REUTERS
PAYET VIDI SAMO SEBE

PROBLEMI HRVATA U WEST HAMU MOGLI BI BITI DOBRI ZA DINAMO Bivši izbornik Vatrenih inzistira: 'Nikola Jurčević je zreo za klupu Modrih'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. siječanj 2017. 17:57

Slaven Bilić ne želi nikako izgubiti Dimitrija Payeta, ali je pitanje može li ga više imati. Jer francuski reprezentativac uhodao je shemu ucjena s kojima je napustio već nekoliko klubova, u West Hamu je odbio trenirati i počeo se inatiti. Očito ima transfer “u džepu“, ne vidi se više među Čekićarima i ta je ljubav puknula. Bilić je konsterniran:

- Ajmo biti ozbiljni. Imam situaciju s nogometašem. Riječ je o Dimitriju Payetu, koji želi otići. Rekli smo da nećemo prodavati najbolje igrače, ali Payet više ne želi igrati za nas. Međutim, nećemo ga pustiti.

To je kazao menadžer West Hama, koji će još jednom morati razmisliti. Nerijetko je jalov posao vabiti velika imena u ovaj londonski klub, koji ima povijest i karizmu, no za nogometaša, pogotovo stranca, nije odveć atraktivan, a sad, kad ga ionako stišću lošiji rezultati od očekivanih, ostao je bez Payeta za susret s Crystal Palaceom. Najmanje toliko. Ne želi više niti trenirati, niti igrati. Premda je prije 12 mjeseci potpisao novi ugovor po kojem zarađuje 140.000 funti tjedno. PSG je zazveckao s još većim ciframa, a mami i Marseille… Spominje i osobne razloge.

Isti scenarij

Iz arhiva su promptno izvađene nevjerojatno scene koje je priređivao ranijim poslodavcima. Kad je Nantes 2007. ispao u 2. ligu odmah je, tada 20-godišnjak, tražio raskid suradnje i zaputio se u St. Etienne. No, 2011. pritisnuo je i njh ne bi se li domogao PSG-a. Nisu se pokorili, zbog nedolaska na trening izbacili su ga u drugu momčad gdje je čamio pola godine da bi bio prodan u Lille. Ubrzo se otisnuo u Marseille, gdje je klubu iza leđa dogovorio posao s West Hamom.

Hoće li u drugom pokušaju doista na Park prinčeva? Ili ima tajni plan? Misli li Bilić posegnuti za “terapijom” poput St. Etienneove i stacionirati ga među rezerve? Samo u krajnjoj nuždi, jer što bi ga zadržavao ako ne bi htio da igra. No, postoje li uopće daljnje mogućnost za suradnju njih dvojice?

Football Soccer Britain - West Ham United v Manchester City - FA Cup Third Round - London Stadium - 6/1/17 West Ham United manager Slaven Bilic looks dejected  Action Images via Reuters  / John Sibley Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Reuters / John Sibley Livepic EDITORIAL USE ONLY / REUTERS

- Konačan odgovor ne mogu kazati, ali očito Payet nije ni profesionalac, niti pravi sportaš, nego vidi samo sebe, i zato je to vrlo teško - odgovorio je Otto Barić, prekaljeni stručnjak koji je svašta prošao u dugoj trenerskoj karijeri.

- Ali nikad takvu stvar da bi mi najbolji igrač ultimativno htio otići, kad ga klub nije spreman prodati.

Nije lako

Što bi West Ham trebao učiniti?

- Nije lako to kazati. Bilić najbolje zna što treba napraviti. Od početka sezone bilo je jasno da West Ham može maksimalno doseći osmo ili deseto mjesto. I držim da su i dalje u stanju to realizirati. Slaven inzistira na Payetu, koji mu je vrlo važan, no zlo je kad igrač ne shvaća da mora misliti i na klub koji bi bez njega bio oslabljen. Pa znao je kad je dolazio da nije potpisao za Manchester United, Arsenal ili Chelsea. Bilićev je problem što ne može kupiti takvoga igrača, a trebaju mu takva dva. Ako se od trenera nešto očekuje moraju mu se dati uvjeti da to napravi. Jasno je da se svima radi o novcu, što će se pojavom Kine još više isticati. Ukoliko puste Payeta puno će biti lošiji. Vidi se kod Liverpoola da teško dobivaju bez dva-tri igrača.

Zaključak?

- Slaven je u zaista vrlo teškoj situaciji, ako igrač inzistira na odlasku iluzorno ga je zadržati. Kažem, West Ham bi trebao imati još dva takva igrača, pa onda ne bi bilo brige ode li Payet. To što im ove sezone ne ide nije stvar trenera, nego nedostaje im kvaliteta. Drugi su se pojačali…

BAD TATZMANNSDORF, AUSTRIA - JULY 19: Head Coach Slaven Bilic and Assistant Coach Nikola Jurcevic chat during the West Ham United training session at Bad Tatzmannsdorf on July 19, 2016 in Bad Tatzmannsdorf, Austria. (Photo by Christian Hofer/Getty Images)
Christian Hofer/Getty Images
Slaven Bilić i Nikola Jurčević

Radi li se o prokletstvu maloga kluba koji ne može privući klasne igrače?

- Za Slavena je najvažnije da sa održi na tom mjestu ili napravi pomak za poziciju-dvije. Obično trener u takvom času kaže - neka ide ako ne želi biti naš. No, tko će mu igrati? Nema goreg kad ti nedostaje zamjena, a tako je u West Hamu. Koji nije vrh.

Mislite da će se održati na mjestu menadžera?

- To je do Uprave, ako mu ona pomogne onda je lako. Ja sam imao sreće što su mi predsjednici ili očevi predsjednika bili prijatelji. Ako njegovi šefovi žele da bude među 4-5 ili još bolje tri, to je nemoguće, nedostaje im kvaliteta. Bilić se bori kao pas. Neću reći napravi li uvijek dobro, ali dokazao se - zaključio je Barić.

Doista vatreno i čini se za Bilića bezizlazno. Kad se radi o Payetu.

Bilić je menadžer West Hama, a pomoćnik Nikola Jurčević. Otto Barić je inzistirao da napišemo kako je trenutak da napusti Englesku i postane trener Dinama.

- To što ću vam reći je vrlo važno. Treneri su u Hrvatskoj više puta bili podcijenjeni, čak i ja koji sam imao jako puno uspjeha vani. Nikola Jurčević je sada toliko zreo da bi bio idealan za naše vodeće klubove Rijeku, Hajduk, a specijalno Dinamo. Maksimirskom klubu nije trebao taj stranac, i mislim da on ništa posebno neće učiniti. Mi imamo naše stručnjake koji su itekako kvalitetno naučili posao. On je savršen trener, nakon Rusije, Turske i sada Engleske, za veliki klub. Treba mu naći mjesto da bi to mogao biti. Neovisno što je radio kao pomoćnik. Ispekao je taj zanat. I ja sam tek kroz nekoliko godina rada shvatio što prije nisam znao. E sad to Jurčević zna. I to treba poštivati. No, u nekim našim klubovima ljudi uopće ne mogu ocijeniti trenera. Dinamo čim ustanovi da nije dobar za Europu promijeni trenera. To nije rješenje. Uvjeren sam da su Tomislav Ivković i pogotovo Jurčević ti pravi. Nema boljih. Točno znam što treba u Dinamu, ali ja to više ne mogu, jer nisam više trener. Dinamo treba stručnjaka kojem će potpisati da ga pet godina neće maknuti.

Linker
04. svibanj 2024 00:58