Bob Martin/Getty Images / Getty Images
PRINC GIMNASTIKE

OSVAJAČ ŠEST MEDALJA U LOS ANGELESU 1984.' 'Nikad neću zaboraviti dane gladi i neimaštine'

Piše: Kristina DominkovićObjavljeno: 31. srpanj 2016. 21:34

U svibnju 2007. posjetio je mjesto za koje će uvijek reći “tu je sve krenulo, tu je svijet čuo moje ime”. Vratio se u Zagreb nakon 25 godina, a onda sa suzama u očima dugo kružio oko Doma sportova. Multimilijarder Li Ning divio se sada već dotrajalom Domu sportova kao da je najljepša dvorana na svijetu.

- Prije nego sam došao u ovaj grad 1982. godine, bio sam nitko. No, tu sam si otvorio sva vrata - rekao je po povratku u Zagreb.

Zagreb u kojem je te 1982. na Svjetskom kupu osvojio šest zlata i jedno srebro. To više nitko nikada nije ponovio, a Li Ning zbog toga je dobio veliki dodatak uz svoje ime - Princ gimnastike. Bila je to savršena potvrda mjesta u kineskoj gimnastičkoj reprezentaciji u koju je ušao dvije godine ranije, sa 17 godina.


Carstvo u biznisu

Ili deset nakon što je napravio prve gimnastičke korake u siromašnoj obitelji u Laibinu, u pokrajini Guangxi, jednoj od najsiromašnijih regija u Kini.

- Nikada neću zaboraviti dane gladi i neimaštine. To me učinilo jačim čovjekom i čovjekom koji danas dvostruko cijeni ono što ima.

Danas ovaj 53-godišnjak ima brdo novca, multimilijarder je koji je carstvo počeo stvarati još u svibnju 1990, dvije godine nakon završetka sportske karijere, kada je osnovao tvrtku proizvodnje sportske opreme. Dao joj je svoje ime. Li Ning. Sve ostalo je povijest.

- Da nisam imao takvu gimnastičku karijeru, ni moj biznis ne bi bio tako uspješan. Siguran sam u to.
Njegovo ime bila je reklama nad reklamama. Ime koje je dvije godine nakon Zagreba, na Olimpijskim igrama 1984. u Los Angelesu upoznao cijeli svijet.

Jer na tim Igrama Li Ning osvojio je više nego bilo koji olimpijac tada. Princ se u Kinu vratio kao kralj - sa čak šest medalja. Zlata su pala na parteru, konju s hvataljkama i karikama, srebro na preskoku i momčadsko, dok je u višeboju bio brončani.

- Bilo je to apsolutno posebno iskustvo za mene. Sjećam se da sam bio jako nervozan. Nisam bio siguran hoću li uspjeti pokazati na Igrama ono što sam mogao na treninzima.


Sportaš stoljeća u Kini

Uspio je, i to šesterostruko.

- Gimnastika, ali i sport općenito, može vam dati puno snova. A snovi donose onda i motivaciju i rad i radost. I jednom sve to naplatite. Neki medaljama, neki novcem...

Neki kao on i medaljama i novcem. Jer uz 6 olimpijskih, Li Ning osvojio je i čak 11 svjetskih medalja, a usput je uspio završiti i pravo u Pekingu. Godine 2000. primljen je i u gimnastički Hall of Fame, proglašen je muškim kineskim sportašem 20. stoljeća, a koliki je princ u svojoj zemlji, najbolje su mu pokazali na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu izabravši baš njega da leteći po Ptičjem gnijezdu pred 91.000 ljudi upali olimpijsku baklju.

- To je bila ogromna čast. Na prvim Igrama u mojoj zemlji dobiti takvu priliku... To je trenutak koji će ostati u meni zabilježen do kraja života.

Li Ning je danas cijenjeni poslovni čovjek koji je uspio začepiti usta mnogima koji su mu govorili da kreće u borbu s vjetrenjačama. U borbu s globalnim gigantima sportske opreme poput Adidasa, Nikea, Pume... No, on ih nije slušao. Godine 2012. njegova tvrtka imala je prihod od 1,11 milijardi dolara, dvije godine kasnije bio je na listi među 400 najbogatijih osoba u Kini, a to bogatstvo i dalje raste.

BEIJING, CHINA - JULY 03:  Chinese gymnast and entrepreneur Li Ning attends a promotion event of Chinese sports brand Li Ning on July 3, 2013 in Beijing, China.  (Photo by Feng Li/Getty Images)
Feng Li/Getty Images / Getty Images

----------------------------------------------------------------------------------------

Reklamirali su ga i Ljubičić, Balić, Karlović, Čilić...
Na Igrama koje su pred nama ime Li Ning stajat će na prsima stotina i stotina sportaša koje odijeva.
Tvrtka kojoj su najveći promotori bili Shaquille O’Neal i Dwayne Wade, ali i Jelena Isinbajeva, Jose Calderon, Asafa Powell, Andreas Thorkildsen, Christian Taylor i mnogi drugi, sponzorirala je i niz hrvatskih sportaša.

Jedan od prvih bio je danas umirovljeni tenisač Ivan Ljubičić, a Lija Ninga na sebi su nosili i Ivano Balić, Josip Valčić, maratonka Lisa Nemec, Ivo Karlović, a naš prvi reket Marin Čilić i dalje je njihova zvijezda.

---------------------------------------------------------------------------------------

Linker
24. travanj 2024 17:26