CROPIX
SAMOFINANCIRANJE TRAJE

RIJEKA NA PUTU PREMA AUTONOMIJI Odvajanje od Volpija i njegovog Social Sporta prvi je korak u novu budućnost hrvatskog prvaka

RIJEKA Klub s Rujevice i predsjednik Mišković u protekle dvije godine pokazali su da mogu živjeti bez nizozemske fondacije
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 26. listopad 2017. 13:47

Priča o promjeni vlasničke strukture HNK Rijeka, koju je u ponedjeljak najavio Damir Mišković, poprilično je zaintrigirala nogometnu javnost na Kvarneru, ali i šire. Ništa čudno, štogod ima veze s riječkim prvoligašem posljednjih je godina zanimljiva tema, a pogotovo najava da će doći do promjene vlasničke strukture. Podsjetimo, procesom privatizacije, koji je počeo nakon što su u veljači 2012. godine Grad Rijeka i Social Sport potpisali sporazum temeljem kojeg se nizozemska fondacija iza koje stoji Gabriele Volpi obavezala na ulaganje od 1,8 milijuna eura u iduće tri godine, Social Sport je postao 70-postotni vlasnik kluba dok je ostalih 30 posto vlasništva pripalo Gradu Rijeci.

Priča je već poznata, a inicirao ju je pokojni Robert Komen zahvaljujući kojem je Damir Mišković uspio zaintrigirati Volpija koji je tih godina zbog ljubavi prema vaterpolu često boravio u Rijeci. Ostalo je povijest. Od saniranja dugova i zajamčenih ulaganja od 5,4 milijuna eura kroz tri godine, u Rijeku je kroz pet godina uloženo više od 50 milijuna eura, od toga 26 milijuna eura u trening kamp, a zahvaljujući rezultatima u HNL-u i Europi bitno je porasla i vrijednost cijelog riječkog brenda zbog čega Rijeka danas nije više olupina koja besciljno pluta domaćim nogometnim vodama.

Bec, 191017.
Stadion Ernst Happel.
UEFA Euro Liga, grupa D, seniori, utakmica FK Austria Bec - HNK Rijeka.
Na fotografiji: slavlje Rijeka.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / Hanza Media / CROPIX
Austrija - Rijeka

Još prije dvije godine predsjednik Rijeke Damir Mišković uspio je sprovesti svoj naum i postaviti na noge klub koji se samofinancira, koji živi od onoga što zaradi od transfera igrača i nagrada UEFA-e, i to je bio prvi pokazatelj da se polako izlazi iz ere u kojoj je Rijeka živjela na ulaganjima Social Sporta.

- Moramo pokazati da smo sposobni organizirati i voditi klub jer prvi su dojmovi o stanju na Kantridi zabrinjavajući. Podmirit ćemo dugove, jamčiti financijsku sigurnost za najmanje tri godine. Objasnit ćemo svima principe rada i strategiju razvoja. Stvorit ćemo jaku Rijeku. Ljudi ne vjeruju da u ovim vremenima postoji Robin Hood! U ovom slučaju da bogati pomažu onima kojima je pomoć neophodna. Ne tražimo ništa zauzvrat, nikakvu luku, marine... - rekao je Mišković u jednom od svojih prvih govora kao predsjednik Uprave riječkog prvoligaša.

Gledajući iz današnje perspektive, sve najavljeno prije pet godina danas je i učinjeno, a predsjednik riječkog prvoligaša u više je navrata isticao da je Social Sport ušao u klub da bi ga osovio na noge i omogućio mu da sam živi.

Sada kada se to i dogodilo, Rijeka se već dvije godine zaredom samofinancira, pa nije nikakvo iznenađenje što je Mišković najavio promjene u vlasničkoj strukturi kluba. Što će konkretno značiti, u ovom je trenutku moguće samo špekulirati, ali čim je Mišković o tome progovorio, a pritom ostao zakopčan kada je riječ o detaljima izustivši tek da će on i dalje biti involviran u cijelu priču, može se zaključiti da je cijela stvar poprilično odmakla.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

S Miškovićem kao samostalnim vlasnikom 70 posto kluba ili s nekim partnerom koji će pomoći da se Rijeka podigne na jednu višu razinu u ovom je trenutku također predmet nagađanja. Poznato je da je predsjednik Bijelih kroz svoju karijeru ostvario brojne kontakte s poslovnim ljudima sa svih strana svijeta, od Dubaija do Afrike i Londona, pa nije isključeno ni da je nekoga uspio zaintrigirati onime što je napravio u Rijeci. Mišković je u dosadašnjim istupima u medijima često isticao da Rijeci za konkurentnost u europskim natjecanjima treba 30-ak milijuna eura kojih nema, niti je realno da će ih u bližoj budućnosti imati, dodajući da je na tržištu od četiri milijuna stanovnika teško očekivati da će se privući ulagače iz inozemstva.

Ta spoznaja, ali i Miškovićeva rečenica da se “u idućem petogodišnjem planu treba nešto promijeniti i ići dalje potpuno sami”, sugerira da će on i dalje biti čelni čovjek riječkog prvoligaša, ali da vlasništvo više neće biti u rukama Social Sporta.

- Social Sport nije uložio u Rijeku da tu zaradi, nego da je spasi, da pomogne sportu, djeci, budućim naraštajima. Je li realno da će tako razmišljati netko tko bi godinama trebao ulagati svoj novac u klub? - pitao je jednom prilikom Mišković.

Budući da je prema javnosti uzeo svojevrsni “time out” dok ne iskristalizira vlasnička struktura i najavio da će sve objasniti javnosti kada se i realizira, prilično je izvjesno da se konkretnije novosti može uskoro očekivati.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Što će Rijeka i Mišković dobiti odvajanjem od Social Sporta? Prije svega autonomiju i samostalnost u provođenju strategije i donošenju nekih bitnih odluka. Koliko god Mišković bio alfa i omega kluba, Rijeka funkcionira kao i svaki drugi poslovni subjekt, s Nadzornim odborom koji mnoge stvari kontrolira i odobrava, odnosno u kojem su tri od pet članova - Talijani. Budući da već dvije godine (uspješno) preživljava od onoga što sama stvori i zaradi, odvajanje od Social Sporta bi, kako je Mišković najavio, definitivno bio prvi korak u novu Rijekinu budućnost, onu u kojoj će još više pažnje morati posvetiti onome što stvara.

Tip koji ne srlja

Kakva će ona biti? Damir Mišković je do sada dokazao da nije tip koji srlja u neizvjesno i koji se zadovoljava prosjekom, koji voli dokazati da je moguće realizirati nešto što mnogi smatraju nemogućim, a Ljubo Španjol, uspješni predsjednik riječkog prvoligaša iz 80-ih godina, kojeg se često etiketirao “Miškovićem prije Miškovića”, ističe da nema razloga sumnjati u zamisli aktualnog vodstva kluba.

- Mislim da nema razloga sumnjati u dobre namjere sadašnje Uprave Rijeke na čelu predsjednikom Miškovićem, tim više što je sigurno da oni moraju riješiti vlasništvo kluba jer institucija koja je prijašnjih godina davala pomoć više nije to u mogućnosti raditi. Baš zbog toga treba tražiti pravi put na kojem se Miškovića ne smije pustiti samog već mu u rješavanju vlasničke strukture nad klubom treba pomoć Grada i cijele regije - zaključio je Ljubo Španjol, čovjek koji je, do Miškovićeva dolaska, na Kvarneru bio pojam za ono što bi predsjednik kluba morao biti.

Grad kao suvlasnik kluba za komentar uputio na Miškovića!?

Komentar za najavu Damira Miškovića o promjenama u vlasničkoj strukturi kluba potražili smo i u Gradu Rijeci, instituciji kojoj je nakon procesa preoblikovanja ostalo 30 posto vlasničkog udjela. Ipak, gradonačelnik Vojko Obersnel je putem svog Odjela za odnose s javnošću poručio da se za detalje na spomenutu temu treba pitati Damira Miškovića.

Inače, kada je riječ o vlasničkoj strukturi, prilikom procesa preoblikovanja najavljeno je da će navijači Rijeke moći kupiti do 5 posto dionica iz dijela koji pripada gradu (vlasnička struktura trebala je izgledati 70% Social Sport, 25% Grad Rijeka, 5% navijači) što se do danas nije dogodilo.

Tri od pet članova Nadzornog odbora Rijeke dolazi iz Italije

I Uprava Rijeke, na čijem je čelu Damir Mišković, kao i drugi poslovni subjekti za svoj rad odgovara Nadzornom odboru u kojem su tri od pet članova Talijani, uključujući i predsjednika Stefana Chisolija. Uz njega, članovi NO su Maurizio Felugo (proslavljeni talijanski vaterpolist) i Matteo Pellissone, dok se u upravi kluba nalaze Luigi Micheli i Nicolo Peri. Svi oni ovdje su postavljeni od Social Sporta.

Linker
27. travanj 2024 14:38