Screenshot: YouTube
'OSTAVI SMRADA JEDNOG...'

VIDEO: VIDITE LI I VI ONO ŠTO VIDE RIJEČANI? 'Na televizijskoj snimci se vidi da Franko Andrijašević ne prilazi sucu i ništa mu ne dobacuje!'

Andrijašević je svojim suigračima navodno rekao “ostavi smrada jednog na miru”, aludirajući na suca Burila
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 26. studeni 2016. 12:58

U tri poduže, ali itekako frazirane rečenice putem vlastitih internetskih stranica reagirala je tijekom srijede službena Rijeka na odluku disciplinskog suca Saše Pavličića o tri utakmice neigranja Franka Andrijaševića zbog verbalnog delikta. Njihov osvrt može se ukratko opisati kao “žalit ćemo se jer Franko nije počinio taj prekršaj“.

Poznata politika

Oni koji nešto pomnije prate HNL, od HNK Rijeke nisu mogli ni očekivati ništa drugo nego mlaku reakciju u stilu “ne talasaj”, kao i toliko puta dosad kada su ih suci oštećivali. Ne svađaj se s djeliteljima pravde, a pogotovo ne s centrom moći i HNS-om, to je politika koju provodi Miškovićeva Rijeka, bila na Kantridi ili na Rujevici. Definitivno, kako smo jučer napisali, iza jučerašnjeg “ad hoc” priopćenja stoji da se Rujevica ne želi dodatno zamjerati HNS-u, odnosno ovoga puta Komisiji za žalbe kojom predsjeda Davor Blašković. Ustaljena praksa da se odluke sudaca i inih nadležnih nogometnih institucija ne komentiraju ovoga je puta irelevantna jer postoji viši cilj, a taj je žalbom omogućiti Andrijaševiću nastup u Maksimiru, u jednoj od najvažnijih ovosezonskih utakmica. Nema sumnje, na Rujevici vjeruju u uspjeh u žalbenom postupku. Da je suprotno, reakcija bi bila drugačija!

E sad, što bi trebala značiti formulacija konstruirana od strane čelnika kluba ili pravne službe da “Franko Andrijašević nije počinio prekršaj koji mu se stavlja na teret”? Nitko do srijede nije spomenuo takvu mogućnost, znači li to da će Rijeka pokušati osporiti službeni zapisnik u kojemu stoji da je njihov igrač kazao to što je napisano? Onda bismo s pravom mogli postaviti pitanje tko je i zašto isti zapisnik potpisao ako se klub nije suglasio s onime što u njemu stoji?! Hoće li dostaviti neke izjave svjedoka, suigrača, hoće li suočiti Andrijaševića i Burila, pa da vidimo tko je kome rekao što?

Nama se činilo da se radi o nespretnoj formulaciji autora priopćenja te da će Riječani žalbu temeljiti na činjenici da se Andrijašević nije obraćao izravnu sucu Burilu, već svojim suigračima.

Najbolja mogućnost

- Franko Andrijašević nije napravio ono što mu se stavlja na teret. Na televizijskoj snimci se vidi da se Andrijašević ne približava sucu tako da mu ništa nije ni dobacivao i zbog toga tražimo poništenje kazne - stoji u jučerašnjoj objavi koju potpisuje Robert Frank, klupski glasnogovornik.

Znači, Rijeka traži potpuno ukidanje kazne, a ne smanjenje! Ponovno te dvije rečenice treba pažljivo razmotriti u pravnom smislu.

Nitko ni ne tvrdi da je Andrijašević nešto dobacivao sucu, već se tvrdi da se obraćao suigračima s riječima “ostavite tog smrada na miru” aludirajući na Burila. Dakle, iako to u Rijeci, naravno, nisu smjeli ni htjeli reći te su stoga posegli za vještim rečeničnim konstrukcijama, u žalbi će, u načelu, stajati da Franko nije direktno vrijeđao suca te da stoga ne zaslužuje toliku sankciju. I sve će se riječke teze vrtjeti oko toga. Što se tiče činjenice da Rijeka traži potpuno ukidanje, jasno da će tražiti za sebe najbolju mogućnost, a onda je na Komisiji da žalbu odbiju, uvaže ili djelomično uvaže.

Neslužbeno, na Rujevici itekako vjeruju da će se kazna smanjiti baš za tu jednu utakmicu. Baš za Dinamo...

Linker
03. svibanj 2024 06:54