Damir Krajac / CROPIX
POGLED IZ SLOVAČKOG KUTA

SLOVAČKI KAPETAN POSEBNO SE VESELI JEDNOM VATRENOM, ALI JASNO PORUČUJE: 'Hrvatska je jedna od najboljih reprezentacija svijeta, no može se svladati'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. rujan 2019. 22:05

Slovački kapetan Marek Hamšik, najveće ime njihova nogometa, zaboravio je utakmicu s Hrvatskom iz 2010. godine u Bratislavi, koja je završila s 1:1.

- Ne, ne sjećam je se. Nije ni bitno, moramo se usredotočiti na ovaj dvoboj.

U kakvom stanju dočekuje utakmicu?

- Cijeli sam srpanj i kolovoz u Kini igrao, u Europi nije bilo toliko utakmica i jedva čekam da počne.

Je li to za njega utakmica godine?

- Igramo protiv doprvaka svijeta, veselimo se susretu, znamo da javnost ovo percipira kao utakmicu godine i vjerujemo da ćemo napraviti dobar rezultat.

O Hrvatskoj je kazao:

- Ima velike igrače, tako i najboljeg nogometaša svijeta, jedna je od najboljih reprezentacija na svijetu, ali može ju se svladati. To smo vidjeli na susretu s Mađarskom, koji smo dobro analizirali, i nadam se da ćemo postići jednak rezultat.

Komentirao je izostanak Rakitića, Kramarića i Kovačića.

- Primjećujem te nedostatke, ali Hrvatska ima jako dobru ekipu koja može napraviti odličan rezultat, a veselim se što ću vidjeti Marka Roga, negdašnjeg suigrača iz Napolija, nismo se sreli pola godine. On je vrlo kvalitetan igrač, okretan je, brz...

Kako održava motivaciju za reprezentaciju, nakon odlaska iz Napolija, gdje ga pamtimo kao legendu, i prijelaza u kineski Dalian Yifang?

- Vrlo sam ponosan što mogu biti u reprezentaciji Slovačke, imam jako velik motiv, veselim se utakmici. Ugovor sam u Kini tek potpisao i namjeravam ga odraditi do kraja.

Tko je po njemu najbolji hrvatski nogometaš protiv kojeg je igrao, a tko je najbolji sada?

- Teško je to pitanje. Igrao sam protiv Marija Mandžukića, koji ostavlja srce na terenu i to prenosi na momčad. Protiv njega mi je bilo najteže - zaključio je Hamšik.

PAVEL HAPAL Slovački izbornik ne skriva namjere: 'Cilj nam je dobiti Hrvatsku!'

Čeh Pavel Hapal ima sve dužu bradu. Nakon pobjede nad Azerbajdžanom odlučio se više ne brijati dok im ide. Slovački izbornik o Hrvatskoj je rekao:
- Ima problema, znamo tko su Rakitić, Kovačić i Kramarić, ali Hrvatska ima širok kadar. Sigurno će im ti igrači faliti, međutim nakon Svjetskog prvenstva otišlo im je puno igrača, reprezentacija se promijenila. Nekad kad pojedina zvijezda ne nastupi igraju mlađi, koji će ostaviti srce na terenu, i morat ćemo biti itekako dobri da bismo napravili pozitivan rezultat - kazao je Hapal novinarima uoči posljednjeg treninga svoje ekipe.

Komentirao je i respekt koji Vatreni daju njegovoj ekipi:

- Uvijek je to do trenera. Dalić je uspio samopouzdanje dovesti na prihvatljivu razinu, da budu skromni, da idu iz utakmice u utakmicu i cijene protivnika. Tako biranim riječima govore i o našim mladim igračima.

Na pitanje o taktici, rekao je:

- Za svakog suparnika, tako i za Hrvatsku, vrijedi da mu se treba pristupiti agresivno, tražiti prostor i iz kombinatorike, ali i iz kontre. Odlučivat će sitnice, moramo biti vrlo koncentrirani, paziti na svaki svoj pokret, ne smijemo podleći atmosferi, koja će sigurno biti naelektrizirana.

Bi li ga zadovoljila samo pobjeda ili i bod?

- Želimo pobjedu, ali sve ovisi o tome kako će se utakmica odvijati, možda ćemo biti zadovoljni i remijem. Ali ne ulazimo tako u susret, cilj je da dobijemo.

Branič Peter Pekarik žalio se na ozljedu?

-Pekarik ima male poteškoće, ali vjerujem da će i on, kao i svi drugi, biti zdravstveno spremni.

Tko će biti prva špica?

- Odlučio sam 90 posto, ali imam više nedoumica koje ćemo riješiti nakon zadnjeg treninga. Stožer razmišlja i o Mađarskoj, pratit će njihovu utakmicu s Azerbajdžanom, ali igrači moraju misliti samo na Hrvatsku. Ako tko dobije žuti karton i ne bude mogao igrati u ponedjeljak, imat ćemo ga kime zamijeniti. Kadar je dovoljno širok.

U hotelu X-bionic u Šamorinu bili su i MMA borci na svojem natjecanju, a on je s igračima prakticirao i jogu. Imali su sadržaje na koje nisu navikli.

- Jedan od MMA boraca bio je iz Češke, vjerojatno sam ja bio jedini njegov navijač ovdje. Jako se radujem ovom susretu, ali nadam se da će vrhunac moje karijere biti dvoboj s Azerbajdžanom u kojem ćemo izboriti mjesto na Europskom prvenstvu. Zadovoljni smo formom igrača, prije svega atmosferom, a što se tiče joge, neki su imali problema s određenim pokretima, ali generalno su je dobro prihvatili, sve je to dio treninga - zaključio je Hapal. (da)

Linker
18. svibanj 2024 09:04