Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
KLASNI NAPADAČ

ON BI BIO BINGO ZA RIJEKU Spominjali se mnogi, ali Bezjak je ono što traže, iako ga bivši član Elfa ne želi

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 12. veljača 2017. 16:15

Voljeli bismo dovesti jednog napadača profila Romana Bezjaka”, rekao je početkom priprema Ivan Mance, zamjenik sportskog direktora Rijeke, i otvorio prostor špekulacijama o novom imenu za riječki napad.

Od imena koja su procurila u javnost najprije se pojavio David N’Gog, nekadašnji napadač Liverpoola a sada član grčkog Panioniosa, koji je ponuđen Rijeci, s Rujevice su se raspitali o njegovim igračkim i ljudskim karakteristikama i dobili informacije da je riječ o izvanrednom karakteru, pravom profesionalcu, da fizički dobro stoji, ali i da je problem što više nije gladan uspjeha.

Potom je tijekom priprema u Portugalu u fokus iskočio Nikica Jelavić. Drukčiji je profil od onoga koji je Mance opisao, ali je riječ o špici s imenom i prezimenom, dobro poznatih kvaliteta, karakternoj i karizmatičnoj figuri koja bi na proljeće sigurno puno pomogla Rijeci da njegovi kineski poslodavci nisu imali drugačije planove.

Otpala su tako dva zvučna imena za napad Rijeke, nakon čega je ostalo otvoreno pitanje hoće li Rijeka u završnici prijelaznog roka dovesti igrača koji će pojačati konkurenciju u vrhu napada? Nije da im je tu igrač pod mus, Keku je prva špica Gavranović, Gorgon se na istoj poziciji pokazao itekako kvalitetnim, a trener Bijelih izuzetno cijeni potencijal mladog Franka Kovačevića.

Ipak, jedan napadač s težinom nikako nije na odmet, u završnici jeseni na Rujevici su najbolje spoznali što znači široka klupa, no nakon propale priče s Jelavićem ne žele se zaletavati s najavama.

Preselio se na tribinu

- Ako se na tržištu pojavi igrač koji se uklapa u naše financijske i kvalitativne okvire, sigurno ćemo reagirati, imamo u kombinacijama nekoliko igrača, ali nemao pritisak jer smo zadovoljni što je momčad u ovim pripremnim utakmicama pokazala da prema naprijed imamo dosta rješenja - poručio je Mance prije dva dana.

Budući da je sam Mance istaknuo Romana Bezjaka kao igrača profila kakvog traže, možda bi najbolje bilo da dovedu baš - Romana Bezjaka! Kontakt je, navodno, već uspostavljen, iako nitko s Rujevice nije želio to službeno komentirati.

Priča dobro zvuči, pogotovo što se Bezjak nije pretjerano usrećio u Darmstadtu, koji je za njega platio najveću odštetu u klupskoj povijesti. Je li već kod ponude Nijemaca mogao procijeniti da klub koji će biti osuđen na borbu za ostanak nije najbolji izbor?

Vjerojatno jest, ali Bezjaku je velika želja bila okušati se u Bundesligi, zov je to koji, uz sportski, ima i financijski motiv, a usto slovenski napadač s 27 godina više nije bio u situaciji čekati drugu priliku za ispunjenje velike nogometne želje i njegovu je odluku bilo lako razumjeti.

Isto je tako iz današnje perspektive lako razumjeti i zašto bi se Bezjak danas želio vratiti u Rijeku. Po dolasku u Darmstadt igrao je manje-više redovito, ali nakon što je neko vrijeme izbivao zbog ozljede prsta na nozi, smijenjeni su trener i sportski direktor, kormilo je preuzeo bivši reprezentativac Torsten Frings, ali Darmstadt je nastavio tonuti prema ispadanju, a Bezjak se s klupe preselio na tribinu.

Stvar koja u ovoj priči ide najviše u prilog Bijelima činjenica je da zbog pravila prema kojem igrač u jednoj sezoni može nastupati samo za dva kluba Bezjak, osim u Darmstadtu, do kraja sezone može igrati samo u Rijeci. Neosporno je da nije zadovoljan klupom, još manje tribinom (pa makar to bilo i u Bundesligi), kao i da bi mu neigranje moglo ugroziti status prvog napadača slovenske reprezentacije koji je stekao prošle sezone.

Kada se to zbroji, dolazak u Rijeku mogla bi biti obostrano dobro rješenje i za Bijele i za slovenskog napadača. U Darmstadtu ionako na njega ne računaju, barem ne u ovom trenutku, bez obzira na to što su u negativnom nizu koji će teško prekinuti i što gol, očito, mogu zabiti samo slučajno.

Komad kolača

Kao i za samog Bezjaka, i iz riječkog bi kuta njegov povratak, pa makar i na posudbu do kraja sezone (Darmstadt ga je platio Rijeci oko tri milijuna eura, teško da bi pristao na drugo), mogao biti bingo. Riječ je o igraču koji dobro zna Kekove postulate, bio je na Rujevici do samog kraja ljetnog prijelaznog roka, postigao sedam prvenstvenih golova, poznaje i sve igrače, pa s te strane njegova integracija u momčad neće biti nikakav problem. Usto, dobio bi veliku priliku za novo dokazivanje i mogući novi iskorak na europsku scenu.

Najveći je problem u cijeloj priči što će, kao i u Jelavićevu slučaju, ključan biti stav Darmstadta. Najskuplje plaćenog igrača u klupskoj povijesti sigurno nemaju namjeru pustiti tek tako, ali i oni bi se u ovoj priči mogli dobiti komad kolača, pogotovo ako Bezjak doista nije ni u kakvim kombinacijama. U Rijeci bi mu nastupima sigurno skočila vrijednost, što znači da bi Darmstadt na ljeto mogao i financijski profitirati od njegove eventualne posudbe u Rijeci...

Linker
02. svibanj 2024 01:13