Reuters / Clodagh Kilcoyne / REUTERS
'REZERVNI' VATRENI LAKOĆOM

VIDEO, FOTO: HRVATSKI URAGAN POGODIO BELFAST Mandžina upornost, prvijenac Čopa i pravo malo remek djelo Andreja Kramarića

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. studeni 2016. 09:03

----------------------------------------------------------------

Sjeverna Irska - Hrvatska 0:3 (0:2)

Stadio: Windsor Park. Gledatelja: 16.019. Sudac: Mark Clatenburg (Engleska)

Strijelci: 0:1 Mandžukić (9'), 0:2 Čop (35'), 0:3 Kramarić (68')

Sjeverna Irska: Mannus, Hodson, McAuley, (od 46' McGivern) Evans, Brunt (od 46' McLaughlin), Magennis (od 56' Lafferty), Lund (od 46' Davis 6), McNair, Norwood, McGinn (od 62' Paton), Boyce (od 68' Grig).

Hrvatska: L.Kalinić (od 82' Vargić), Jedvaj, Mitrović, Vida (od 59' Vrsaljko), Leovac, Bradarić, Badelj (od 51' Brozović), Rog (od 87' Pivarić), Kramarić, Čop, Mandžukić (od 72' Ćorić).

----------------------------------------------------------------

Imamo moćnu reprezentaciju, igračku klasu i širinu, da je to čudo. Na kraju godine ostaje nam samo zavapiti - da to negdje već jednom pošteno naplatimo! U Rusiji, najbolje.

Kad je već Michael O'Neill htio sačuvati seriju od deset utakmica bez poraza morao je igrati s najjačim sastavom.

To što je Ante Čačić gurnuo niz rezervi u prvi plan luksuz je koji si može dopustiti izbornik reprezentacija koje raspolaže s pregršt asova i talenata, i u stanju je gotovo bez cijele prve postave odigrati ozbiljnu utakmicu i dobiti na gostovanju. Sjeverna Irska zapravo ima čudesne rezultate, i kompletna u jedanaestorici drži igrače Fleetwood Towna, Brighton & Hove Albiona, Burton Albiona, a ovako igrali su i dečki iz Ross Countyja, Rochdalea…

U prijateljskoj utakmici, koja domaćine nije natjerala da „spale travnjak“, i gdje je kombinatorika prevladavala pred agresijom, a ritam nije izvlačio najviše od nogometaša, Hrvatska je bila dominanta i demonstrirala razliku u kvalitetu. Prvenstveno pojedinačnoj. Andrej Kramarić je zabio spektakularan pogodak i opetovano zabljesnuo u svojoj golgeterskoj veličini, žiri na stadionu proglasio ga je igračem utakmice, a Duje Čop imao prste kod sva tri. Jedino s čime su Sjeverni Irci prijetili bili su njihovi tradicionalni ubačaji i centaršutovi…


Goal HD Northern Ireland 0 - 1 Croatia 15.11... by gooooooooooal

Vrlo dobro, kao što su odradili jesen, Vatreni su zaključili 2016. godinu, potvrdili rejting Hrvatske, bili su svoji, što je izbornik tražio, i još jednom se dogodilo da su nekompletni napravili rezultat s kakvim bismo bili potpuno zadovoljni i da se istrčali u najjačem sastavu.

Domaćin ni u jednom času nije bio veća prijetnja, njegov je nogomet lišen dara i inspiracije. Oni su teška radnička klasa. U 5. minuti je McNair pucao s ruba kaznenog prostora i izborio korner, to je najopasnije što je išlo prema Lovri Kaliniću u prvom poluvremenu.

U utakmici koja je prvenstveno bila audicija za momke iz drugog plana svi su zavrijedili plus, a pogotovo Duje Čop. Njegova igra na lijevom krilu ispisala mu je kandidaturu i za bitnije oglede, primjerice kad ne bude Ivana Perišića. Jer Čop je bio dodavač Mandžukiću za pravi pogodak, zabio je drugi, odigrao dupli pas s Kramarićem kod trećeg, bio je vrlo aktivan i angažiran.


Duje Cop Goal - Northern Ireland 0 - 2 Croatia... by hqfootball2016

Marin Leovac, korektan, trebat će veće iskušenje za pravu ocjenu. Filip Bradarić debitirao je vrlo staloženo, igrali su svi. Najteže je bilo Marku Rogu, igrao je prvo na desnom krilu gdje, to mu mjesto nije „zapisano pod kožu“ čak i kad je u punoj natjecateljskoj formi. Brzo početkom nastavka izbornik je povukao logičan potez, na tu je poziciju uveo Brozovića, a njega stavio u sredini na mjesto Badelja. Uskoro je i Vrsaljko ušao umjesto Vide. U 72. minuti šansu je dobio i Ante Ćorić čime se Kramarić preselio na mjesto centarfora.


Andrej Kramaric Goal HD - Northern Ireland 0... by HoFoot

Upravo je Brozović, koji je po izlasku Mandžukića preuzeo kapetansku vrpcu, oduševio publiku pucajući sa desetak metara, nakon indirekta preko gola.

Irci su pojačali tempo nakon zaostatka od dva gola, „oprati obraz“ bila im je jedina ideja jer godina koju su nazvali nezaboravnom gorko im je završila. No sav angažman nije ima ništa opipljivog donio. Hrvatska je veza dobro blokirala sredinu, solidno su naši pokrivali i bokove, napadi su ostali odsječeni. O'Neill je polako uvodio ljude s klupe, pa i prvog napadača Laffertyja, izraz lice mu je postajao sve neraspoloženiji. Publika je u 85. minuti masovno krenula sa stadiona, shvatili su kako stoje protiv top protivnika. Hrvatska je godinu zaključila najljepše moguće.

Linker
07. svibanj 2024 08:48