REUTERS
BACANJE DISKA

SJAJAN POČETAK PARAOLIMPIJSKIH IGARA Hrvatska već prvog dana ima medalju u Riju!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. rujan 2016. 20:25

Hrvatski atletičar Velimir Šandor osvojio je brončanu medalju na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru u bacanju diska. Hrvatska je tako već prvog dana natjecanja na POI stigla do odličja, 15. u našoj povijesti.

Šandor, koji je nakon prometne nesreće prije desetak godina završio u kolicima, osvojio je broncu bacivši disk 18,24 metara. Zlato je pripalo Latvijcu Aigarsu Apinisu s rezultatom 20,83, dok je srebro osvojio Poljak Robert Jachimowicz s rezultatom 19,10.

- Presretan sam, ovo su mi prve paraolimpijske igre i odmah sam osvojio medalju. Nadao sam se prije početka natjecanja da bi mogao do bronce i uspio sam - kazao je 30-godišnji Šandor, rodom iz Opatije u Pokupskom.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Šandor je svoj potencijal nagovijestio u Sočiju na Svjetskim igrama gdje je osvojio zlato, potom je u Dohi na svjetskom prvenstvu prošle godine bio treći, da bi ove godine u Grossetu na europskom prvenstvu osvojio srebro.

- Svaki od mojih šest hitaca je bilo za medalju, što me raduje. Nisam imao oscilacija. Bio sam blizu osobnog rekorda (18,53). Sada treba još više raditi i biti bolji - kazao je član AKOSI Uspona iz Velike Gorice.

Šandor sada ima tri dana odmora prije povratka u Hrvatsku što će iskoristiti kako bi malo razgledao Rijo i bodrio ostale naše sportaše, a nakon toga slijedi fešta u Opatiji.

- Vjerujem da se već nešto vrti - kazao je sa smiješkom.

Oduševljenje medaljom nije skrivao niti njegov trener Ivan Čengić. Zajedno rade već četiri godine.

- Znali smo da može do medalje. Imao je taj rezultat u ruci. Velimir trenira i baca kuglu, probat ćemo i s kopljem pa ćemo vidjeti - kazao je Čengić.

Izbornik paraolimpijske atletske reprezentacije Tomislav Krstičević može biti zadovoljan nakon prvog dana natjecanja i osvojene bronce i jednog šestog mjesta.

- Šandor je ponovo na velikom natjecanju ostvario vrhunski rezultat. Ostvario je veliki uspjeh. Možemo biti zadovoljni jer je i Miljenko Vučić bio šesti s osobnim rekordom. Bilo bi lijepo kada bi svaki dan bilo tako. Neki rezultati koje smo ostvarili na svjetskom i europskom prveenstvu nam daju nadu, no vidjet ćemo - kazao je Krstičević.

---------------------------------------------------------------

POI Rio - Sve hrvatske medalje na paraolimpijskim igrama

Hrvatska nakon Šandorove medalje ima po tri zlata i srebra, te devet bronci.

Prvu medalju za Hrvatsku osvojila je Milka Milinković u Barceloni 1992. godine osvojivši treće mjesto u bacanju koplja. Slijedile su četiri bronce u Ateni 2004. godine - tri plivačke Mihovila Španje, te jedna Jelene Vuković u bacanju diska.

U Pekingu 2008. Hrvatska je osvojila četiri medalje - tri zlata i srebro. Prva mjesta osvojili su Antonia Balek u bacanju koplja i kugle, te Darko Kralj u bacanju kugle, dok je Branimir Budetić u bacanju koplja bio srebrni.

Na posljednjim POI u Londonu Darko Kralj je osvojio srebro u bacanju kugle, drugi je bio i Zoran Talić u skoku u dalj, Mihovil Španja je doplivao do bronce, Mikela Ristoski je doskočila do bronce, a treći je bio i Budetić u bacanju koplja.

HRVATSKE MEDALJE

1992 Barcelona

Milka Milinković - 3. mjesto u bacanju koplja

2004 Atena

Mihovil Španja - 3. mjesto na 100 m leđno, 3. mjesto na 200 m mješovito, 3. mjesto na 400 m mješovito

Jelena Vuković - 3. mjesto u bacanju diska

2008 Peking

Darko Kralj - 1. mjesto u bacanju kugle

Antonia Balek 1. mjesto u bacanju kugle, 1. mjesto u bacanju koplja

Branimir Budetić - 2. mjesto u bacanju koplja

2012 London

Darko Kralj - 2. mjesto u bacanju kugle

Zoran Talić - 2. mjesto u skoku u dalj

Mikela Ristoski - 3. mjesto u skoku u dalj

Mihovil Španja - 3. mjesto na 100m leđno

Branimir Budetić - bacanje koplja

2016 Rio de Janeiro

Velimir Šandor - 3. mjesto u bacanju diska

Linker
09. svibanj 2024 20:32