Nicolo Zangirolami/Voice2Media / Voice2Media
ODUŠEVLJEN RIJOM I IGRAMA

PRVO HRVATSKO MUŠKO STRELJAČKO FINALE OD OSAMOSTALJENJA 'Sad znam što treba učiniti za medalju'

Piše: HinaObjavljeno: 08. kolovoz 2016. 20:36

Ovo je ipak bilo moje prvo olimpijsko finale, ali sad znam što sve treba učiniti za olimpijsku medalju, kazao je nakon osvojenog sedmog mjesta u olimpijskom finalu zračne puške na 10 metara hrvatski strijelac Petar Gorša.

Gorša je u kvalifikacijama ostvario treći rezultat s izvanrednih 628.9 krugova, a dobro je krenuo i u finale. Nakon prva tri metka zauzimao je peto mjesto, nakon šest metaka je stigao i do četvrte pozicije, ali tada je upao u probleme. U tri od svoja posljednja četiri hica u finalu ostvario je rezultat slabiji od 10.0, 9.8 u sedmoj seriji, 9.9 u osmoj, te 9.8 u desetoj, što su iskoristili Mađar Peter Sidi i Bjelorus Ilja Čarhejka i pretekli Goršu. Uoči 10. serije Gorša je bio peti sa 0.3 kruga prednosti u odnosu na Sidija i 0.6 u odnosu na Čarhejku. No, Mađar je tada pogodio 10.5, a Bjelorus 10.4 čime su pretekli Goršu i ostavili ga bez mogućnosti daljnjeg sudjelovanja.

"Nisam imao stabilnost, puška mi nije bila mirna i to je odlučilo. Šteta, jer sam dobro ušao u finale, a razlike su bile toliko male tijekom cijelog meča da je ovo bilo stvarno interesantno. Mislim da je presudio umor, jer su kvalifacije bile vrlo naporne, pa nisam uspio postići psihološku pripremu dovoljno da pucam bolje od sedmog mjesta. Inače sam na treningu prije Igara pucao čak i 633 kruga, što je bolje od svjetskog rekorda, a to znači da sam ovdje došao u dobroj formi", kazao je Gorša, inače član Dalmacijacementa iz Solina.

Za 28-godišnjeg Bjelovarca ovo je bio prvi nastup u finalu u trećem nastupu na olimpijskim igrama, nakon što je u Pekingu 2008. bio 37., a na 2012. u Londonu osvojio 43. mjesto.

"Finale je bio moj cilj i ja sam ga ostvario, ali sada osjećam razočarenje. Finale Olimpijskih igara je neuporedivo jače od Svjetskog prvenstva i bilo kojeg drugog natjecanja jer su uvjeti i atmosfera oko tebe jedinstveni. Sada znam kako je biti u finalu i vjerujem da će mi to koristiti, pogotovo u trostavu. Očekujem finale u trostavu, dok mi ležeći na malom kalibru nije prioritet", kazao je vlasnik prvog hrvatskog muškog streljačkog finala na OI od osamostaljenja Hrvatske.

Gorša 12. kolovoza puca 50 metara malolibarskom puškom, a dva dana kasnije na rasporeduje trostav na 50 metara.

Linker
27. travanj 2024 16:11