REUTERS/Brian Snyder / REUTERS
ŠAHOVSKA PARTIJA U MORU

POLA SEKUNDE RAZLIKE IZMEĐU SREBRA I ZLATA Bivši olimpijac objasnio gdje je Stipanović izgubio

Piše: Jutarnji ListObjavljeno: 17. kolovoz 2016. 14:40

U samo nekoliko dana jedrenje se probilo u medijski prostor. Kompleksan i dozlaboga kompliciran sport u utorak predvečer na terasama kafića gledao se napeto poput najboljeg trilera. U naslovnim ulogama bili su hrvatski kormilar Tonči Stipanović i Australac Tom Burton.

U medal raceu za klasu Laser i neupućeni su promatrači mogli vidjeti svu zanimljivost i okrutnost olimpijskog jedrenja. U predstartnoj proceduri oba su se jedriličara vrtjela jedan oko drugog poput dva boksača u ringu. U tom taktičkom i psihološkom nadmudrivanju jedan je morao izvući deblji kraj, naš Tonči Stipanović. Australac je uspio nadoknaditi deset bodova zaostatka i završiti olimpijsku regatu kao prvi.
Bivši hrvatski olimpijac u klasi Zvijezda, Marin Lovrović, analizirao je match race dvoboj koji se pokazao ključnim za ishod regate.

- Prvo bih čestitao Tončici jer je u pitanju veliki, veliki uspjeh. Meni je to bilo gušt gledati. Mješavina boksa i šaha na moru.Tonči i njegov trener Jozo Jakelić dobro su postavili taktiku. Htjeli su dobiti dvoboj protiv Burtona već prije starta. Pokušati ishoditi penal koji bi Stipanoviću osigurao prednost. Imao je Tonči nekoliko šansi, ali Burton je imao odgovor na svaki potez. Potom se dogodio penal, ali u pitanju je bilo možda pola sekunde nesreće i nepažnje i Australac je izašao kao pobjednik. Doveo se u poziciju da kao zavjetrinski brod kontrolira Tončija koji je u tom trenutku bio privjetrinski brod. Povukao bih paralelu s boksom, Tonči je udarao i udarao, imao inicijativu nekoliko minuta, ali Burton je iskoristio malu šansicu i kasnije postao pobjednik.

2016 Rio Olympics - Sailing - Victory Ceremony - Men's One Person Dinghy - Laser - Marina de Gloria - Rio de Janeiro, Brazil - 16/08/2016.Tonci Stipanovic (CRO) of Croatia,Tom Burton (AUS) of Australia and Sam Meech (NZL) of New Zealand pose with their medals.  REUTERS/Benoit Tessier FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Benoit Tessier / REUTERS

Kada je označen start, Tonči je zbog kaznenog okreta imao 100-tinjak metara zaostatka za flotom, a jedini konkurent, Burton, bio je 50-ak metara ispred.


- Njih dvojica su se morali malo izvući jer bi blizu startne linije smetali ostali brodovi, Tonči ga je potjerao kako bi ga lakše kontrolirao, a i računao je da će i kad krene start na oku imati Burtona. Nema veze, medalja na Olimpijskim igrama je vrh - objasnio je Lovrović.

Linker
19. svibanj 2024 00:41