Hrvatska pozdravlja navijače nakon pobjede protiv Turske.
 Clive Rose/Getty Images
PIŠE T. ŽIDAK

VATRENI, SAMO RAVNO PREMA GOLU Pobjeda protiv Čeha svrstala bi nas u favorite turnira

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 17. lipanj 2016. 11:45

Droit au but, ravno prema golu, to bi trebao biti slogan hrvatske reprezentacije na današnjoj utakmici protiv Češke. Taj slogan navijača Olympiquea iz Marseillea, inspiriran okomitom igrom Josipa Skoblara, za kojega je i Dragan Džajić u jučerašnjem intervjuu L’Equipeu rekao da mu je bio idol, formula je da već u drugoj utakmici razriješimo sve dvojbe oko plasmana u drugi krug...

U sjeni ruskih “hiper-nasilnika” u crnim majicama i zastrašujuće brutalnosti, “kilave” igre francuske reprezentacije, koja zabija sve golove na rubu sudačke nadoknade i komplimenata Antoniju Conteu za briljantnu igru talijanske reprezentacije, Hrvatska već dva dana niti jednim jedinim slovom nije spomenuta u L’Equipeu. Tek povremeno spomenu Modrića u kontekstu najboljih igrača u prvom kolu turnira. Kao da naša reprezentacija živi u potpunoj izolaciji u “zlatnom kavezu” u Deauvilleu. Hrani li Čačić svoje lavove sirovim mesom uoči današnje utakmice, saznat ćemo večeras u Saint Étienneu.

Glasovi iz Praga govore da su Česi nezadovoljni što je njihova reprezentacija igrala kukavički bunker protiv Španjolske, iako su svjesni da bi “igra spuštenog garda” ili ulazak u klinč bili pogubni protiv tako snažne i iskusne momčadi. Hrvati znaju igrati protiv takvih reprezentacija, kojima su dominantni, tako da treba očekivati veliki posjed lopte, samo je pitanje egzekucije. Ante Čačić je ne jednom kazao da je Češka opasnija od Turske, ali je i podvukao da se Hrvatska “može nadigravati baš sa svakom reprezentacijom”. Hoće li današnji izbornik, kao Ćiro Blažević 1996. i Slaven Bilić 2008. startati s dvije pobjede, ili će učinak, ipak, biti skromniji?

- Dovoljan bi nam bio i bod - računa Josip Skoblar, ali nismo sigurni da bi to zadovoljilo pobjeda gladnu naciju. Jer, nacija sve dublje roni u euforiju... Na press konferenciji, nakon pobjede nad Turskom, još vruć, ali i potpuno sabran, hrvatski izbornik je rezonirao: “Bilo je i slabosti...”.

Ciljao je Čačić u tom času vjerojatno na Marija Mandžukića, koji je na premijeri igrao vrlo suzdržano. Ali, naš izbornik neće biti tako hrabar, kao Didier Deschamps, koji je nakon prosječne igre protiv Rumunjske iz sastava izbacio Griezmanna. No, kada je na drugoj utakmici “krov bio u plamenu”, uveo ga je u igru i Griezmann je bio egzekutor za francuskih 2-0. Čačić i dalje vjeruje Mandžukiću, on će do kraja turnira biti nedodirljiv, jer, golgetere treba čekati do zadnje sekunde. Andrej Kramarić i Marko Pjaca su opipali turnir, Kalinić i Čop su na listi čekanja, izbornik i u talonu ima vrlo dobre karte.

Dario Šimić je smiren tip, racionalan, pouzdan, triput će “prokuhati” svaki glagol prije nego što će ga poslati u eter.

- Blizu smo, samo se treba čuvati euforije i samozadovoljstva, a posebno bahatosti. I ne smijemo stati. Samo jedna pobjeda, uz vrlo dobru igru, svrstala nas je među favorite turnira, i sad je najvažnija stvar otresti se kompleksa male reprezentacije. Kada sam igrao u Milanu, nismo razmišljali o plasmanu u polufinale ili finale, zanimalo nas je samo osvajanje Lige prvaka. Tako i Hrvatska, jedini cilj mora biti osvajanje Europskog prvenstva. Jeste li ikada čuli da Nijemci razmišljaju o prolasku grupe? Nikada...

Oho, Dario, nikad ne bih pomislio da tako staloženog čovjeka može obujmiti takav optimizam:

- Dojma sam da je Španjolska u silaznoj putanji, na putu nam je Češka, samo jedna od prepona koje treba preskočiti u utrci za naslov europskog prvaka. Imamo sve, odličnu momčad, dobre igrače na klupi. Izbornik zna kako će sastaviti momčad, u pitanju su nijanse, teško može pogriješiti.

Mnogi u Hrvatskoj razmišljaju kao Dario Šimić. Mnogi tako razmišljaju i u Parizu, nitko neće reći da je Hrvatska iz “trećeg nogometnog svijeta”. Ne znam samo je li se kod kuće ambijent poboljšao, kakvo je raspoloženje navijača u Hrvatskoj. “Vatrenima” je neophodan samo taj “poguranac”!

Linker
18. svibanj 2024 09:45