Zadar, 021114.Stadion Stanovi. Utakmica 14. kola MAXtv Prve nogometne lige izmedju NK Zadar i NK Hajduk.Na fotografiji: Igor Tudor.Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
 / Luka Gerlanc / CROPIX
PIŠE T. JURANOVIĆ

SLAVEN BILIĆ ODUŠEVLJEN ZBOG TUDORA I NJEGOVOG TRENERSKOG IZAZOVA KARIJERE 'Meni ovo nije senzacija. Igor će u Galatasarayju biti dugoročno rješenje'

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 15. veljača 2017. 23:51

Gotovo je, Igor Tudor novi je trener Galatasaraya! Bez upitnika, štoviše s velikim, ogromnim uskličnikom koji nedovoljno iskazuje veličinu ovoga posla. Nakon Hajduka pa epizode u PAOK-u te pola godine malenog Karabükspora, 38-godišnji Splićanin u petoj godini svoje trenerske karijere dobio je izuzetno priznanje i privilegiju, jer najtrofejniji turski klub vodili su brojni velikani, a među njima je svoje mjesto našao i jedan Hrvat.

Igor Tudor, naime, nasljeđuje velikog i neprežaljenog Tomislava Ivića (vodio klub od lipnja 1983. do lipnja 1984.), a to dovoljno govori...

Kako i priliči istanbulskoj vrevi, jučer su se stvari u Galatasarayu vrlo brzo odvijale: nakon četverosatnog, kriznog sastanka glavešina kluba, na kojem je jedina tema bila sportska politika kluba, doneseni su zaključci koji su vrlo brzo iz ideje preinačeni u realizaciju - nizozemski trener Jan Olde Riekerink razriješen je dužnosti, a direktor kluba promptno je kontaktirao Tudora i njegova menadžera, proglašenog glavnim i jedinim kandidatom za ulogu trenera. Nakon kratke razmjene želja, usuglašeno je da će se Igor Tudor odreći ostatka tekućeg ugovora s Karabüksporom u visini od 150 tisuća eura te s Galatasarayem potpisati ugovor na godinu i pol, do ljeta 2018. godine. Nakon toga, Tudor je sjeo u zrakoplov te iz Splita odletio prema Istanbulu gdje je stavio potpis na ugovor i time finalizirao jedan od najvećih trenerskih transfera u povijesti hrvatskog nogometa.

Britain Soccer Football - West Ham United v Manchester City - Premier League - London Stadium - 1/2/17 West Ham United manager Slaven Bilic reacts Action Images via Reuters / John Sibley Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
REUTERS

Dok se u moru turskih medija vijest s upitnikom preoblikovala u onu s uskličnikom, potvrdu smo dobili i iz kruga ljudi bliskih Tudoru, oduševljenog, ali vrlo realnog, znajući da ga na velebnoj Türk Telekom Areni čeka sladak, ali i vraški zahtjevan posao. Jasno je, Tudor je želio čekati ljeto, ali poziv giganta se ne odbija. Bez obzira na povećanje plaće za 250%, na skok sa 600 na 1,5 milijuna eura godišnje, novac definitivno nije bio ključni faktor. Zov “pakla”, najglasnijeg stadiona svijeta, te kluba s takvom težinom jednostavno je presudio.

- Naravno da svaki trener želi preuzeti klub na početku sezone, ali realno, Galatasaray te ne zove dva ili tri puta. Privilegij odbiti takav klub u ovom času ima samo nekolicina svjetskih trenera, koji mogu birati. Oni ostali to pravo jednostavno nemaju - javio se za Jutarnji oduševljeni Slaven Bilić.

- Presretan sam, no meni ovo nije senzacija. Ne radi se o gromu iz vedra neba, o interesu Galate prema Tuši već se pisalo, samo mi je možda iznenađenje tajming. Odnosno, bilo bi mi do prošlog vikenda, ali tada se dogodilo nešto što je u Turskoj, ali i u brojnim drugim klubovima i ligama neminovno: Beşiktaş je remizirao, a Galata je, pa i ovakav neuvjerljiv, imao priliku protiv Kayserija pobijediti, doći Beşiktaşu na bod i za 12 dana u direktnom derbiju doći do čelne pozicije. U času kada je Galatasaray izgubio od Kayserispora, i to kod kuće (1-2), postalo je jasno da je Riekerink bivši - nastavlja bivši trener Beşiktaşa.

Premda je u ovome trenutku potpuno bespredmetno razgovarati o manama i opasnostima prihvaćanja ovoga posla, ipak se postavlja jedno pitanje - može li Galatasaray potrošiti Tudora u pola godine, odnosno na njegova pleća used sezone baciti (pre)težak teret ambicije osvajanja naslova.

- Ne vjerujem - kaže Bilić.

Igor Tudor
Tom Dubravec / Hanza Media / Hanza Media

- Jer, situacija u turskom nogometu nije onakva kakva je bila prije recimo pet godina, kada je Galatasaray otvorio novu Arenu, a u ludim transferima dovodio Drogbu, Sneijdera i ostale velike zvijezde koje su drmale ligom i klub činile dominantnom silom. Vrijeme se promijenilo, trošenje se zaustavilo, ni plaćanje nije bilo najredovitije. U tom razdoblju Beşiktaş se uselio na novi stadion i preuzeo primat, tu nema dvojbe. Uostalom, kada usporedite da su Galatasaray prije nekoliko sezona vodili treneri sa svjetskim pedigreom, poput Mancinija i Prandellija, a sada ga vodi sigurno dobar, ali nedovoljno zvučan Nizozemac Riekerink, sve vam govori.

On je, pak, pao jer klub ne igra Europu, ni Kup, bio je orijentiran samo na prvenstvo, a izgubio je od kluba koji se bori za ostanak. To je kap preko koje se ne može prijeći. No Igor, siguran sam, neće ovisiti o rezultatu u ovoj sezoni, premda je jasno da je preuzeo klub u kritičnom stadiju sezone. Naravno da bi i on optirao za ostanak u Karabüku do ljeta, no u ovom poslu rijetko se dogode idealne situacije, stoga je i ugovor od godinu i pol prilično indikativan i otkriva da će mu se suditi po sljedećoj, prvoj njegovoj pravoj sezoni.

S obzirom da je prošlo ga ljeta Riekerink dobio budžet od 20 milijuna eura, koliko recimo vrijedi cijeli Karabükspor, jasno je da će Tudor imati mnoštvo mogućnosti.

- Galatasaray je veliki klub koji voli velika imena, pati za njima. Kako trenerskim, tako i igračkim. Stoga, nema dvojbe da će krenuti u rekonstrukciju i lov, koji je danas ipak skučen zbog posljednjih terorističkih događanja, ali i manjeg budžeta nego prije. Svejedno, ja u Tušu apsolutno vjerujem, vidjelo se da ima iznimne kapacitete, koji su, eto, vrlo brzo primijećeni. Ne sumnjam da će opravdati jedan od najvećih trenerskih dosega u Hrvatskoj - zaključio je Bilić.

Da, Bilić u West Hamu, Kovač u Eintrachtu, Jurić u Genoi, Bjelica u Lechu... a Tudor u velikom Galatasarayu! Ne zvuči loše, zar ne?

Linker
02. svibanj 2024 06:29