CROPIX
NEKADAŠNJI ZAGREBAČKI STUDENT

SLAVNI GRČKI KOŠARKAŠKI TRENER HVALI VATRENE, ALI EKSKLUZIVNO ZA SN ISTIČE 'Mi smo Grci pravi borci, igrači se žele iskupiti za četvorku u Maksimiru!'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. studeni 2017. 20:26

Bila je to velika noć hrvatskog nogometa u Maksimiru, potpuna dominacija u kojoj je reprezentacija izvukla ohrabrujuću pobjedu nad Grcima i puna samopouzdanja čeka Karaiskakis u nedjelju. Kako je to izgledalo iz perspektive jednog Grka, koji je te noći bio u Moskvi, baš u Rusiji za koju se Hrvati i Grci bore, a usput taj je Grk zagrebački student. I veliki trener. Ne, doduše, nogometni, ali Dimitris Itoudis je u europskoj košarci trenerska elita. Recimo, on je nešto poput Pepa Guardiole, ako tražite usporedbu.

Očekivali veći otpor

Te iste večeri, tog četvrtka, Dimitris Itoudis vodio je svoj CSKA do lagane pobjede nad Valencijom (94:67), s njom je zadržao vodeće mjesto u Eurolige, ali su ga obveze onemogućile da - nakon što je arhivirao Valenciju - pogleda nogometni okršaj.

- Nisam gledao. Imao sam utakmicu, nakon nje je bila večera. Ali, naravno, sve znam, raspitao sam se, prijatelji su me izvijestili.

REUTERS/Sergio Perez
REUTERS

A njih Itoudis ima i s ove i one strane nogometnog duela.

- Ono što sam čuo od svojih prijatelja jest da je Hrvatska zasluženo pobijedila i ja vama svima na tome čestitam. Također, Hrvatska je, kako čujem, bila dominantna, a baš ta činjenica da je Hrvatska toliko dominirala jest razlog za svojevrsnu depresiju s naše strane. Jer nismo bili kompetitivni. Sada preostaje uzvrat, ali kako to izgleda iz ove perspektive, malo je šanse za Grke.

Bio je Itoudis i realan.

- Znate, Hrvatska je očito bolja reprezentacija, ali možda smo svi očekivali veći otpor.

Odmah se ogradio, on dolazi iz drugog sporta, iako je nogomet uvijek tu negdje oko svih nas. Pa o njemu i svi nešto malo znamo.

- Ne mogu argumentirano govoriti o nogometu, samo vam prenosim ono što sam čitao nakon utakmice i ono što sam razgovarao sa svojim prijateljima. Kažem, naslućujem depresiju, jer nismo imali šanse.

Iako se ogradio oko nogometnih procjena, zna dobro psihologiju grčkih sportaša. A na kraju dana, svaki je sport, između poraza i pobjede, uvelike ovisan o psihološkom aspektu. Kakav je mentalitet Grka u ovakvim situacijama?

- Pa, vidite, mentalitet Grka kao nacije jest da smo mi borci. I uopće ne sumnjam da će se nogometaši u tom uzvratu pokušati iskupiti za predstavu u Maksimiru. Svaki sportaš ima u sebi egoizma i taj segment nije za podcijeniti, jer će svaki igrač Grčke koji istrči na Karaiskakisu pokušati ostaviti što bolji dojam nakon poraza u četvrtak.

Nada ipak tinja

A njegov CSKA? Kad imate u rukama tako moćno oružje kao što je CSKA onda su želje samo najveće. I ove sezone CSKA lovi trofeje, želi biti europski prvak, želi osvojiti VTB ligu. Za sada je u vrhu u oba natjecanja. I Itoudis je zadovoljan onime kako mu momčad za sada izgleda.

- Bio sam nezadovoljan kako smo završili meč protiv Žalgirisa, gdje smo se previše opustili na kraju. No, sve ostalo sada je OK. Pokušavamo što je moguće prije napraviti čvrstu momčad, jer ovo je praktički nova momčad u odnosu na onu koju smo imali lani. Pa za sve treba vremena. No, evo, u derbiju VTB lige sredili smo Himki, guramo u Euroligi, a poremetila nas je ozljeda Lea Westermanna. No, kažem, nova smo momčad...

A sezona je još jako mlada. Dimitris Itoudis, Grk na klupi košarkaša CSKA i zagrebački student, bacit će pogled u nedjelju i na Karaiskakis.

Nada tinja dok je god ima. A igra se još najmanje 90 minuta. I za ponos. Koji je kod Grka i inače jako velik. Nakon 1:4 i nešto veći. Jer se radi i obrazu svakog od tih igrača...

Linker
27. travanj 2024 21:33