Damir Krajac / CROPIX
ON JE PRIMJER SPORTAŠA

RAKITIĆ JE PRVI U POVIJESTI VATRENIH KOJEG SE OVAKO IŠČEKUJE 'Pa nije Ivan neki balavac...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. rujan 2016. 14:14

Premda ga je Ante Čačić očekivao u četvrtak, Ivan Rakitić nije se pojavio. No, konačno se preko HNS-a oglasio, poručio da je u Barceloni ostao zbog bolesti mlađe kćeri Adare, rođene prije četiri mjeseca, ali da su nalazi dobri i ako se potvrde stiže da zajedno sa suigračima i izbornikom - kojima se zahvaljuje na razumijevanju - krene na Turke.

Veznjak Barcelone trebao se hotelu As naći u ponedjeljak navečer, ali sve do jučer nitko nije kazao zbog čega ga nema, osim da su razlozi obiteljske prirode. Pojačavao se misterij i intriga - hoće li se Rakitić pojaviti.

- Čujem se s njim svaki dan, opravdano je odsutan - kazao je u srijedu Čačić.

Čačić je ‘uho Zagreba’

Za izbornika će reći da je uvijek bio “uho Zagreba”, znao je sve bitne tračeve iz grada, a njih nikad ne manjka. Ne čudi stoga što nam je u četvrtak dometnuo kako nemamo ni razloga ni potrebe tražiti bilo kakve teorije iza kulisa jer javnosti je predočena cijela istina.

I kakav će biti rasplet? Čačić danas od 17.30 očekuje Rakitića na treningu. To mu je jedno od dva glavna vježbanja sastava za Turke. Stigne li, problema nema jer Ivan je davno “ugradbeni element” hrvatske nogometne vitrine, kad ga se stavi sjedne na pravo mjesto. Iz HNS-a su tek dodali da će najvjerojatnije doći u petak. Izbornik ga čeka koliko god može, nije se izjasnio bi li još jedna odgoda leta za Zagreb, ako nije riješio probleme, značila da na Ivana neće računati za ovu akciju. Ili bi mu ipak dao još vremena...

Ivan Rakitić Instagram

Ivan Rakitić je pojam sportaša koji se ponosi obitelji. Sada ističe da mu je na prvom mjestu, što je nebrojeno puta dokazao. I zapravo ne mora posebno apostrofirati jer za njega u tome nema sumnje. Kad je bio kapetan Seville, tek rođenu kćer Altheu donio je, onako majušnu, na centar igrališta, istrčao je s njom zajedno sa suigračima, da se pohvali pred cijelim stadionom koji ga je nagradio golemim pljeskom. Vrlo rijetka scena, kao i ova neizvjesnost dolazi - ne dolazi, koja se proteže već danima u vatrenim taboru i koja je bacila u sjenu sve druge teme. Nitko više ne pita kako se Lovren prilagodio, hoće li ga Čačić ostaviti na klupi ili staviti od prve minute.

Problemi sa sastavom

Znalo se zbiti da netko otkaže reprezentaciji i za to ima razumijevanje izbornika, ali Ivan Rakitić je prvi u povijesti Vatrenih kojeg se na takav način iščekuje. Svakom drugom stožernici bi već ranije kazali - slobodan si, posveti se čemu moraš, vidimo se na sljedećoj akciji. I zaželjeli sve najbolje. To govori da Raketa u reprezentaciji i kod Čačića uživa status kakav zaslužuje. Luka Modrić je izabran za kapetana, ali on, koji je tri godine mlađi, jedan je od zamjenika. I gotovo sigurno nasljednik. Kad je već ljut i žalostan zbog medijskog tretmana, za njega je to dodatno priznanje, jer se kao Hrvat koji je rođen u Švicarskoj ponekad zna šokirati što doživi u našoj zemlji, poput nedavnih nebuloznih napisa da je sam inscenirao napad na vilu u kojoj se odmarao na Ugljanu.

Hrvatska je već ostala bez Josip Pivarića koji ima rupturu trbušnog mišića, velika je vjerojatnost da na gol neće Danijel Subašić kojeg bole kvadriceps i aduktor, a izostane li Rakitić, sastav će biti ponešto redizajniran. Međutim, nikad ova nacija nije imala toliko vrsnih nogometaša kao danas i zato bi momčad koja će istrčati s Turcima u svakom slučaju trebala biti dobra. Lovre Kalinić je rješenje za vrata, Strinić opcija za desnog braniča, a na mjestu Rakitića više je mogućnosti: Kovačić, koji bi mogao i umjesto Badelja na zadnjeg veznog, Brozović, Rog ili kao u Sisku Kramarić.

Predmnijevamo da Čačić načelno neće bitno mijenjati sastav u odnosu na Euro, osim onog što je viša sila, ali nekako nam se čini da bi još jednom mogao razmisliti o varijanti da Vida bude na lijevom braniču, a Ćorluka i Lovren kao stoperi. No, pred reprezentacijom su dva ključna taktička treninga u petak i subotu na kojima bi trebale biti odagnate dvojbe. Ako dođe Rakitić jedna manje, što bi bilo dobro i za kompletno ozračje u nacionalnoj vrsti.

---------------------------------------------------------------

Tomo Šokota: Pa nije Ivan neki balavac...

- Rakitić je zadužio reprezentaciju i to što nije došao kako je planirano treba biti opravdano. Ponašanje izbornika Čačića je ispravno. Utakmica je u ponedjeljak, njemu su dosta dva-tri treninga, dobro se zna s ovom reprezentacijom, igra, u formi je, zabio je gol u nedjelju, po svemu on je tu, spreman odigrati pravi susret. Ako ima nešto što je stvarno neizbježno, onda će izostati, ali ne vjerujem da neće doći. To što nekoliko dana nije s ekipom nije nikakav problem, pa nije Ivan neki balavac, dao je puno toga. Nogometaši koji su takvog karaktera, koji daju cijeloga sebe, treba im se izaći u susret, mora ih se razumijeti. Oko toga ne treba dizati veliku famu, to je sve normalno. Sad da je on netko tko ima loš karakter ili radi probleme, onda postoje neke sankcije, tako je u velikim klubovima. Ali kad se radi o Rakitiću onda nema problema.

Zoran Vulić: Čekao bih ga do dana utakmice

- Takvog igrača je uvijek bolje čekati, da on donese odluku je li spreman ili nije. Neka sam donese odluku, obitelj je na prvom mjestu, potom zdravlje, pa tek nakon toga sve ostalo. Kad imaš asa poput Rakitića trebaš ga razumijeti ako dođe, jednako tako i ukoliko ne dođe. Ja bih ga čekao do dana utakmice, a ne samo do dan-dva prije utakmice. To su igrači koji su, na prvom mjestu, važni, a pod broj dva, Ivan je takav profesionalac da ne treba sumnjati niti malo u njega nego mu dati otvoreno mjesto u reprezentaciji do zadnje sekunde. Eh, sad, može li on biti koncentriran za nastup to ovisi o njemu i njegova je odluka. No, obiteljski razlozi su apsolutno opravdani što je ostao kod kuće i dajem mu podršku.

Linker
09. svibanj 2024 11:41