REUTERS/Thomas Mukoya / REUTERS
EVERTONOV ADUT

WAYNE ROONEY - ENGLESKA LEGENDA USKORO NAPADA HAJDUK U BORBI ZA EUROPU S Ronaldom nikako nije mogao, a zbog incidenata tabloidi ga obožavaju

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. kolovoz 2017. 23:33

Wayne Rooney najstariji je od trojice braće iz obitelji irskog podrijelta. Odrastao je u Liverpoolu, ali primijetio ga je njegov plavi dio, točnije skaut Evertona Bob Pendleton, koji ga je u 9. godini odveo na Goodison Park. Kakav je to bio potez? Sjajan, jer Pendleton je napravio posao koji će nekoliko godina kasnije vrijediti gotovo 30 milijuna eura!

Manchester United platio je tada najveću odštetu za nekog tinejdžera za Waynea Rooneyja 2004. Ali igrač kojeg je proslavio Old Trafford vratio se ovog ljeta kući na Goodison Park. Otišao je kao dijete, a vratio se kao zreo čovjek - tako Rooneyjev povratak opisuju otočki mediji. Wayne Rooney na pragu je 32. godine, u smiraju karijere pokušat će u svom Evertonu dokazati da nije potrošen ni istrošen, da su njegovi motivi još uvijek golemi. Mada, iskreno govoreći, nije lako nakon takve karijere kakvu je ispisao popularni Wazza pronaći još želje za dokazivanjem.

Wayne Rooney uvijek je bio zaljubljen u nogomet. Samo balun, rekli bi oni koji ga nestrpljivo čekaju na Poljudu 24. kolovoza. Toliko je strasti bilo u mladom Rooneyju da je zbog nogometa dva dana bio izbačen iz škole. Razbio je staklo na prozoru školskog laboratorija i, što je bilo najgore, zaplijenjena mu je lopta. A lopta mu je bila sve... Wayne je bio uzor mlađoj braći, Grahamu i Johnu (danas igraju u nižim ligama), svi su u najstarijeg brata gledali kao u boga. Jer Wayne je rušio rekorde. Sa 16 godina i 360 dana već je zabio za Everton kontra Arsenala kao najmlađi strijelac Premiershipa. Sa 17 godina i četiri mjeseca potpisao je prvi profesionalni ugovor postavši najbolje plaćeni tinejdžer u svijetu nogometa, a iste 2003. debitirao je za reprezentaciju Engleske.

Preskočene stepenice

Godinu danas kasnije preskočio je još dvije stepenice. U ljeto 2004, s nepunih 19, prešao je u Manchester United premda mu je Everton nudio 50.000 funti tjedno (2,5 milijuna funti godišnje). Prije odlaska u United zaigrao je istog ljeta na svom prvom velikom natjecanju za Englesku, na EP-u u Portugalu. S Manchesterom je 2006. došao do prvog trofeja, naslova pobjednika Liga kupa, potom je 2007. dobio i legendarnu desetku slavnog kluba. Ali smetao mu je čovjek s brojem sedam na leđima. Zbog njega je počeo sve rjeđe zabijati, s Ronaldom nije mogao, slavni Portugalac gušio je Rooneyja u Manchesteru.

- Uoči početka ove sezone Alex Ferguson rekao mi je da očekuje da više zabijam glavom. S obzirom na to da me dotad najčešće koristio na desnoj krilnoj poziciji, pitao sam ga: “Kako? Zar da trčim u šesnaesterac na vlastiti centaršut?” - objašnjavao je Rooney 2010. kada je Ronaldo s Old Trafforda preselio na Bernabeu.

‘Došao je pijan’

Za Manchester United odigrao je 393 utakmice, postigao 183 pogotka, ali nakon 13 sezona u dresu Crvenih vragova došao je trenutak rastanka. Nedostajat će Rooney navijačima Manchestera, ali i raznim tabloidima koji su ga pratili u stopu jer Rooney je pružao materijala za priču.

- Došao je pijan, a lako ga se prepoznalo jer je bio u dresu reprezentacije Engleske - pričali su svjedoci incidenta u studenome prošle godine kada je pijani Rooney u jednom hotelu u Watfordu u kojem je odsjedao s reprezentacijom Engleske upao na vjenčanje te svojom pojavom neugodno iznenadio goste.

- Nije mogao izgovoriti normalnu rečenicu i stalno je teturao. Bio je prava komedija i nitko nije mogao vjerovati da je riječ o kapetanu engleske reprezentacije - tvrdio je jedan od svjedoka.

Osramotio se Rooney, potom i ispričao zbog “noći crnog vina za šankom u Watfordu”. Ali samo je iz te jedne priče jasno zašto je Rooney dobio nadimak Wazza - jer podsjeća na Gazzu, legendarnog Gascoignea, velikog nogometnog boema i ljubitelja svih životnih užitaka. Rooney je imao niz incidenata, tučnjava, prometnih nesreća... Još je 2005. skrivio lakšu prometnu ispred šoping centra Cheadle Hulme u Manchesteru. Prije toga je ušao u fizički sukob u noćnom klubu u Manchesteru kada ga je netko isprovocirao komentarom o transferu iz Evertona u Manchester.

Baka prosvjedovala

Tabloid The Sun pisao je da je u noćnom klubu u Cheshireu ošamario svoju tadašnju djevojku a današnju suprugu Colleen McLoughlin, na što su Rooneyjevi odvjetnici reagirali tužbom. Zbog svega je toga nacionalno udruženje učitelja u Engleskoj još prije 10-ak godina izrazilo stav da je Rooney loš primjer za djecu, a izravan je povod toj reakciji bilo Rooneyjevo psovanje na suca utakmice Manchester United - Arsenal. Tada je i Rooneyjeva baka stala u obranu svoga unuka osudivši “strašan medijski progon”. Pat Morrey, 74-godišnja baka, poslala je pismo listu Liverpool Echo u kojem brani Waynea i traži da “gledaju njegovu dobru stranu”.

Irski korijeni pružili su Rooneyju mogućnost igranja za Irsku, ali on je to odbio. Njegov otac Thomas Wayne bio je upleten u kladioničarsku aferu zbog koje je jednog jutra u zoru policija banula u njegov dom. Uhitili su pritom i Wayneova strica Richieja. U središtu problema bio je crveni karton igraču Motherwella u susretu s Heartsom u dvoboju škotskog prvenstva. Thomas Wayne Rooney kasnije je pušten uz jamčevinu.

Wayne Rooney vjenčao se 2008. sa svojom srednjoškolskom ljubavi Coleen McLoughlin, s kojom je prethodno bio u vezi šest godina. Vjenčanje je održano u Italiji, koštalo je 3 milijuna funti, a ekskluzivnu je reportažu s vjenčanja britanski magazin OK! platio 2,5 milijuna funti. Voli Rooney zaraditi, ali i potrošiti. Danas sa suprugom i trojicom sinova živi u kući od 4 milijuna funti (4,5 milijuna eura) u Prestburyju.

Rooney je tip igrača kakav se cijeni u Splitu. Zna igrati, zabija golove, drzak je na terenu, ima mangupski gard i plijeni pozornost izvan terena. Ali pitanje je hoće li ga Koeman čuvati za Etihad jer se susret s Cityjem smjestio između dva ogleda s Hajdukom.

Linker
05. svibanj 2024 06:57