Srđan Vrančić / Hanza Media / Hanza Media
JADRANSKI DERBI

RIJEKA NA POLJUDU IGRA NAJVAŽNIJU UTAKMICU JOŠ OD 1999. GODINE Povratak u prošlost: 'Sjećam li se gola Pletikosi? Pa tu utakmicu znam napamet'

Kek i njegovi nogometaši srušili su sve prepreke u 2017. godini, u subotu im slijedi ona najzahtjevnija - Hajduk u Splitu
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 08. ožujak 2017. 00:58

Rijeka je na Poljudu 2005. godine podigla Rabuzinovo Sunce i osvojila prvi hrvatski trofej, nekoliko mjeseci kasnije na istom je stadionu lovila Superkup Hrvatske, ali najznačajniju utakmicu odigrala je 1999.

Bilo je to prvenstvo neizvjesno kao malokad u HNL-u. Uoči pretposljednjeg kola Rijeka (40), Hajduk (39) i Croatija (39) bili su stiješnjeni unitar jednog boda, Bijeli su gostovali kod Hajduka u utakmici čiji je pobjednik u onom famoznom posljednjem kolu sam odlučivao o svojoj sudbini (Hajduk i Dinamo bi igrali majstoricu za prvaka da su imali isti broj bodova).

Croatija je u Gradskom vrtu pobijedila Osijek 1:0 pogotkom Koznikua u 84. minuti, a Rijeka na Poljudu pred (službeno) 40 tisuća gledatelja (nije bilo brojača, za sigurnosne aspekte nije se marilo, a “na crno” su ulaznice navodno koštale i nekoliko stotina njemačkih maraka) ostvarila pobjedu koja je Bijele dovela u predvorje raja.

Čudesni Tafra

Momčad Nenada Gračana slavila je 3:1, krcat Poljud skandirao Rijeci vjerujući kako je pozdravio novog prvaka Hrvatske. Nije se dogodilo, već je dobro znano što se dogodilo tri dana kasnije na Kantridi, no ta utakmica iz svibnja 1999. ostala je možda i najvažnija koju su Riječani odigrali u Splitu otkako je HNL-a.

Iako je na Rujevici spuštati tenziju uobičajenim frazama da svaka utakmica nosi tri boda ili da će nakon 130. jadranskog derbija ostati još puno bodova u igri, što i je činjenica, utakmica koju Bijeli igraju na Poljudu mogla bi biti posljednja velika prepreka da do derbija s Dinamom na Rujevici zadrže sadašnjih šest bodova prednost. Naravno, trebat će između pobijediti Slaven Belupo i Cibaliju te pripremiti teren za meč loptu koju bi Bijeli mogli imati u pet utakmica od 27. do 31. kola. Uz dužno poštovanje Koprivničanima i Vinkovčanima, Poljud je u subotu ključan gotovo kao što je bio i prije gotovo 18 godina.

Rijeka, 040816. 
Stadion Rujevica.
Uzvratna utakmica 3. pretkola Europa lige, 
Rijeka - Basaksehir. 
Na fotografiji: Roman Bezjak.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

- Ona naša utakmica prije 18 godina dva kola prije kraja odlučivala je tko će ostati u utrci za naslov prvaka. Imali smo bod više od Hajduka i Croatije, samo pobjeda je u posljednjem kolu donosila priliku za uzeti titulu, dok je sada Rijeka u puno boljoj situaciji s ovih šest bodova prednosti. Svejedno, znamo što znači igrati na Poljudu i zbog toga je itekako važna u toj utrci za naslov prvaka - kaže Admir Hasančić, jedan od najboljih strijelaca Rijeke otkako je HNL-a, koji je ugradio jedan pogodak i u toj utakmici na Poljudu.

- Sjećam li se gola Pletikosi? Pa tu utakmicu znam napamet, svaku sekundu! Božidar Čačić je ubacio s desne strane, a ja sam glavom pogodio u suprotni kut. Taj pogodak je baš došao u pravom trenutku, pred kraj poluvremena kada je Hajduk silovito navaljivao, ali Đoni Tafra je imao čudesan dan, obranio sve što je mogao, Ercegu ulovio “živu loptu” kod jedanaesterca... Bio je to čudesan dan Tafre! - poentirao je Hasančić bez dvojbe istaknuvši ključnu figuru za taj riječki uspjeh.

Nema kalkulacija

Iako je Hajduk daleko od borbe za prvo mjesto, Hasančić smatra da će protiv lidera prvenstva imati itekako veliki motiv.

- Rijeka bi prošla još jedno teško gostovanje, pobjedom održala prednost, ali Hajduku s druge strane gori to treće mjesto, bitan im je rezultat nakon poraza u Osijeku, držat će ih publika... Uz to znao što je jadranski derbi, nema tu kalkulacija, ali nadam se da će, ako Rijeka pobijedi, publika opet skandirati. Zašto se ne bi ponovilo! Ako Rijeka pokaže igru kao i do sada siguran sam da će ljubitelji nogometa to znati prepoznati i nagraditi, kao što su i te 1999. kada se nakon utakmice cijeli stadion okrenuo i navijao za Rijeku, nakon što je Hajduk ostao bez izgleda za titulu - zaključio je Hasančić.

Spomenuo je Hasančić Đonija Tafru, utakmica na Poljudu ostala je upamćena i po njegovim obranama u ključnim trenucima, kada se lomilo, kada je rezultat mogao otići na drugu stranu. Na kraju, na ovim je stranicama ocijenjen s 8,5 za svoju izvedbu, pa nije ni čudo što je Ante Bobić, trener vratara Rijeke iz te sezone, Tafru je nakon utakmice nosio na ramenima…

Vrhunska atmosfera

- Ne samo Bobić nego i Iveša koji mi je bio rezerva... Imali smo vrhunsku atmosferu i na igralištu i van njega. Ali ne bih rekao da mi je to bila najbolja u karijeri iako svakako jedna među boljima. Izašla je na vidjelo jer je bila jako važna, ali i protiv Hrvatskog dragovoljca nekoliko kola ranije, pa i Marsonije je bilo dobrih i važnih obrana - prisjeća se Tafra, rođeni Splićanin, koji je branio u juniorima Hajduka, ali priliku u prvoj momčadi nikada nije dobio.

Danas je trener u školi nogometa Rijeke, a budući da je blizu riječkih prvotimaca bez zadrške ističe da i današnja generacija ima mnoge zajedničke stvari s onom njegovom.

- I sada se apsolutno osjeća jedna prava atmosfera u prvoj momčadi, vidi se rad, kvaliteta momčadi koja napreduje iz dana u dan i ovakav rezultat nije slučajno napravljen. Od 1995. sam ovdje. Kakav će biti ishod subotnjeg derbija? Rijeka je u ovom trenutku bolja momčad, vjerujem da će pobijediti, ali naboj je u tom jadranskom derbiju malo drugačiji, trebat će se malo pomučiti, ali pobijedit ćemo - zaključio je Đoni Tafra.

Linker
03. svibanj 2024 04:11