H. F. Davis/Topical Press Agency/Getty Images / Getty Images
FOOTBALL FEST

NOGOMETNA GROZNICA POČELA JE PRIJE TOČNO 159 GODINA Za najvažniju sporednu stvar na svijetu kriva su dva igrača kriketa

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. listopad 2016. 17:20

Od 27. do 30. listopada na Zagrebačkom Velesajmu održat će se Football Fest, jedan u nizu velikih nogometnih događaja, ali prvi takav u Hrvatskoj.

Svima je dobro poznato u što se suvremeni nogomet pretvorio, u nešto puno veće od sporta i što danas priča jednu novu priču u svijetu biznisa, što privlači mnoge i čemu rijetki mogu odoljeti. U tom moru glamura, raznih sadržaja, događanja i svakodnevnih utakmica bilo na klupskoj bilo na reprezentativnoj razini, rijetki se stignu zapitati gdje je to sve zapravo počelo?

Gdje drugdje nego u kolijevci nogometa – Engleskoj. Dana 24. listopada 1857. godine dva igrača kriketa tog vremena, Nathaniel Creswick i William Prest, osnovali su najstariji nogometni klub na svijetu - Sheffield Football Club.

Na spomen imena Sheffield mnogim poznavateljima nogometa na pamet prvo padnu poznatija imena gradskih rivala Sheffield Wednesdaya i Sheffield Uniteda, no treba istaknuti kako su oba, iako puno uspješniji, nastala godinama nakon osnivanja Sheffield FC-a. Sheffield FC trenutno se natječe u osmom rangu engleskog nogometa i za razliku od mnogih klubova, njegova misija nije nikad bila postati najvećim klubom u Engleskoj, nego očuvati svoju povijest i promicati nogometno nasljedstvo i njegove najveće vrijednosti, integritet, poštivanje i zajedništvo.

Sheffield Football Club
Wesley/Hulton Archive/Getty Images / Getty Images

Vrijedno je istaknuti dvije zanimljivosti u povijesti ovog nogometnog kluba. Prva je ta da Sheffield FC unatoč svojoj starosti nikada nije imao svoj vlastiti teren sve do 2001. godine, a druga da on nije izgrađen u Sheffieldu nego u njegovoj okolici, točnije u Dronfieldu. Kako bi se to ispravilo, klub je pokrenuo kampanju po imenu „The Home of Football – Let's Bring Football Back Home“ kojom želi skupiti financijska sredstva radi izgradnje stadiona i vraćanja kluba na mjesto gdje su se igrale prve klupske utakmice, u Olive Grove.

Za svoju kampanju koristili su najviše društvene mreže, a kontaktirali su i sve klubove Premier lige. Nažalost, jedini su pozitivni odgovor dobili od Aston Ville koja je u međuvremenu preselila stepenicu niže, u Championship. Donacijom može pomoći svaki pojedinac, a zauzvrat jedna lijepa gesta dolazi i od kluba koji će ovisno o visini donacije najčešće uzvratiti određenim suvenirom, pa čak i dati priliku donatoru da zaigra jedno poluvrijeme za taj klub (donacija od tisuću funti), ovisno o njegovoj fizičkoj spremi.

Sheffield Football Club
Kirby/Topical Press Agency/Getty Images / Getty Images

Mnogi će se složiti da klub takvog značaja jednostavno mora imati svoj dom, jer je on puno više od nogometnog kluba, a to pokazuju i ostali klubovi diljem Europe koji na različite načine iskazuju svoje poštovanje prema Sheffieldu sudjelovanjem na raznim turnirima, donacijama kojima su podržali inicijativu (naročito njemački klubovi), pa sve do igrača poput primjerice Pelea koji ih je posjetio za 150. rođendan.

Što se tiče ostatka „liga petice“ i njihovih najstarijih klubova, to su BFC Germania 1888 iz Berlina koja je još uvijek aktivna i osnovana 1888. godine, zatim talijanska Genoa CFC osnovana 1893. i trenutni sudionik Serie A, pa Recreativo de Huelva u Španjolskoj koji je osnovan 1889. te Le Havre AC u Francuskoj koji je osnovan 1872. godine.

Najstarijim nogometnim klubom u Hrvatskoj smatra se sisačka Segesta osnovana 1906. godine, a prvi hrvatski sportski klub koji u svom imenu spominje „nogomet“ je Prvi nogometni i športski klub (PNIŠK) Zagreb osnovan 1903. godine.

Želite li se još više upoznati s nekim povijesnim činjenicama iz svijeta nogometa, svakako posjetite Football Fest na Zagrebačkom Velesajmu, njegov Vintage kutak i izložbu o povijesti nogometa!

Linker
09. svibanj 2024 01:39