CROPIX
POLJUDSKI PLANOVI

PRESLAGIVANJE HAJDUKA I DUGO OČEKIVANI ISKORACI Bijeli konačnu kupuju igrače za odštetu: Evo koliko su spremni investirati u pojačanja

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. lipanj 2017. 10:20

Hajduk je doveo Radoševića, riješio Hamzu, već ranije produljio sa Futacsom i Saidom, ostavio Memollu i doveo Šehića. To su rješenja za novu sezonu na kojima se gradi momčad Bijelih. Mnoge zanima s kojim je to novcima učinjeno, odakle sredstva za kreiranje ekipe u kojoj će Radošević sa 300.000 eura godišnje predvoditi popis najplaćenijih igrača?

Premda sve izgleda skupo i pomalo nestvarno, istina je da je Hajduk potrošio tek neznatno veće svote nego li je to napravio prošle godine. Koliko god se činilo da Bijeli silno ulažu, odštetu plaćaju tek za Hamzu (cca 200.000 eura) pri čemu je jasno da se spomenuti iznos neće isplatiti u jedan dan.

Odštetu od 500.000 eura, koliko je ciparski Apollon u startu tražio za Hamzu, Bijeli su bitno spustili i pritom Ciprane “premirali” s postotkom od idućeg transfera. Za usporedbu, prošle se godine gotovo identičan posao napravio s Kožuljem za kojeg se Hajduk obvezao platiti Širokom Brijegu 250.000 eura odštete uz postotak budućeg transfera. Prošle Kožulj, ove Hamza plus Radošević.

Foto: Miro Gabela/Hajduk.hr

Novi izdatak

Ali, za povratak svog nekadašnjeg igrača nije Hajduk platio odštetu, već potpisao ugovor s plaćom od 25.000 eura mjesečno. To je stvarno povećanje troška, to je novi izdatak. Nema milijuna eura kojima bi se gradila nova momčad na Poljudu. Tek nešto veći mjesečni izdaci na početku, jer plaće Futacsa, Saida i Memolle koji su produljili ugovore ionako su bili trošak tijekom cijele godine.

Ali, jasno je da Hajduk može očekivati da će nešto novca trebati i povući iz blagajne. Hamzu su Splićani dogovorili, ali Terzieva još nisu. Sa 500.000 eura odštete startao je Ludogorec, ali koliko smo puta već napisali da Hajduk ne plaća tako visoke odštetne zahtjeve. Produžiti još godinu posudbe ili pristati na drugu opciju koju nude Bijeli, a to je pola spomenutog iznosa, dva su moguća rješenja priče s Terzievom. Barem što se Hajduk tiče. Hoće li Ludogorec pristati na ponuđeo s Poljuda ili će Terzievu pronaći neku drugu sredinu, više nije odgovor u domeni Hajduka. Može li uz Terzieva splitski klub investirati u još neki dolazak s plaćenom odštetom?

Split, 160517
Stadion u Poljudu
MaxTV Prva liga 34. kolo utakmica: HNK Hajduk -  NK Lokomotiva  
 Na fotografiji:  Jan Dolezal i Hamza Barry.  
 Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
CROPIX

Kvalitetu bi trebalo platiti, ali tek je početak lipnja i cijene su u “plafonu”. Dobro to zna i sportski direktor Branco, pa će se za igrače s ugovorom još pričekati. Za plaćanje uvijek ima vremena, deviza je starih majstora zanata na mercatu. Dakle, prvo idu oni koji su besplatni, pa onda se zavlači ruka u džep. Ne bude li igrača iz prve kategorije, morat će Hajduk platiti odštetu za Mikanovića (Aarhus), možda čak i Runju (Jagielonia) ma koliko to izgledalo nemoguće kada Poljaci traže preko milijun eura.

Zbog takvih zahtjeva nezahvalno je prognozirati koliko bi Hajduk mogao potrošiti. Ali ako su pravi igrači u pitanju, ako imaju nekog “Futacsa za desni bok”, onda se isplati uložiti.

Hoće li do kraja prijelaznog roka Bijeli potrošiti milijun eura? To bi bilo ljeto za pamćenje...

Linker
06. svibanj 2024 15:06