu bez euro-natjecanja?!

Linker
28. travanj 2024 04:17