PIŠE D. ANTOLIĆ

OGORČENI VOJNIK NA PREKRETNICI Halilović govori prijateljima da ga reprezentacija ne treba

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. kolovoz 2016. 19:23

Alen Halilović osjeća se kao ranjeni vojnik ostavljen na bojištu, povrijeđen, razočaran, očito i ogorčen što je eliminiran iz reprezentacije za Europsko prvenstvo, ali i još ranije Mundijal u Brazilu. Prijateljima će kazati da ga nacionalna vrsta, izgleda, ne treba, pa kad je tako, umjesto da se odazove u mladu momčad, posvetit će se klubu.

Još nakon što ga je Ante Čačić u svibnju izostavio s liste 23 bez riječi i pozdrava s izbornikom izjurio je iz hotela Lone u Rovinju, tada je bio uvjeren da to nisu čista posla, izgleda da u njemu nije tinjalo nego buktalo. Prisjetit će se da mu je upravo Čačić sugerirao kako mora pronaći klub u kojem će igrati, a kad je to napravio u Sportingu iz Gijona, ipak za njega nije bilo avionske karte.

Na ovom mjestu nije nam na kraj pameti arbitrirati između izbornika koji je imao argumente za svakog igrača kojeg je vodio u Francusku i Halilovića čija je legitimna aspiracija bila da se nađu u tom društvu, no moramo dati plus HNS-u za mudru reakciju s ciljem da se šteta smanji na najmanju moguću mjeru.

Nije HNS išao na ruku Hamburger SV-u pa mu pustio igrača bez pravog razloga, jer jasno je da Nijemci nemaju osnove da to traže kad se igraju kvalifikacijske utakmice, niti im to Savez, načelno smije odobriti. No, ne radi se da je HSV htio Halilovića za sebe, nego je Alen odbio doći u mladu vrstu revoltiran što opet nije uvršten u A-kadar. HSV je u zadnji čas reagirao dopisom, tek koji dan prije no što se trebao odazvati, iako su pozivi upućeni dva tjedna ranije, da mu pruži podršku i pokuša spasiti od suspenzije Saveza, a u HNS-u, iako sve to znaju, amenovali su taj papir samo da ne podižu valove i ne zaoštre “slučaj Halilović” kojeg je Nenad Gračan izgubio za Švedsku, ali Hrvatska ne želi ostati bez njega zauvijek.

Stoji da Halilović o sebi ima visoko mišljenje i da se ponio nezrelo, stoji da Savez načelno ne bi trebao žmiriti na iščašena ponašanja jer tko će biti u kojoj reprezentaciji ipak odlučuju izbornici, a ne igrači, no da su isukali mačeve svi bi bili na gubitku.

Ovako i Čačić i Gračan moći će ga zvati za sljedeću akciju budu li htjeli, ili će ga na određeno vrijeme zaobilaziti, budu li mu naumili tako poslati poruku tko i što je nacionalna momčad i dres. Mjere se mogu primijeniti i mnogo suptilnije no što je prijava disciplinskoj komisiji i teške riječi.

A Halilović, koji je tek došao i HSV, u hrvatskoj reprezentaciji ima mnogo jaču konkurenciju nego u klubu i trebat će se svojski potruditi da raskošni igrački dar pretvori u klasu i prezentacije koje Čačiću neće dati mogućnost da ga više ne zove. Premda Alen ovog časa vjerojatno ne misli tako, držimo da i izbornik to jedva čeka.

Linker
28. travanj 2024 19:14