Hanza Media, sn ilustracija / Hanza Media, sn ilustracija
RIJEKA VS DINAMO

UŽIVO OD 19.00 UTAKMICA DESETLJEĆA! Dobivamo li danas prvaka ili ulazimo u potpunu dramu? Dinamovci upravo stigli u hotel, Ćorić se razbolio

Rijeka večeras u 19 sati dočekuje Dinamo u vjerojatno odlučujućem dvoboju za naslov prvaka Hrvatske nogometne lige. Kekova klapa ima četiri boda prednosti i s pobjedom bi otišla na teško dostižnih plus 7, dok bi Dinamo pobjedom potpuno zakomplicirao prvenstvo. Izravan prijenos pratite UŽIVO na portalu Sportskih Novosti.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. travanj 2017. 09:42

RIJEKA - DINAMO (19 sati)

RIJEKA: Prskalo - Ristovski, Elez, Župarić, Vešović - Bradarić, Mišić - Bezjak, Andrijašević, Gorgon - Gavranović

DINAMO: Livaković - Matel, Lešković, Perić, Pivarić - Pavičić, Antolić - Soudani, Sammir, Šitum - Hodžić

--------------------------------------------------------------

Stižu i prve loše vijesti za Modre. Ante Ćorić se sinoć razbolio i neće igrati večeras, ostao je u Zagrebu

Nogometaši Dinama upravo su stigli u hotel. Zanimljivo, u samom susjedstvu su i današnji rivali iz Rijeke udaljeni svega 100 metara zračne linije

Autobus s igračima Dinama prolazi kroz tunel i ide na utakmicu

Utakmica godine? Zapravo i više od toga, ovo je utakmica desetljeća, kad je HNL u pitanju. Pretenciozno? Možda na “prvu loptu”, ali znate li kad su dva kluba u borbi za trofej prvaka zadnji put međusobno igrali za naslov u ovako kasnoj fazi prvenstva?

Bilo je to u svibnju 2005. kad su se za naslov borili Hajduk i zaprešićki Inter, u predzadnje kolo ušli su istim brojem bodova, u zagrebačkom predgrađu Žuti su se nadali pobjedi, koja bi ih primaknula neočekivanom pothvatu. Ipak, Hajduk je do sudačke nadoknade imao pobjedu i naslov u rukama, tada je Gulić zabio za “Pirov remi”, jer svima je bilo jasno da će Bijeli u zadnjem kolu na Poljudu slaviti protiv Varteksa kojega je vodio budući Hajdukov trener Ćiro Blažević. Ali, da, to je bila zadnja sezona ovakve neizvjesnosti.

Nezabilježen interes

Čak ni ono proljeće 2009. kad je Hajduk nakon poljudskog derbija s Dinamom u veljači pobjegao na dva boda prednosti, pa je Dinamo uskoro preokrenuo utrku, jer do idućeg derbija već je sve bilo gotovo. Stoga je ova utakmica ipak specifična. Jer, ona ne samo da može biti ključna u borbi za naslov prvaka, pobijedi li Rijeka i ode na sedam bodova, ovaj dvoboj na Rujevici može donijeti i simboliku kraja Dinamove dominacije, prekid jedne velike serije, kakva se rijetko viđa u današnjem nogometu.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Dugo, dugo nismo osjećali takav interes za jednu HNL utakmicu, toliko neizvjesnosti i pozitivne nervoze pri iščekivanju prvog sučevog zvižduka. Ne samo to, ovo je posebna utakmica i jer je doista nemoguće unaprijed procijeniti tko je trenutačno u prednosti. Rijeka igra postojano, igra pred svojom publikom i punim tribinama rujevičke tvrđave, euforična, motivirana, još uvijek bez poraza. Dinamo je u usponu forme, igra atraktivno i napadački, stvara puno prilika, zabija dosta, a malo prima. Ono kad izgovorite frazu da će odlučiti nijanse, e, to ja baš takva utakmica. Jedna lopta, jedna greška, može odnijeti prevagu na jednu ili drugu stranu, baš je gusto, kao rijetko kad.

Meč-lopte

No, hoće li večerašnji derbi odlučiti prvaka? Matematički - ne, a dok nije i teoretski gotovo, ne treba nagliti s proglašenjem pobjednika. Ali, da će mnoge karte biti otkrivene, mnoga pitanja dobiti odgovore, to sigurno. Dakle, vidjet ćemo je li Rijeka spremna za taj pothvat, za taj iskorak, može li dobiti veliku utakmicu kad je “mora” dobiti, može li konačno meč-loptu pretvoriti u poen.

Saznat ćemo je li Dinamo doista toliko dobar, silan i u usponu forme ili su igre i rezultati u zadnjim utakmicama bile i posljedica kvalitete suparnika, koji su ipak za poneku klasu slabiji od Rijeke?

Vidjet ćemo je li Sammirov dolazak bio pun pogodak ili nije stigao na vrijeme da uhvati formu... Ma, bit ćemo večeras pametniji po mnogim detaljima, znat ćemo i tko je favorit uoči zadnje četvrtine prvenstva. Pobjeda jednima i drugima, osim bodova, nosi strahovitu psihološku injekciju, poraženom potonuće.

A što ako bude remi?

Dinamo ne može već večeras prestići Rijeku, ali, dođe li i na minus jedan, postat će veliki favorit za naslov prvaka. Jasno, ode li Rijeka na plus sedam, povijesni trofej već će se smiješiti, bit će mu Rujevica jako, jako blizu.A što ako završi remijem? Onda ćemo nastaviti dalje u istom tonu. Iz kola u kolo, iz utakmice u utakmicu, gledati tko će prvi kiksati. I čekati konačan obračun, 27. svibnja u Maksimiru. U dvoboju koji bi tada mogao nositi i epitet “utakmica stoljeća”! No, ne brzajmo, prvo Rujevica. Već je i to dovoljno da se naježimo!

Linker
06. svibanj 2024 06:37