Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
STVARNO TEŠKA SITUACIJA

SJAJNI GOLMAN HRVATSKE OTVORIO DUŠU 'Teško mi je! Razočaran sam što nisam prvi vratar Dinama'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. rujan 2016. 21:02

U Svetom Martinu na Muri ponovno je sve u 'kockicama'. Naravno, radi se o mladoj, U-21 vrsti Nenada Gračana. Današnji sraz sa Šveđanima u Koprivnici iznimno je bitan, trijumf protiv te moćne vrste, široko bi otvorio vrata Eura, makar, naravno, ništa ne bi riješio. Ali pobjeda bi bila korak od sedam milja.

Jedan od krucijalnih igrača hrvatskih nada je vratar Dominik Livaković (21). Radi se o momku za kojeg svi kažu da je, osim što sjajno brani, pravi pravcati atleta. Da se slučajno bavio atletikom, vjerojatno bi bio desetobojac. Testiranja u Dinamu pokazala su da je među najboljima kad se radi o skočnosti, snazi, brzini...

- Ne znam kakvi su bili rezultati drugih na testiranjima, ali nadam se da sam među najboljima - smije se Dominik.

I ja ću kao Rog i Pjaca

Osim toga, krasi ga još jedna sjajna osobina, dobar je španer, zna igrati, odlično barata loptom, obje noge su s kožnatim nogometnim alatom na “ti”.

- Kad sam slomio prst i nisam mogao braniti na pripremama, igrao sam na poziciji desnog bočnog... Uvijek je dobro da vratar zna igrati nogom. Pogotovo u posljednje vrijeme kad su vratari u čestom kontaktu s loptom, kad sudjeluju u igri.

Najbolji primjer je Neuer...

- Je, odličan je Neuer, ali vratar po mom ukusu je De Gea. Makar, Neuer izvrsno igra nogom. Vidite da je i Guardiola maknuo Harta jer ne igra dobro nogom.

Livaković je generacija Pjace i Roga, dinamovaca koji su ovog ljeta ostvarili spektakularne transfere.

- Oni su već vani. Ali ja ću se prvo pokušati izboriti za svoje mjesto pod suncem u Dinamu, a onda razmišljati dalje. Oni su to izvrsno izveli, tako ću i ja.

Neće mu biti lako, jer su u Dinamu kao prvog vratara odredili talentiranog Adriana Šempera (18). Šemper je određen kao klupski projekt, veliki vratar i sportski direktor Dinama Marijan Vlak kazao je kako klub moram istrpjeti Šempera, stati iza njega. Istina, Vlak je kazao da će i Livaković dobiti priliku, ali kad se pogleda ovog trenutka, prvi vratar U-21 vrste će, po svemu sudeći, teško do te prilike.

- Kako gledam da je Šemper odabran za prvog vratara? Pa, reći ću posve iskreno, teško mi je. Međutim, optimist sam. Držim da će moja prilika doći uskoro, vrlo brzo. Sigurno.

Jeste li očekivali da ćete nakon odlaska Eduarda vi biti prvi vratar Dinama?

- Ne znam što bih rekao. Trenirao sam, dobro se osjećam. Opet, iskreno, malo sam razočaran što ja nisam prvi vratar Dinama. Ali nimalo nisam klonuo duhom, trudim se, zaista dobro treniram i držim da će mi se to isplatiti.

Dakle, očekujete da biste na kraju ipak mogli ispred Šempera?

- Nadam se. Čovjek mora biti pozitivan. Sigurno je da se neću pomiriti s tim da sam pričuva. To bi značilo da nemam ambicija, a moje su velike. Imao sam taj peh, slomio sam prst, ali sad je prošlo. Držim da je to jedan od glavnih razloga što ne branim. Jer, kad sam dolazio u Dinamo, mislio sam, s obzirom na moje iskustvo da ja osvajam “jedinicu” kad ode Eduardo. No, dogodio se taj lom, tako se poklopilo. Ponavljam, mislim da ću brzo biti na vratima Dinama, uzeti “jedinicu”.

O Ježini neću ni riječ

Za Dinamo je svakako super što ima tako dva sjajna vratara, na pitanje o Šemperu, Dominik kaže:

- Dobar je vratar. Iako sam iza njega, iako sam zbog toga malo razočaran, drago mi je što je tako mlad stao na vrata. Ja sam isto tako rano počeo braniti u Prvoj ligi, startao sam sa 17 godina.

Što vam kaže trener Zlatko Kranjčar?

- Trener mi kaže da čekam svoju šansu, da je Šemper sad ispred mene. To je to. Jest da mi je teško, ali nikad se bolje nisam osjećao. Vratit će mi se sve to s kamatama, uskoro.

Nekoliko riječi o Eduardu koji je otišao u Chelsea?

- Eduardo je odličan vratar i čovjek. Jedno vrijeme se pisalo i govorilo, nakon nekih golova, da ga treba maknuti. Kad sam došao u Dinamo, onda sam shvatio zašto ga nisu maknuli. Radi se o pravom profesionalcu, vrhunskoj osobi. Razmijenili smo brojeve telefona kad je otišao u Chelsea, bit ćemo u kontaktu.

Ježina?

- Njega neću komentirati... Ima tu puno stvari zašto ne želim ni riječi o njemu.

Linker
13. svibanj 2024 01:47