NULTA TOLERANCIJA

Šimunić kao pokusni kunić: Di Canio je za slično dobio jednu utakmicu i 7000 eura

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 18. prosinac 2013. 13:29

Da se sve dogodilo godinu dana ranije, sankcija bi sigurno bila puno blaža. Za Josipa Šimunića i čak deset utakmica kazne najzaslužniji je 63. kongres Fife održan 30. i 31. svibnja 2013. na Mauricijusu. Tamo je donesen dokument “Rezolucija o borbi protiv rasizma i diskriminacije”, čija je glavna misao nulta tolerancija prema grješnicima.

U poglavlju “Sankcije” između ostalog piše:

“Svaki igrač ili službena osoba koji počini takav prekršaj mora biti suspendiran na barem pet utakmica u kombinaciji sa suspenzijom stadiona.”

Uefa je još stroža po tom pitanju, tjedan dana prije Fife potvrdila je nova pravila u kojima piše da je minimalna kazna za igrača ili službenu osobu, koja rasistički vrijeđa drugu, deset utakmica.

Nakon Kongresa, prva je ozbiljnije nastradala Ukrajina, čiji su navijači u rujnu oponašanjem majmuna vrijeđali vlastitog igrača na utakmici protiv San Marina, naturaliziranog Brazilca Edmara. Nakon žalbe Ukrajinaca, Fifa je potvrdila kaznu i ta će reprezentacija prvu domaću utakmicu kvalifikacija za SP 2018. godine morati odigrati bez prisutnosti gledatelja. U listopadu su novčano kažnjeni Hrvatski (35.000 švicarskih franaka) i Grčki savez (30.000 švicarskih franaka), prvi zbog “krajnje desničarskog navijačkog salutiranja koje su koristile Ustaše, fašistički pokret u 2. svjetskom ratu” protiv Belgije, drugi zbog “izvješenih krajnje desničarskih transparenata” protiv Slovačke.

Grčki nogometaš Giorgos Katidis sredinom ožujka ove godine primio je tešku kaznu. Tadašnji član AEK-a pobjedonosni gol protiv Verije proslavio je visoko uzdignutom desnicom, klasičnim nacističkim pozdravom. No Fifa nije reagirala, učinio je to Nogometni savez Grčke koji je 20-godišnjaka kaznio doživotnom kaznom neigranja za bilo koju nacionalnu reprezentaciju Grčke. Predsjednik Fife Sepp Blatter još je 2005. godine prijetio Paolu di Caniju zbog iste te desnice, a kontroverzni talijanski igrač otvoreno je priznao da se radi o fašističkom pozdravu.

Blatter je pričao kako bi za Di Canija najpravednija kazna bilo doživotno izbacivanje iz nogometa, ali kazna je bila ipak nešto blaža. Nakon “pozdravljanja” navijača protiv Rome i Livorna, Di Canija je Talijanski savez kaznio jednom utakmicom neigranja i 7.000 eura. Osam godina je prošlo od tada, Blatter i Fifa počeli su reagirati.

Vremena, poput onih 1938. godine, kada je Engleski nogometni savez naredio reprezentativcima da na prijateljskom dvoboju protiv Njemačke u Berlinu publiku (ne i Adolfa Hitlera koji nije bio na stadionu), u znak poštovanja prema nacizmu, pozdrave uzdignutom desnicom, ipak odlaze u prošlost. Šimunić ulazi u povijest kao prvi igrač na kojem je Fifa počela testirati svoju nultu toleranciju.

Linker
13. svibanj 2024 20:00