CROPIX
SPORTSKI DIREKTOR O PLANOVIMA

VELIKIM KORACIMA SE GRABI PREMA NASLOVU PRVAKA 'Ne možemo očekivati da ćemo postati Bayern, ali uskoro ćete gledati još jaču Rijeku'

Sportski direktor Rijeke prošao je sve faze stabilizacije i rasta kluba od dolaska Damira Miškovića
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 28. prosinac 2016. 00:13

Srećko Juričić uskoro će ući u svoju petu godinu od povratka u Rijeku. Bivši igrač i trener Bijelih sada je u ulozi sportskog direktora na kojoj je prošao sve faze stabilizacije i rasta kluba od dolaska Damira Miškovića na čelo Rijeke. Pred društvom s Rujevice jedna je od najuspješnijih godina: iako u 2016. nije osvojen trofej ili napravljen novi europski iskorak, Rijeka je u jesenskom dijelu sezone postavila dobre temelje za proljeće u kojem kreće u lov na povijesni naslov prvaka. Od kluba kojem je prijetila sudbina Varteksa ili Šibenika do priča o tituli i Ligi prvaka...

- Kada pogledam unatrag, stvarno mogu biti zadovoljan. Kada smo došli u klub, stanje nije bilo dobro, momčad je bila u borbi za ostanak, trebalo je puno toga posložiti. Ali rezultatski smo se stabilizirali, osvojili Kup i Superkup, imali dvije sjajne sezone u Europskoj ligi, osvajali rekordan broj bodova, sada uzeli i jesensku titulu... Hoćemo li i onu pravu nakon 36 kola? Recimo da imamo dobre izglede da sezonu završimo tu gdje jesmo.

Na razini Dinama

Je li, iz vašeg iskustva, ovaj iskorak koji je Rijeka napravila u ovih posljednjih pet godina bio normalan put ili su neke stvari napravljene brže od nekog uobičajenog slijeda?

- Meni se čini da je sve išlo dosta brže nego što smo svi zamišljali. Posebno u onim prvim godinama kada se s jako puno entuzijazma i uložene energije unutar samo godinu dana puno toga promijenilo. Nastupi u Europi došli su iznenada i iz neke učmalosti i borbe za ostanak odjednom smo igrali europske utakmice protiv jakih momčadi. Taj se dio dogodio puno brže nego što bi bilo normalno.

Samim su time i očekivanja javnosti i navijača brzo porasla...

- Očekivanja svih nas brzo su porasla, ali znali smo da taj napredak ne može stalno ići istom brzinom, da u jednom trenutku mora malo i usporiti. Zbog toga nije bila tragedija kada neke stvari nisu bile kako smo ih zamislili. Postoji granica dokle se može ići, ne možemo očekivati da ćemo postati Bayern.

Kada ste dolazili, govorili ste da želite Rijeku uz bok Dinamu i Hajduku. Splićane ste posljednjih godina po rezultatima i kvaliteti momčadi prestigli, sada ste na tablici ispred Dinama. Gdje je u vašim očima trenutno Rijeka?

- Dinamo i Hajduk uvijek imaju tu povijest i tradiciju i u tome su ispred nas, ali kvalitativno je to druga priča. Posljednjih smo godina ispred Hajduka, bili smo blizu Dinama, a mislim da smo sada na njihovoj razini. Cilj nam je da budemo stabilni, da imamo jaku momčad i da budemo uvijek kompetitivni s Dinamom, Hajdukom, Osijekom ili bilo kojim klubom koji se tu može pojaviti. Pokazali smo da Rijeka ima prepoznatljivu igru, da može igrati europske utakmice, što se i vidi u broju osvojenih bodova i načinu na koji su osvojeni.

Maštu navijača zagolicao je jesenski dio sezone, Rijeka dugo nije bila tako dominantna kao u središnjem dijelu jeseni, pokazala je svojevrsni gard momčadi koja se bori za titulu, što je ranijih godina možda nedostajalo.

- Svi gledamo kako bi Rijeka konačno osvojila prvenstvo. Prošlo je tek malo više od pola sezone, ali način na koji igramo, na koji je složena momčad i stvorena pozitivna atmosfera naznake su da ove sezone imamo veliku priliku osvojiti naslov prvaka. Ne smije sve ostati na riječima, imamo još po dvije utakmice s Dinamom, Hajdukom i Osijekom, dakle zahtjevno proljeće moramo odraditi na visokoj razini kako bismo ostvarili svoj cilj. Ne zanosimo se i ne živimo u oblacima jer znamo da nas do samog kraja čeka teška borba.

Nakon brojnih transfera prošlog ljeta postojali su mnogi upitnici vezani uz mogućnosti ove momčadi, je li vas iznenadilo što je nakon dva mjeseca Rijeka izgledala kao da već dvije godine igra zajedno?

Teško je uzeti naslov

- Nije me iznenadilo. Kada objektivno pogledamo sve što se kod nas svih ovih godina događalo, vidimo da je stručni stožer uvijek uspijevao posložiti igru s igračima koje imamo. Ovaj se put dogodilo da u tom trenutku imamo i karakterno i kvalitativno prave igrače za korak naprijed.

Može li Rijeka sada izdržati do kraja? I prošle ste sezone u jednom trenutku bili ispred Dinama, četiri su se boda činila lijepom zalihom, no se ta prednost brzo istopila.

- Prošle smo sezone imali drugačiji profil igrača nego danas i to je jedan od razloga zbog kojeg nismo uspjeli zadržati prednost. Usto, mislim da ove sezone puno bolje kontroliramo i pritisak koji stvara prvo mjesto. Prošle smo se godine teško nosili s tim bremenom, sada smo svjesni svoje kvalitete i svoje snage, ali kada govorimo o borbi za naslov prvaka, moramo znati da je Dinamo već 11 godina dominantan i da nije tek tako uzeti im naslov prvaka.

Ove je jeseni Matjaž Kek postao najdugovječniji trener na klupi Rijeke, imao je povjerenje cijelog kluba i nakon nekih slabijih rezultata. Koliko je važna ta sigurnost i kontinuitet za ovo što je Rijeka danas?

- Taj me podatak o Kekovoj dugovječnosti čini posebno zadovoljnim. Uvijek se spominjala dugovječnost Fergusona ili Wengera, a meni je drago što je Rijeka postala u HNL-u klub u kojem će trener trajati duže od jedne ili dvije sezone. Kontinuitet je važan i nama koji znamo kako trener radi jer se možemo prilagoditi u odabiru igrača, igrači znaju gdje dolaze i što ih očekuje.

Prije nešto manje od godinu dana u Dubaiju ste najavili da će povratkom u Rijeku Kek potpisati novi petogodišnji ugovor. Aktualni mu istječe na ljeto, kakva je situacija po tom pitanju?

- Situacija je ista kao i ranije. Naš je odnos takav da postoji povjerenje između predsjednika i trenera. Papir uopće nije važan, Matjaž Kek bit će trener dok je god svima nama dobro.

Jednom izjavom prije nekoliko mjeseci Kek je stvorio male nedoumice rečenicom da će odraditi važeći ugovor.

- U nogometu je sve moguće, ali povjerenje između kluba i Matjaža Keka takvo je da sigurno neće biti velikih stresova.

A kakva je situacija s igračima? Vrataru Andreju Prskalu primjerice istekom sezone završava ugovorna obveza.

- S Prskalom smo sve dogovorili, ugovor će biti potpisan idućih dana. Vjerujem da će biti na tri godine. Odlaskom Vargića trebalo je odlučiti hoćemo li ukazati povjerenje Prskalu i Slugi ili tražiti novog golmana. Andrej je radom, ponašanjem i nastupima kada je mijenjao Vargića pokazao da on može biti taj, puno je bodova donio i mi smo s te strane zadovoljni. Ovaj poziv u reprezentaciju najveće mu je priznanje za sve što je napravio.

Spominje se da ćete pojačati ugovore Filipu Bradariću i Josipu Mišiću?

- Kada igrači ulaze u zadnje dvije godine ugovora, krećemo s razgovorima o produženju; tako će biti i s Bradarićem i Mišićem. Pokazali su kvalitetu i danas su važni kotačići naše momčadi.

Važan kotačić momčadi postao je i Josip Elez, koji je posuđeni igrač Lazija.

- Realizirat ćemo taj otkup.

Već na zimu?

- Imamo određene datume u ugovoru i prema njima ćemo se voditi; Elez će biti igrač Rijeke.

Polusezona koja je rezultatski i igrački odrađena na visokoj razini izaziva velik interes za igrače Rijeke. Prijelazni rok, zapravo, nikada ne miruje u vašem slučaju.

- Cijelo vrijeme pratimo tržište, uvijek smo spremni reagirati. Nije uvijek lako; kada momčad ima rezultate kao što mi imamo sada, onda je jako velik interes za njezine igrače, puno je upita, puno se ljudi javlja, ali pokušavamo to profesionalno odrađivati i biti spremni za takvu situaciju.

Idemo konkretno: iz talijanskih medija dopiru informacije da je Sampdorija ozbiljno zagrizla za Stefana Ristovskog.

- Službenih ponuda još nije bilo ni za jednog igrača. To je sve što mogu reći.

Ciljano pojačavanje

Predsjednik Mišković istaknuo je da će biti prodaje ako se dogode ponude kakve se ne mogu odbiti. Što to konkretno znači u brojkama?

- Nama je cilj zadržati sadašnju momčad i pojačati se ili nadopuniti na nekim mjestima za koja mislimo da bismo trebali. Neću o iznosima, ali nemoralna bi ponuda trebala biti puno veća od realne vrijednosti nekog igrača. Napominjem da Rijeci ove zime nije cilj prodati igrače, ali svjesni smo da u nekim situacijama neke stvari nećemo moći spriječiti, no bit ćemo spremni reagirati adekvatnom zamjenom.

Kada kažete da nećete moći spriječiti, mislite li na fiksne odštete?

- Neki igrači imaju fiksne odštete. Tko? Ne bih o imenima da ne prejudiciram nešto.

Često se govori da se zimi teško rade transferi, ali bilo je dobrih kupovina i prodaja...

- Zimi je manji promet, ali lakše je jer si koncentriran na jednog ili dva igrača, pa se možeš fokusirati na dovođenje onoga što ti nedostaje. Zima je pravi trenutak za ciljano pojačavanje momčadi.

Najava da ćete u siječnju dovesti igrača koji ovoj momčadi nedostaje, lijevog braniča ili napadača, zvuči obećavajuće...

- Momčad nam je dobro posložena. Istina, uvijek može biti jača, ali bit ćemo spremni za svaku situaciju. Ne bih ništa najavljivao. Gledamo širu sliku, baš svaku poziciju, jer želimo biti spremni za svaku situaciju kao što je to bilo ljetos.

Kreilach je primjer

Igrači koje gledate igraju u HNL-u ili je riječ o strancima?

- Nama je igrač iz HNL-a uvijek prva opcija, nakon toga igrač s našeg govornog područja, a tek onda dolazi ostatak Europe, Južna Amerika, Afrika... Zbog komunikacije i prilagodbe uvijek je u prednosti igrač iz našeg govornog područja. To nam je prva opcija. Dosad nam se takav način rada pokazao dobar. Hoće li uvijek biti uspješan, to ćemo vidjeti. U HNL-u ima zanimljivih igrača, i ranije smo perspektivne pokušavali dovesti u Rijeku, ali sada je to malo teže od vremena kada smo dovodili igrače iz Osijeka ili Cibalije.

Često ste se znali požaliti da igrači ne razmatraju Rijeku kao opciju čim bi čuli za HNL. Je li se to promijenilo i olakšalo dovođenje nakon što ste ovdje afirmirali i prodali Kramarića, Leovca, Tomečaka, Vargića, Moisesa...?

- Takve su se stvari apsolutno promijenile. Svaki igrač već zna što je Rijeka, kakav je ovdje način rada, kakva je kvaliteta i što smo napravili. Kada započinjemo razgovore s igračima, više nema otpora kao što je to bilo na početku. Ali napredak je napravljen i kod izlaznih transfera. Prve smo godine bili sretni kada bi došla ponuda za 300 ili 400 tisuća eura, a sada stalno govorimo o milijunskim iznosima. Kreilach je najbolji primjer, danas sigurno ne bi otišao za iznos za koji je otišao - zaključio je Srećko Juričić.

Linker
04. svibanj 2024 08:29