REUTERS/Maxim Shemetov
I ONI SU SVOJE ODGODILI

ZA HRVATA NA RADU U RUSIJI SVE SE PROMIJENILO PREKO NOĆI: DO JUČER JE IGRAO NOGOMET, A SADA JE 'ZATOČEN' Ne smijemo kući kako ne bi zatvorili granice

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. ožujak 2020. 19:41

Nogomet se prošlog vikenda igrao u ruskoj Premier ligi. I ne samo to, već su na tribinama ruskih stadiona bili nazočni i gledatelji. Rusi nisu doživljavali prijetnju koronavirusa kao nešto previše ozbiljno, vjerojatno su se pritom oslanjali i na podatak o relativno malom broju zaraženih (manje od stotinu) na broj od 145 milijuna stanovnika.

Ipak, i Nogometni savez Rusije odlučio je zaustaviti prvenstvo zbog brige za zdravlje igrača i pratećeg osoblja, te navijača. Sav je nogomet stao do 10. travnja, a naknadno će se odlučiti što i kako dalje. Takva je odluka uslijedila nakon što je UEFA odgodila Euro za 2021. godinu.

Iz Moskve nam se javio Kristijan Bistrović, vezni igrač CSKA i član mlade reprezentacije Hrvatske.

- Mi smo od kluba dobili upute da sljedeća dva tjedna provedemo u svojim stanovima, te da izlazimo samo u slučaju nužde. Što se tiče nas stranaca, ne smijemo ići kući kako se ne bi zatvorile granice, jer se u tom slučaju ne bismo mogli vratiti - rekao je Bistrović.

Treninzi kod kuće

Slično kao i u drugim nogometnim klubovima koji su se našli u istoj situaciji, i igrači CSKA upute o treninzima dobivaju ‘na daljinu’.

- Svakog dana nam šalju opis treninga kakav moramo odraditi kod kuće. Čak su mi jučer ljudi iz kluba u stan dostavili sobni bicikl iz kampa - otkrio je Bistrović, kojem će dani u moskovskoj karanteni ipak biti malo ljepši jer je s njim od ponedjeljka i djevojka, koja je uspjela doputovati iz Hrvatske.

Uz Bistrovića, u ruskim premierligaškim klubovima igraju još sedmorica hrvatskih nogometaša. Nikola Vlašić također je član CSKA-a, Vedran Ćorluka je u moskovskom Lokomotivu, Filip Uremović i Silvije Begić u Rubinu iz Kazanja, Zoran Nižić u Ahmatu iz Groznog, Danijel Miškić u Orenburgu, te Dejan Radonjić koji nastupa za Krilja Sovjetov.

Nakon što je nogomet stao u Rusiji, jedina veća europska država u kojoj se zasad odvija ligaško natjecanje je Turska. Utakmice u Superligi igraju se pred praznim tribinama, ali ipak se igraju. Pitanje je do kada, jer su sve glasniji zahtjevi da se i u Turskoj privremeno prekinu nogometne aktivnosti. U klubovima turske Superlige je više od polovice stranih igrača, a neki od njih, poput Kolumbijca Radamela Falcaa, jasno su i glasno rekli da igranje nogometa u ovakvim okolnostima nema smisla.

Prvi je konkretan potez povukao 32-godišnji nigerijski veznjak John Obi Mikel, koji je dogovorio raskid ugovora s Trabzonsporom nakon što je odbio nastupiti prošlog vikenda zbog straha od koronavirusa. Takvu je odluku objavio na Instagramu, a potporu su mu dali Falcao i bivši suigrač iz Chelseaja Dider Drogba. “Mudre riječi”, napisao je Drogba, dok je Falcao konstatirao: “U pravu si John! Život je važniji od nogometa”.

Linker
21. svibanj 2024 00:02