GORAN MEHKEK Cropix
VRHUNAC SEZONE

Za Rim Hrvatska ima sigurnu osmorku, za Pariz četvorku, ostale čeka žestoka borba za norme i bodove

Punom parom kreću natjecanja i hvatanje rezultata koji našim atletičarima mogu omogućiti plasmane na EP i Olimpijske igre
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. svibanj 2024. 18:39

Zakoračili smo u svibanj, a to znači da punom parom kreću i atletska natjecanja. Istina, kako smo u olimpijskoj godini, i kalendar je malo preuređen, pa su u Kini već odrađena prva dva mitinga Dijamantne lige, srušena su već i dva svjetska rekorda (muški disk i motka), ali u punom će se smislu kraljica sportova pokrenuti tek u sljedećim tjednima. Posebno će intenzivno ovo ljeto biti za najbolje europske atletičare koji, osim Olimpijskih igara, početkom sljedećeg mjeseca imaju i Europsko prvenstvo u Rimu (7. - 12. lipnja).

U Rim stižu mnogi

A kako na početku ljetne sezone stoje hrvatski atletičari kad su u pitanju plasmani na spomenuta dva velika natjecanja? Za EP u Rimu trenutno imamo osmero predstavnika s ispunjenom normom i oni više nemaju nikakvih briga, te još petero koji su zasad unutar kvote po renkingu. Logično, kad je riječ o pariškim Igrama, brojke su manje jer radi se ipak o svjetskoj konkurenciji. Norme su tu puno jače, a i kvalifikacijsko je razdoblje počelo kasnije u odnosu na EP, što također treba uzeti u obzir. Tako u ovom trenutku imamo sigurnu četvorku s normama, te dodatnu četvorku koja zasad ulazi po renkingu, ali njih još čeka opaka borba kako bi sačuvali te pozicije. Iznimka je jedino diskašica Marija Tolj koja je čvrsto “unutra” i ne bi trebalo biti nikakvih problema s njezinim odlaskom u Pariz.

Iako je jasno da su Olimpijske igre vrhunac sezone, za europske atletičare i kontinentalna smotra ima itekako veliku važnost. Većina je zvijezda već najavila da će nastupiti na kultnom rimskom Olimpicu, tako da neće biti situacije kao u nekim drugim sportovima u kojima su europska prvenstva u olimpijskim godinama prilično okrnjena. Za hrvatsku atletiku će EP u Vječnom gradu također biti od iznimne važnosti jer naslove iz Münchena 2022. brane Sandra Elkasević i Filip Mihaljević.

image

Filip Mihaljević

DAMIR KRAJAC Cropix

Sandra će zapravo loviti sedmu uzastopnu krunu u bacanju diska, što je doista nevjerojatan, fascinantan podatak. Već sada je naša najbolja atletičarka upisana u povijest, jer nitko na europskim prvenstvima nije osvojio šest uzastopnih zlata u istoj pojedinačnoj disciplini, a u Rimu taj rekord može učiniti još čudesnijim i nedostižnijim. Filip će vjerojatno imati teži zadatak u pokušaju obrane naslova, jer je konkurencija u bacanju kugle strašna, a imat će protiv sebe i dvojicu sjajnih Talijana Leonarda Fabbrija i Zanea Weira koji će biti posebno motivirani na domaćem terenu. No, ne sumnjamo da će i Filip biti silno motiviran da dohvati još jedno veliko postolje.

Sandra i Filip su kao branitelji naslova dobili pozivnice, ali naravno da već odavno imaju i ispunjene norme. Osim njih, medalju je prije dvije godine u Münchenu osvojila i Matea Parlov Koštro, ali ona neće braniti svoje srebro u Rimu jer na europskim prvenstvima u olimpijskim godinama maraton nije u programu. No, zato je u programu polumaraton za koji Matea ima normu, tako da će ipak imati priliku trčati ulicama jednog od najljepših gradova svijeta.

Bojana Bjeljac također ima normu u polumaratonu, a nakon što su revidirane kvote i norme na 10.000 m, dobila je “ulaznicu” i za ovu disciplinu. Što se atletičarki tiče, ispunjene norme imaju i Marija Tolj u bacanju diska, te mlada Jana Koščak u skoku u vis. U muškoj, pak, konkurenciji zasad imamo još dvojicu atletičara s normama, to su Filip Pravdica u skoku u dalj i Martin Marković u bacanju diska.

Puno je njih ‘blizu’

Imamo, međutim, i one koji prilično dobro stoje po renkingu i gotovo sigurno će proći na EP. To je prije svega nekadašnja olimpijska pobjednica u bacanju koplja Sara Kolak koja se već dulje vrijeme muči s rezultatima i nema normu, ali je dovoljno visoko na bodovnoj ljestvici da može računati na odlazak u Rim. Gotovo siguran je i Marko Čeko u skoku u dalj, a na pragu odlaska na prvo veliko seniorsko natjecanje u karijeri je i 19-godišnji Roko Farkaš. Mladi Varaždinac je napravio sjajan posao tijekom zime, uzeo puno bodova na mitingu u Ostravi, srušio i hrvatski rekord i sasvim je blizu “cementiranja” svoga mjesta na 200 metara.

image

Jana Košćak

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Dobra forma na početku sezone prema Rimu je pogurala i kladivaša Matiju Gregurića, dok će Marino Bloudek morati biti na visokoj razini idućih tjedana kako bi obranio svoju poziciju na 800 m. Jana Koščak ima, kako smo i spomenuli, normu u skoku u vis, ali u svojoj glavnoj disciplini, sedmoboju, zasad još nije sigurna. Imamo još atletičara koji su izvan kvote, ali ne daleko, poput recimo Nine Vuković koja je ove zime briljirala na 800 m. Svi oni će u idućim tjednima voditi utrku s vremenom jer kvalifikacijsko razdoblje za EP traje do 26. svibnja i trebat će pronaći što više jakih mitinga i skupiti što više bodova.

Za Olimpijske igre u Parizu norme imaju Elkasević, Parlov Koštro, Bjeljac i Mihaljević, dok je Tolj, kako smo istaknuli, gotovo sigurna po renkingu, a neće biti iznenađenje ako do odlaska na OI ispuni i normu. Čeko, Marković i Gregurić su, pak, “unutra”, ali blizu ruba i njima će trebati pravi rezultati tijekom svibnja i lipnja kako bi čekirali svoju kartu za Grad svjetlosti. Isto se odnosi i na one koji su trenutno s “pogrešne” strane granice, ali imaju dobre izglede, poput Pravdice u skoku u dalj, Koščak u sedmoboju, Kolak u bacanju koplja, možda i Vuković i Bloudeka na 800 m.

Miting u Dubaiju

Na ruku im svakako može ići nastup na EP-u gdje mogu uhvatiti jako puno bodova za renking. Puno se može zaraditi i na državnom prvenstvu i Balkanijadi, ali trebat će im uz sve to i jaki mitinzi i, naravno, kvalitetni rezultati na njima. U petak će, recimo, Pravdica i Čeko nastupiti u skoku u dalj na brončanom mitingu Continental Toura u Dubaiju, bit će tamo i Paola Borović u troskoku i Klara Andrijašević na 800 m, i to je svakako dobra prilika za hvatanje bodova.

Naravno, uz sve koje smo spomenuli, ne isključujemo mogućnost da u nadolazećim tjednima još netko bljesne i uključi se u borbu za Rim i Pariz. Raširili su se naši atletičari u posljednja dva mjeseca po pripremama diljem svijeta, bilo ih je od Južnoafričke Republike i Kenije do Amerike, i sada je došlo vrijeme da se pokažu u najboljem svjetlu...

EP U RIMU (7. - 12. lipnja)

OSIGURANE NORME

Atletičari

Filip Pravdica - skok u dalj

Filip Mihaljević - bacanje kugle

Martin Marković - bacanje diska

Atletičarke

Bojana Bjeljac - 10.000 m i polumaraton

Matea Parlov Koštro - polumaraton

Jana Koščak - skok u vis

Sandra Elkasević - bacanje diska

Marija Tolj - bacanje diska

ZASAD UNUTAR KVOTE PO RENKINGU

Atletičari

Roko Farkaš - 200 m (30. od 36)

Marino Bloudek - 800 m (30. od 32)

Marko Čeko - skok u dalj (23. od 30)

Matija Gregurić - bacanje kladiva (25. od 30)

Atletičarke

Sara Kolak - bacanje koplja (20. od 30)

Jana Koščak - sedmoboj (24. od 24)

OI U PARIZU (1. - 11. kolovoza)

OSIGURANE NORME

Atletičari

Filip Mihaljević - bacanje kugle

Atletičarke

Bojana Bjeljac - maraton

Matea Parlov Koštro - maraton

Sandra Elkasević - bacanje diska

ZASAD UNUTAR KVOTE PO RENKINGU

Atletičari

Marko Čeko - skok u dalj (29. od 32)

Martin Marković - bacanje diska (29. od 32)

Matija Gregurić - bacanje kladiva (32. od 32)

Atletičarke

Marija Tolj - bacanje diska (20. od 32)

Linker
03. svibanj 2024 18:39