Paun Paunovic / Hanza Media / Hanza Media, ilustracija
CEH IZ 2009. GODINE

VELIKA SRAMOTA ZA MALE NOVCE Hajdukovci jeli i pili, a nisu platili!? Redale se butelje Dingača, 'grickali' se sirevi s plemenitom plijesni...

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 17. studeni 2016. 14:35

Od početka listopada na Trgovačkom sudu u Splitu održana su dva pripremna ročišta u parnici koju je tvrtka Pevec pokrenula protiv Hajduka. Iako bi nekome prva asocijacija bila da se tuže jer je poznati maloprodajni lanac neprehrambene robe splitskom klubu prodao, na primjer, prskalice za travnjak koje Hajduk nije platio, kako doznaje Slobodna dalmacija, to nije ni blizu sadržaju tužbe.

Zapravo se radi o tome da iz Peveca tvrde da je momčad s Poljuda odsjela, jela i pila u njihovom hotelu Picok u Đurđevcu kada je tamo bila na pripremama, nakon čega je ostalo nepodmirenih 17.506 kuna.

Ne radi se o prevelikom iznosu, no taj navodni trošak je nastao još u kolovozu 2009., pa bi se ukupan dug s kamatama, kako su nam to izračunali računovođe, danas mogao kretati oko 35.800 kuna. Znači da bi obračunate kamate već sada trebale iznositi više od glavnice duga.

Bakanalije u sitne sate

No, zbog čega relativno nevelika obveza nije plaćena?! Prvotimci i članovi stručnog stožera u Picoku su imali puni pansion koji je po osobi koštao 405 kuna. Neki od njih su uzeli pokoju bočicu vode iz mini bara u sobi, ili bi u restoranu naručili jutarnju kavu, coca-colu ili voćni sok – kako su to evidentirali u hotelu.

Računi koje je tvrtka priložila kao dokaze u sudskom postupku također pokazuju da se navečer, sve do par sati iza ponoći, na tim pripremama pilo vino Pelješac vinarije Dingač koje košta 220 kuna po butelji, zeleni silvanac po 160 kuna, te su se “grickali“ sirevi s plemenitom plijesni.

Iako se sve to događalo prije sedam godina, Pevec naravno nije čekao sve ovo vrijeme da se od Hajduka pokuša prisilno naplatiti. Prijedlog za ovrhu na imovini “bijelih“, popraćen izvodom iz svojih poslovnih knjiga, ta tvrtka je javnom bilježniku u Bjelovaru podnijela krajem 2010. godine kada je već bila u stečaju i kada njome više nije upravljao poduzetnik Zdravko Pevec, već stečajna upraviteljica Mira Ilinčić.

Kada se klub žalio na doneseno rješenje o ovrsi, javni bilježnik je prema proceduri predmet proslijedio Općinskom sudu u Splitu gdje se na njemu godinama ništa konkretno nije radilo da bi se moga donijeti presuda, već se navodno sve “vrtjelo“ oko toga što je trgovački lanac u vrijeme podnošenja tužbe bio u stečaju, pa što je poslije izišao iz stečaja zbog čega je mijenjao oblik iz društva s ograničenom odgovornošću u dioničko društvo, pa mu sjedište više nije bilo u Bjelovaru nego u Sesvetama.

I onda je ove godine predmet delegiran Trgovačkom sudu koji ga je ubrzo uzeo u rad i tako je počelo parničenje.

Svaguša: Nemam ja s tim veze

Kako doznaje Slobodna dalmacija, na prvom pripremnom ročištu Hajduk je tražio odgodu zbog mogućnosti rješenja spora mirnim putem. No, između suprotstavljenih strana do danas nije došlo do dogovora.

Ponovo su se na sudu “sastali“ ovog ponedjeljka kada je klub Pevecu osporio da je vlasnik hotela i tvrdio da zbog toga nema pravo naplatiti priložene račune. Istina je, naime, da hotel Picok sada nije u vlasništvu trgovačkog lanca jer je prodan tijekom stečajnog postupka. Nastavak sudovanja se očekuje nakon Nove godine.

Objašnjenje zbog čega nevelika obveza nije odmah podmirena, zatražili smo od Joška Svaguše koji je u to vrijeme bio predsjednik Hajduka.

No, iako na službenoj internet stranici kluba stoji podatak da je on na čelno mjesto imenovan 7. kolovoza 2009. godine, dan prije nego što je momčad krenula u Đurđevac i pila dingača, jučer nam je kazao da ne zna o kojem se dugu radi i pokušavao nas uvjeriti da u to vrijeme nije bio predsjednik obrazlažući da je imenovan par dana kasnije.

------------------------------------------------------------------------------

Radovani: Mi bi platili dug, ali kamatu im ne priznajemo

Odvjetnik Hajduka i predsjednik njegove Skupštine, Vinko Radovani, kaže da računi Pevecu nisu bili plaćeni jer vjerojatno nisu bili evidentirani u poslovnim knjigama. Napominje da je to bilo u vrijeme kada je klub započeo djelovati kao športsko dioničko društvo i kad mu je bankovni račun još uvijek bio u blokadi.

- Na rješenje o ovrsi smo izjavili žalbu radi opreza. Zatim je sudski postupak bio prekinut jer je Pevec u stečaju, a kod prekida postupka ne teku kamate. S tvrtkom Pevec se dogovaramo da spor riješimo mirnim putem tako da im platimo glavnicu duga. Ako se računovodstveni podaci usklade, onda ćemo sve riješiti do sljedećeg ročišta – kazao je Radovani.

------------------------------------------------------------------------------

Linker
06. svibanj 2024 17:49