Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX
CARRILLO JE PROMIJENIO IGRU

OHANDZA I DRUŠTVO MOGU UNIŠTITI SVAKU OBRANU Bijeli drugi dio sezone dočekuju s maksimalne 4 pobjede u zimskim pripremama i mnogo razloga za optimizam

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. veljača 2017. 22:51

Carrillo je “Mr. 100%” u pripremama, jer Hajduk drugi dio sezone dočekuje s maksimalne četiri pobjede u zimskom pripremenom razdoblju. Nisu protivnici na pripremama bile momčadi od velikog formata (Dnjipro, Trenčin, Vardar i Dugopolje), ali treba svakog pobijediti, treba uvijek odigrati s istim motivom i žarom. Hajduku je to uspjelo u protekla tri tjedna, stoga vrijedi vidjeti koji su to razlozi optimizma Bijelih pred nastavak sezone.

Carrillo je u ovom trenutku najveći razlog Hajdukova optimizma. Trener koji je učvrstio linije igre, postavio kompaktan Hajduk koji plijeni ozbiljnim pristupom prije svega u defenzivnom segmentu. Sve uvijek polazi od obrane i ma kako bila snažna napadačka linija Bijelih, jasno je da je obrana ono na čemu inzistira Carrillo.

Moć je u sredini

Zato nije čudno da su Bijeli u pripremama primili svega dva pogotka. I to u jednom susretu kada su u zadnjih 10 minuta kontra Trenčina, s pomlađenim sastavom, dopustili dvije polukontre. U preostala tri dvoboja, i tijekom 80 minuta susreta s Trenčinom, Hajduk je djelovao sigurno i čvrsto, kao momčad koja će teško primati zgoditke, s aktivnim veznim redom koji diktira ritam igre u oba smjera. Uz to, Carrillo inzistira na posjedu lopte, a prilikom oduzimanja, brzom tranzicijom traži se okomiti, direktni napad. Carrillo je promijenio igru, a pritom se ne opušta znajući da je prvenstvo sasvim drugi svijet. Niže pobjede i ujedno drži naboj za službene utakmice. Zasad pun pogodak Bijelih.

Četiri su igrača u napadačkoj liniji, od Ohandze i Futacsa koji slove kao prvi tandem, do ubojitog Saida i Ercega u “drugom redu”. Ali, ukupno gledajući, napadačka linija jak je adut Hajduka. Spremni Ohandza, spretni realizator Futacs, pa Said kao najbolji strijelac priprema i uvijek motivirani Erceg. Kvartet je to koji Hajduku treba donijeti puno veselja ovog proljeća. Ohandza ima prolaz “jedan na jedan”, stvara višak za asistencije golgeterima, Futacs je zadržao formu s kraje jeseni, a Said i Erceg drže tenziju da se ne opusti prvi napadački tandem. Hajduk u napadu s Ohandzom i društvom može slomiti svaku obranu, u to nema sumnje. Samo da Ohandzu posluži zdravlje. I Futacsa također.

Vezni red je Carrillo posložio tako da je igra primarna. Nema nabijanja, nema dugih lopti. Gradi se igra od sredine u kojoj se ujedno traži i puno trkačkih dionica. Vezni red je postao pravo srce momčadi. Savvas se nametnuo kao središnja figura, čovjek od velikog povjerenja Carrilla. Pored Savvasa u prvi je plan iskočio i Frane Vojković, 20-godišnjak iz omladinske škole Bijelih. U sredini terena se stvorio novi Hajduk, jer kompletne pripreme je Carrillo inzistirao da mu veznjaci budu glavni u momčadi. Veznjaci koji će znati sačuvati loptu, kreirati napade i uz to istrčati defenzivni dio. “Pojesti travu” što bi se reklo u nogometnom žargonu. Vezni red će biti pokazatelj tjelesne spremnosti momčadi, a ukoliko se taj segment može suditi po pripremnim dvobojima, onda upitnika ne bi trebalo biti.

Idealan kalendar

Raspored je također jedan od razloga za optimizam. Kako i ne bi bio kada su prve dvije proljetne utakmice Split u Parku mladeži i Istra. Nakon toga slijedi gostovanje u Osijeku, pa lider Rijeka na Poljudu, ali ukoliko Bijeli nastave pobjednički niz s priprema i krenu u prvenstvo s dvije očekivane pobjede, onda će optimizam za proljeće biti još i veći. Prošlog ljeta prvenstvo su hajdukovci započeli nizom od tri pobjede, uzeli “skalp” Cibaliji, Splitu i Istri čime su generirali odličan početak sezone. Nema spora, i na proljeće je raspored adut Bijelih.

Atmosfera je važan adut optimizma, a pobjede su uvijek generator pozitivnog raspoloženja. U pripremama se znaju i gubiti utakmice, pa se redovno izvlači alibi rečenicom “bolje je u pripremama nego u službenim utakmicama”, ali nikada nije dobro gubiti. Jer, iako su utakmice na pripremama prijateljskog, testnog karaktera, ipak određuju raspoloženje u momčadi. Hajduk se tijekom priprema napunio samopouzdanjem i u drugi dio sezone Bijeli definitivno ulaze s pobjedničkim gardom i pozitivnom atmosferom što je svakako veliki plus. Lakše je i treneru kada osjeti da ima momčad zadovoljnih igrača koji su uvjereni da mogu svakog pobijediti.

Traži se iskorak

Razloga za optimizam je zaista puno, ali ipak na kraju ostaje pitanje jesu li pripreme pokazale pravo, pobjedničko lice Bijelih za prvenstvo. Jasno, dok ne dođu službene utakmice ne može nitko jamčiti da je Hajduk zaista toliko kvalitetan da će nizati pobjedu za pobjedom. Ali ipak, pomak je evidentan. Bijeli su napravili iskorak u igri, momčad je kompaktna, na terenu izgleda posloženo. To je evidentni iskorak koji se tražio, ali se nije dobio prošle jeseni. No, razvidno je da će se potvrda svega izrečenog tražiti isključivo kroz prvenstvo.

Hajduk je dobar, ima “glavu i rep” na terenu, ali treba s takvim izgledom i pristupom uzeti i bodove. Pokazati da je moćan i sposoban pobjeđivati u seriji i tako se pripremiti za ljeto kada dolazi novi pokušaj izlaska u Europu. No, za početak navijače može veseliti činjenica da Hajduk nudi razlog za osmjeh i pozitivni pogled u budućnost. Ozbiljni i čvrsti Hajduk za proljeće...

Linker
03. svibanj 2024 16:11