Foto: Nikola Vilic / CROPIX
NOVI VELIKI POSAO U MAKSIMIRU?

NOVI DINAMOV KAPITALAC! HRVATSKI BIG BEN PREMA ENGLESKOJ, MOŽE LI SRUŠITI TRANSFERNE REKORDE? 'Nije nemoguće da ode za toliki novac'

DINAMO U Maksimiru uvjereni da je njihov stoper pravi dragulj za kojeg mogu dobiti 20 i više milijuna eura
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. studeni 2017. 09:29

Kad je prije dvije godine istrčao u prvih 11 na Allianz Areni, Filip Benković bio je programiran za najviše razine. Iako će tu utakmicu pamtiti po jednoj velikoj pogrešci, ili velikoj lekciji, već se tada znalo da se radi o stoperu koji će Dinamu donijeti sigurnost u zadnjoj liniji, biti jedan od najboljih igrača kluba, a potom i ostvariti veliki transfer.

Prije godinu dana u Zagreb je stigao izaslanik Manchester Uniteda i ljudima u Maksimiru najavio da bi klub s Old Trafforda mogao poslati ponudu od oko 12 milijuna eura. U Dinamu su samo odmahnuli rukom i poručili:

- Nama se ne žuri, ta je svota premala za takvog igrača. Bude li sve kako treba, Benković će u Dinamu napredovati, doseći reprezentativnu razinu, otići na Svjetsko prvenstvo i poslije Rusije će vrijediti oko 20 milijuna eura!

Potpuni konsenzus

No, onda je stigla ona neugodna ozljeda prošle zime, Benković je pauzirao više od pola godine i igrački napredak nije išao onako kako su se svi nadali. Benković je dugo tražio formu, još nekoliko puta imao sitnije ozljede, međutim, vratio se u momčad i postao nezamjenjiv. Minuta je sve više, oscilacija ima i dalje, ipak je riječ o dvadesetogodišnjaku, međutim, rijetko se za kojega igrača kod nas može reći da ima toliki konsenzus. S kim god pričate, stručnjakom, laikom, menadžerom, trenerom, igračem... svi se slažu da se radi o stoperu čije vrijeme neupitno dolazi, a skauti velikih klubova nisu prestali zvati ni kad je bio ozlijeđen, doduše, neki su se nadali da će na osnovi toga dobiti “skonto”.

Pisali smo jučer da Benkovića želi Aston Villa i da je (bila) spremna platiti oko 15 milijuna eura, ali da Dinamo ne želi pričati ispod 20 milijuna, s nadom da će odšteta dostići i koji milijun više. Takav je plan ljudi u Maksimiru, a kuloarske priče govore da će Benković na zimu vjerojatno napustiti modru svlačionicu. Jasno, koliki bi na kraju transfer mogao biti i kamo će otići, to se zasad ne zna.

Ima sve što treba

- Ne razumijem se u milijune, ali on je pravi stoper i mogao bi napraviti veliku karijeru - kaže nam bivši Dinamov branič i reprezentativac Goran Jurić, koji prati razvoj mladog Benkovića i koji je jedan od onih koji su impresionirani Benom.

- Odličan u skoku, dobra tehnika, visok. Ima sve što treba imati moderan stoper i vjerujem da bi se brzo snašao u velikom klubu. Nije čudno što ga svi prate, što ga žele dovesti, pred Benkovićem je uistinu velika budućnost. Vidi se da napreduje, dobio je minutažu u Dinamu, na pravom je putu.

Još čeka debi

Zanimljivo, dok su u njegovim godinama mnogi igrača Dinama već debitirali za reprezentaciju, neki vršnjaci s kojima dijeli svlačionicu u Maksimiru već imaju i nekoliko nastupa za A selekciju, Benković još nije osjetio tu draž. I ta ozljeda i sve što se događalo s reprezentacijom zadnjih mjeseci, sve je to utjecalo na njegovu reprezentativnu sudbinu. No, gotovo da nitko ne dvoji da bi, ne bude li više ozljeda i bude li standardno igrao u Dinamu, mogao naći mjesto na popisu za Rusiju. Jasno, ima do tada još pola godine, svašta se može dogoditi, ne treba srljati.

Englezi vole takve

- Ma, samo je pitanje dana kad će on doći u reprezentaciju, to je neupitno. Samo da ga zaobiđu ozljede, da bude zdrav i igra, uopće ne sumnjam da će reprezentativni kadar i budućnost hrvatskog nogometa - reći će Branko Strupar, koji je igrao u Engleskoj i, kad već pričamo o Benkoviću, može i “presuditi” bi li mladi stoper mogao već sad uspjeti u Engleskoj.

- Bez imalo dvojbe tvrdim da bi uspio. On ima sve što treba imati, visok je, pravovremen, tehnički vrlo dobar, kvalitetno igra glavom. Tip je igrača kakve u Engleskoj najviše vole, takvi stoperi su vrlo na cijeni.

No, je li svota od 15, čak i 20 milijuna previsoka za Benkovića?

- Ne znam, nije nemoguće da ode za toliki novac. On je sjajan mladi igrač, koji na Otoku može još napredovati, tamo svi igrači imaju priliku napredovati. Sjećam se kad je Cristiano Ronaldo došao u United, nije znao dobro igrati glavom, ali, radio je na tome, u klubu su znali što trebaju vježbati i on je počeo intenzivno raditi na tome. I danas je jedan od najboljih igrača glavom, vidite koliko visoko skače i kako precizno udara loptu. Uostalom, pogledajte i Jozu Šimunovića, otišao je u Celtic također za dobar novac i tamo igra dobro, napredovao je, također. A Benković je po meni bolji igrač od njega.

Tako misli Strupar, koji ponavlja da se ne bi čudio da Benković uistinu ostvari jedan od najvećih transfera.

- Kad znamo za koji su novac sve odlazili igrači iz Dinama, kad znamo da ga žele engleski klubovi koji najbolje plaćaju i činjenicu da mu taj nogomet odgovara, onda se ne bih čudio da stvarno ode iz Maksimira za visoku odštetu. Kad-tad.

Pitanje zdravlja

U Maksimiru su uvjereni da imaju pravi biser, “kockaju” se zasad i ne žele prihvatiti ponude koje nisu dorasle njihovim željama. Hoće li Benković uistinu doseći svotu od 20 i više milijuna i hoće li prije toga upisati i reprezentativni debi, to je jedno on najzanimljivijih pitanja hrvatskog nogometa u mjesecima pred nama. Za te su svote odlazili Modrić i Pjaca, može li Benković biti u tom rangu? Svi se slažu da je riječ o stoperu pred kojim je velika karijera, pitanje je samo hoće li sve poklopiti i hoće li ga zdravlje služiti...

Tek dvojica za više od 20 milijuna eura

Marko Pjaca i Luka Modrić dosad su jedini Dinamovi igrači koji su otišli iz Maksimira za više od 20 milijuna eura. Pjaca lani u Juventus za 23 milijuna, Modrić prije 10 godina u Tottenham za 21 milijun. Eduardo, Rog, Kovačić, Ćorluka, prije njih i Šimić, ostvarivali su transfere veće od 10 milijuna eura. I tako dalje.

No, svima im je bilo zajedničko što su prije transfera bili reprezentativci, pokazali se na najvećoj sceni, ili su privukli pažnju na klupskoj europskoj sceni, u Ligi prvaka, recimo. Pamtimo Modrićeve sjajne partije “kockastom” dresu, Pjaca je zasjao u Europskoj ligi protiv Celtica i eksplodirao, Eduardo je bio najbolji strijelac lige i reprezentacije... A Benković? Još nema nastup za reprezentaciju, u Europi je odigrao već 15 utakmica, prošle je sezone imao pet nastupa u Ligi prvaka, protiv Juventusa, Seville i Lyona u kojima se Dinamo kao momčad nije proslavio.

Međutim, u zadnjih godinu dana zbog ozljede igrao je malo velikih utakmica, Modri su ovog ljeta ispali iz Europe, Benković je osuđen samo na HNL, čak je i mladu reprezentaciju ovog puta propustio zbog viroze.

Stoga u ovom trenutku uistinu zvuči kao senzacija da bi na zimu mogao otići za 20 i više milijuna eura, logičnije je takav transfer očekivati na ljeto, pogotovo ako bude na popisu za Rusiju. Međutim, eto, kažu u Maksimiru da nije isključeno da takva ponuda dođe već ove zime.

Je li to počelo cjenjkanje, “tražim 20 da bih ga prodao za 15”, ne znamo, ali u maksimirskim smo hodnicima već više puta čuli da će Benković jednom otići uz rekordan transfer! Istina, Benkovićeve vrline uočene su već prije nekoliko godina, u mlađim uzrastima, igrao je i juniorsku Ligu prvaka, igrao za mlađe selekcije, važan je igrač u U-21 reprezentaciji, nije nepoznat, nije da se nije imao gdje pokazati.

Međutim, otići za 20 milijuna iz Dinama, u godini bez Europe, bez nastupa za Vatrene. E, to bi doista bio jedan pravi podvig.

Linker
14. svibanj 2024 05:19