Reuters / David Mdzinarishvili
U IŠČEKIVANJU SLUŽBENE OBJAVE

ROBERT PROSINEČKI NAPUŠTA AZERBAJDŽAN Turci tvrde - sve je već dogovoreno: Otkrivamo novi klub Velikog Žutog

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. lipanj 2017. 23:05

Azerbajdžan se porazom od Sjeverne Irske na domaćem terenu oprostio od mogućnosti igranja na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a po svemu sudeći, Robert Prosinečki preuzet će turski Bursaspor.

Iako turski mediji tvrde da je posao već gotov, ne može se naravno službeno ustvrditi da jest, jer gotovo je onda kada je potpisano. Prosinečki na tu temu nema novih izjava, stoji sve kako je govorio i prije, dakle “vidjet ćemo, sve će se znati na vrijeme”.

Logično, nitko vam nikada neće kazati da je promijenio nogometnu adresu prije nego što se to stvarno i dogodi. No, za zaključiti jest da se Prosinečki ipak vraća u Tursku, gdje je već vodio trenirao Kayserispor. Nakon što je zavrišila ta turska epizoda, 2014. godine preuzeo je Azerbajdžan. Tu reprezentaciju je u svom mandatu itekako nogometno podigao, Azeri nisu bili samo reprezentacija koja bila ukras kvalifikacijskih skupina, koja je sudjelovala u natjecanju, jer eto tako, samo sudjeluje.

Ne, nisu se Azeri plasirali na Europsko prvenstvo u Francuskoj prošle godine, neće niti na Svjetsko prvenstvo u Rusiju sljedeće godine, ali postali su nacionalna vrsta koja se mogla ozbiljno suprotstaviti reprezentacijama kojima je nekada mogla biti samo slabašan sparing-partner.

Recimo, u kvalifikacijama za EP u Francuskoj Azerbajdžan je odigrao 0:0 s Hrvatskom u Bakuu, istim rezultatom su završili utakmicu s Češkom u gostima, pobijedili su i igrali neodlučeno s Norveškom, namučili su Talijane... Pa realno, bili su bolji od Sjeverne Irske u subotu, zapucali svoje prilike, a gosti su iz jedne jedine zabili u sudačkoj nadoknadi. Tako to nekad zna biti u nogometu.

BAKU, AZERBAIJAN - MARCH 26:  Robert Prosinecki, head coach of Azerbaijan reacts during the FIFA 2018 World Cup Qualifing Group C between Azerbaijan and Germany at Tofiq Bahramov Stadium on March 26, 2017 in Baku, .  (Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)
Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Ali definitivno, tko je realno i mogao očekivati da će Azeri na neko veliko natjecanje, ta reprezentacija ipak ima limitiranu kvalitetu. No, Prosinečki je u svom mandatu u nacionalnu vrstu uveo mnoge mlade igrače, Azerbajdžan je igrao dobar nogomet, znao kontrolirati igru i imati loptu u nogama. Recimo, u subotu je nakom sat vremena igre posjed lopte izgledao ovako - Azerbajdžan 71 posto, Sjeverna Irska 29. Da, naravno da posjed lopte često nije presudna kategorija, ali ipak...

Ugovor istječe 4.XII.

Priča oko odlaska Prosinečkog u Bursapor je zakotrljala u medijima još u travnju. Doduše, tada je u opciji bio još jedan klub, iz Španjolske je stizala informacija da ga želi i - Valencia. Očito su svi ti napisi bili točni, jer eto, hrvatski trener je praktički već pred vratima Burse, koja je prošlu sezonu završila na 14. mjestu.

Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Ugovor s Azerbajdžanskim nogometnim savezom za Roberta Prosinečkog istječe 4. prosinca ove godine. S obzirom da reprezentacija Azerbajdžana više nema šasne za odlazak na Mundial u Rusiju, ovo je zapravo idealno vrijeme za njegov odlazak na novi klupski posao. Naravno, prije nego se sve zaključi, trebaju se dogovoriti sve tri strane, Azerbajdžanski nogometni savez, Bursaspor i naravno Prosinečki.

Podsjetimo, Prosinečki je nakon uloge asistenta u stožeru Slavena Bilića, pa samostalno vodio Crvenu zvezdu. Nakon toga je preuzeo Kayserispor, s kojim je u prvoj sezoni napravio sjajan posao i rezultat. U drugoj sezoni tog turskog kluba nije bilo najbolje, pa je dva puta nudio ostavke. U prosincu 2014. preuzeo je reprezentaciju Azerbajdžana, a sad se, eto, ponovno vraća u Tursku.

Rezultati by SofaScore

Linker
28. travanj 2024 10:57