Reuters / Gonzalo Fuentes Livepic / REUTERS
NOVE TEHNOLOGIJE

ZABORAVITE NA NOGOMET KAKVOG STE NEKADA POZNAVALI Novo doba je pred vratima: Španjolci dali zeleno svjetlo nečemu što će se najmanje sviđati Modriću

u Španjolskoj već postoji ozbiljna inicijativa da postane dio tamošnjeg natjecanja…
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 30. ožujak 2017. 12:05

Prvi put u nogometnoj povijesti video-sudac (VAR-Video Assistant Referee) odlučio je rezultat jedne nogometne utakmice. Iako je netko ipak morao postići golove, suci su ti koji ih priznaju ili ponište, a odluke Felixa Zwayera i njegova pomoćnika uz ekran izravno su utjecale na rezultat prijateljske utakmice u kojoj je na Saint Denisu Španjolska pobijedila Francusku rezultatom 2:0. Da nije bilo suca koji je sve nadgledao utakmicu, dvije ključne odluke otišle bi na krivu stranu.

Odluka iz video-sobe

Počelo je u 48. minuti kada je Antoine Griezmann pogodio za vodstvo domaćina, već proslavio pogodak sa suigračima, čak je i na semaforu stajalo 1:0 kada je njemački sudac dobio signal od svog pomoćnika u video-sobi na stadionu da se radilo o zaleđu. Malom, ali ipak zaleđu...


Video Assistant Referee used in France vs...

Nije trebalo dugo čekati ni za novu potvrdu korisnosti video -suca. Ni pola sata kasnije Gerard Deulofeu je na drugoj strani zabio za 0:2, pomoćni sudac mahao zaleđe, a Zwayer nakon 40-ak sekundi konzultacija priznao pogodak i praktički potvrdio pobjedu Furije. Da nije bilo VAR-a tko zna kako bi završilo...

- VAR nam treba i u La Ligi jer može puno pomoći sucima, rekao bih isto i da smo izgubili - govorio je branič Španjolske Gerard Pique koji nije propustio priliku “bocnuti” rivala iz Madrida.

- Igrali smo u bijelim dresovima, možda nam se i zbog toga pomoglo.

VAR zadovoljio pravdu

Za Marcu, VAR je “zadovoljio pravdu“, a da je tako složio se i izbornik poraženih Didier Deschamps.

- Ako može pomoći sucima da pregledaju snimku i donesu ispravnu odluku, nisam protivnik. Bitno je da bude pravedno za obje momčadi. To je evolucija nogometa koju treba razviti i pravilno implementirati - poručio je Deschamps.

Može li utakmica u Parizu biti konačni impuls da se VAR uvede u najjača svjetska natjecanja i na najvažnije utakmice? U svakom slučaju skeptika je sve manje, sve je više onih koji se slažu da VAR može pomoći nogometu, posebno sucima s kojih bi bio skinut ogroman pritisak u situacijama u kojima treba donijeti odluku u djeliću sekunde. Uostalom, u tenisu je Hawk Eye bio novost, danas je sastavni dio najvećih turnira...

Naravno, postoji i dio onih koji bez obzira na sve smatraju da VAR ubija draž nogometa, da sucima mora biti dopušteno griješiti kao i igračima, odnosno da ima još puno manjkavosti koje treba ispraviti. I te su isplivale na vidjelo na utakmici Francuske i Španjolske. Pogodak Griezmanna poništen je nakon više od minute, onaj Deulofeua priznat nakon 40-ak sekundi.

- Emotivno je dosta zbunjujuće, ubija se igra... Ne kažem da ovaj način nije dobar, ali treba ga razviti da se odluke donose puno brže - rekao je veznjak Lyona Corentin Tolisso čija je rečenica na tragu one Luke Modrića iz prosinca prošle godine kada je na Svjetskom klupskom prvenstvo rekao da nije oduševljen načinom na koji funkcionira.

- Ne znam što bih rekao. To je nešto novo, ali da budem iskren dosta je zbunjujuće. Za mene to nije nogomet - rekao je u prosincu Modrić.

Fotopress/Getty Images
Getty Images

I on je sa svoje strane u pravu, ali u današnjem nogometu u kojem se vrte astronomski iznosi i u kojem jedna kriva sudačka procjena može srušiti snove jednog igrača, kluba ili reprezentacije, možda je rješenje koje treba ozbiljno uzeti u razmatranje.

Novo nogometno doba

- Kada Luka pobijedi u nekoj utakmici zahvaljujući pomoći video-sudaca, shvatit će da je vrijedilo tih 30 sekundi vremena koliko treba da se pogleda snimka - bio je odgovor Modriću predsjednika FIFA-e Giannija Infantina.

- Želimo popraviti neke detalje, ali rezultati su dobri. Ako se video-sudac pokaže kao pogodak, postat će dio svih naših natjecanja - istaknuo je čelni čovjek svjetskog nogometa.

Ako je suditi po Infantinovim riječima, novo nogometno doba je pred vratima, u Španjolskoj već postoji ozbiljna inicijativa da postane dio tamošnjeg natjecanja…

Linker
21. travanj 2024 21:41