TOURE D'FRANCE

Armstrong propustio pobjedu, Contador zadržao prednost

Pobijedio je Francuz u sprintu, donijevši domaćim predstavnicima treću uzastopnu i već šestu ukupno pobjedu na ovogodišnjem izdanju Toura
Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 20. srpanj 2010. 20:46

Francuz Pierrick Fedrigo (Bbox Bouygues Telecom) pobjednik je 16. etape Tour de Francea, vožene od Bagneres de Luchona do Paua u duljini od 199.5 kilometara.

Pobijedio je Francuz u sprintu, donijevši domaćim predstavnicima treću uzastopnu i već šestu ukupno pobjedu na ovogodišnjem izdanju Toura, najviše od 1997. godine. Iza njega ciljnom su ravninom prošli sunarodnjak mu Sandy Casar i Španjolac Ruben Plaza Molina.

Završnica je utrke onemogućila 38-godišnjega američkog veterana Lancea Armstronga u pokušaju prve pobjede na njegovu oproštajnom Tour de Franceu. Trudio se sedmerostruki pobjednik utrke iz Team RadioShacka svojski, od samog početka utrke, kada je prvi put napao odvojivši se od svih ostalih natjecatelja. Nakon što su ga prvi pratitelji ipak ubrzo pristigli, ostao je u vodećoj skupini do same sprinterske završnice, u kojoj je sudjelovalo osam biciklista. Na kraju je završio šesti s vremenom pobjednika (5h31:43).

Ono bitnije događalo se, točnije nije se događalo, u pelotonu iza vodeće devetorice vozača. Vođen od svojih momčadskih kolega na čelu pelotona, španjolski je biciklist Astane Alberto Contador završio utrku sa šest minuta i 45 sekundi zaostatka za Armstrongovom skupinom.

U pelotonu je bio i njegov najveći rival u borbi za naslov, Luksemburžanin Andy Schleck, koji ga u zahtjevnoj brdskoj etapi, s dvama vrhovima izvan svih težinskih kategorija, nije niti pokušao napasti.

Tako je u vrhu ukupnog poretka Contador, koji je u 16. etapi prvi put vozio sa žutom majicom, ostao s u ponedjeljak stečenih osam sekundi prednosti pred vozačem Teama Saxo Bank.

U srijedu je na Touru slobodan dan, dok se u četvrtak vozi novi težak pirinejski ispit, takozvana "kraljevska etapa", s tri vrlo zahtjevna vrha, jednim težim od drugoga. Opet će se biciklisti, kao što su se u utorak, popeti na Tourmalet, najvišu točku ovogodišnje utrke, na kojem će biti i završnica etape.

Dionica od 174 kilometra, 17. po redu, vozi se od Paua do Col du Tourmaleta. Bit će to jedna od posljednjih prilika za Schlecka da napadne Contadora prije subotnjega 52-kilometarskog prologa u kojem je Contador daleko veći favorit te nedjeljne završne, "ravne" etape u Parizu, koja će se voziti u osam krugova po Champs Elyseesu.

Tour de France, 16. etapa, rezultati:



1. Pierrick Fedrigo (Fra/Bbox Bouygues Telecom) 5h31:43

2. Sandy Casar (Fra/Française des Jeux) +0h00:00

3. Ruben Plaza Molina (Špa/Caisse d'Epargne) +0h00:00

4. Damiano Cunego (Ita/Lampre-Farnese Vini) +0h00:00

5. Christopher Horner (SAD/Team Radioshack) +0h00:00

6. Lance Armstrong (SAD/Team Radioshack) +0h00:00...

21. Alberto Contador Velasco (ŠpaAstana) +0h06:45

22. Andy Schleck (Luxks/Team Saxo Bank) +0h6:45...

Ukupni poredak:

1. Alberto Contador Velasco (Špa/Astana) 78h29:10

2. Andy Schleck (Luks/Team Saxo Bank) +0h00:08

3. Samuel Sánchez Gonzalez (Špa/Euskaltel - Euskadi) +0h02:00

4. Denis Menčov (Rus/Rabobank) +0h02:13...

Linker
14. svibanj 2024 00:50