David Ramos/Getty Images / Getty Images
MARCINA ANKETA

PUBLIKA PRESUDILA IVANU RAKITIĆU Jedna ozljeda promijenila je sve, a za navijače nema dileme: Hrvat je idealno rješenje

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 24. siječanj 2017. 21:28

Što s Rakitićem? - pita Marca svoje čitatelje dan nakon Barçine koračnice kroz Eibar (4-0) u kojoj je hrvatski reprezentativac silom prilika uskočio na mjesto ozlijeđenog Sergia Busquetsa.

On je idealno zamjensko rješenje za pivota, odgovaraju anketirani. Njih 50 posto (u anketi sudjelovalo više od 3500 glasača) favorizira 28-godišnjaka koji je posljednjih tjedana živio na marginama momčadi, Rakitić je dobio značajno više glasova od konkurenata Javiera Mascherana, Sergija Roberta i Andrea Gomesa.

Španjolski vox populi mogao bi doći kao zakašnjela satisfakcija Niki Kovaču, kojem je naša javnost svojedobno pila krv na slamčicu baš zbog forsiranja ideje da “Raketa” igra defenzivnog veznog u reprezentaciji, ali puno je važnije da će podrška javnosti stabilizirati Ivana Rakitića na putu prema mjestu prvotimca Barcelone, jer po novom on ravnopravno kandidira za dvije pozicije na terenu. Status nedodirljivog kompromitirao je početkom prosinca slabašnom predstavom u “el clasicu” nakon čega se Luis Enrique okrenuo drugim opcijama u veznom redu, a nezadovoljni Rakitić se dao na razmatranje izlaznih strategija. Priča s Manchester Cityjem bila je i ostala vruća, ali nakon Rakitićeva senatorskog nastupa protiv Eibara na dnevnom redu u najboljem slučaju može završiti na ljeto.

Odbijenica u siječnju

- Trgovina s velikim klubovima u siječnju praktično je nemoguća. Kada poželite igrača koji kod njih nije u prvom planu, uvijek dobijete istu odbijenicu: tek smo na polovici sezone, radije ćemo ga prodati na ljeto nego da sada zaradimo koju funtu više - objasnit će ovih dana Jürgen Klopp protekcionističku politiku velikih klubova, koja podmeće nogu i njegovu siječanjskom šopingu i Rakitićevoj eventualnoj selidbi na Otok.


Ivan Rakitic - All 20 Goals for FC Barcelona... by videosansebastian

Ali na stranu tržišni mehanizmi i embargo na Rakitićevu zimsku prodaju... Za budućnost hrvatskog reprezentativca u Barceloni puno je bitniji njegov povratak standardima koje je nametnuo tijekom prve dvije godine boravka na Nou Campu. Nedjeljna partija bila je upravo na tragu takvih standarda. Pravodobna distribucija i točna predaja lopte, odlike su na koje je Ivan naučio fanove, ali inteligentno defenzivno postavljanje, uskakanje u stopersku liniju i čak četrnaest oduzetih lopti novost su i nova kvaliteta u njegovoj igri. Premda je s terena iznesen već u 8. minuti, u nastavku meča nitko nije primijetio izostanak Sergia Busquetsa, inače najstandardnijeg Barçina igrača nakon Lea Messija.

- Busquetsova ozljeda gležnja nije tako alarmantna kao što se činilo u prvom trenutku, ali pokazalo se da nema brige jer posjedujemo paletu kvalitetnih rješenja. Sviđa mi se kako Rakitić igra pivota u veznom redu, lijepo se zahtjevima nove uloge prilagodio i Arda Turan (završio u veznom redu, nap.n.). Što više jakih karata na stolu, ja sam zadovoljniji - rekao je Enrique.

Linker
06. svibanj 2024 04:44