REUTERS/Dominic Ebenbichler / REUTERS
PORED FONTANA

APSOLUTNI HRVATSKI REKORDER O HANŽEKU 'Ovo natjecanje bit će vrh vrhova, nema boljih od ovih'

Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 04. rujan 2016. 20:25

Apsolutni hrvatski rekorder u bacanju kugle, olimpijski i europski finalist ove godine, Stipe Žunić, jučer je i službeno otvorio novo bacalište pored zagrebačkih fontana. Bacalište koje će u ponedjeljak navečer na 2. memorijalu Ivana Ivančića okupiti sve najbolje na svijetu što nudi ova disciplina.

- Krug je fenomenalan, bacalište isto. Nemam zamjerke. Ovo je najlipše bacalište na kojem sam ikada bio - pohvalio je Zadranin zagrebački “amfiteatar”.

Neki su se brinuli da će ovaj prostor biti prekratak.

- Ma kakvi prekratko. Pogledajte, tamo su ocrtane linije za 20 i 21 metar, a iza još ima barem 5 metara. Sve je regularno.

S njim su jučer krug isprobali i najjači kuglaši na svijetu, novi olimpijski pobjednik i rekorder Ryan Crouser te aktualni prvak svijeta i olimpijsko srebro Joe Kovacs. Bacili su tek toliko, nekoliko metara, za kamere.

- Ovo je sada prilika da ih dobijem - kroz smijeh će Stipe.

- Evo, pobijedio sam!

AMSTERDAM, NETHERLANDS - JULY 09:  Stipe Zunic of Croatia in action during the qualifying round of the mens shotput on day four of The 23rd European Athletics Championships at Olympic Stadium on July 9, 2016 in Amsterdam, Netherlands.  (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images) / Getty Images

Krug je odličan i za kišu

Kad bi bar tako bilo u ponedjeljak... Iako, moglo bi biti sklisko, najavljuje se kiša.

- Ma, neka bude kiša. Meni bolje. Barem ovi neće moći loviti svjetske rekorde - opet je prasnuo u smijeh.

- Neće ići preko 23, nego preko 22... Ovaj krug je odličan čak i za kišu.

Kaže Stipe da je kugla najjača disciplina u svijetu ove sezone.

- Definitivno. A ovo natjecanje bit će vrh vrhova. Nema boljih od ovih koji su došli u Zagreb.

Četvorica najboljih iz Rija, među njima i brončani Novozelanđanin Tomas Walsh koji je protekla dva puta osvajao Zagreb, pa bivši dvostruki olimpijski pobjednik Tomasz Majewski...

- Čast je bila bacati s njima u Riju, a ovdje, u mojoj zemlji, još je veća. Crouser i Kovacs su mi i prijatelji iz studentskih dana u Americi.

Nije ih jednom pobjeđivao... Jer Stipe je prošle godine bio i dvoranski NCAA prvak s hrvatskim rekordom od 21,11 m.

- Bio sam bolji od Joea i prije dvije godine na Hanžeku - simpatično se nasmijao.

- Što je najsmješnije, Ryana sam dobio i prošle godine na prvenstvu Amerike, a čovjek je sada olimpijski pobjednik i olimpijski rekorder.


Stipe Žunić
REUTERS/Phil Noble

Sam sebe ću trenirati

Stipu je to iznenadilo?

- Nisam očekivao da će baš baciti 22,52 m. To je monstruozno.

Možda je očekivao da će on sam biti na daljinama preko 21 metra?

- Možda, da sam ostao u Americi, onda da.

Je li mu sada žao što se vratio u svoj Zadar?

- Jest, ali zato idem za mjesec dana nazad.

Na Floridu gdje je diplomirao?

- Ne, idem na Virginiju kod Filipa Mihaljevića.

Naše dvoranske svjetske bronce, ali i kod našeg trenera Martina Marića, te BiH kuglaša Kemala Mešića koji je također trener na Virginiji.

- Sam sebe ću trenirati, ali momci će mi sigurno pomagati.

Split, 060316.
Atletika - Otvoreno zimsko PH u bacanju u Parku mladezi. Na fotografiji: bacanje kugle, Stipe Zunic
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX

Zašto se vraća u Ameriku?

- Ne mogu ovdje iskoristiti svoj potencijal. Više puta ove godine bio sam spreman za +21 metar, u Riju sam na treningu s Edisom Elkasevićem bacio 21, stvarno sam spreman bio, ali nikako to nisam mogao realizirati. Prvo, nisam imao stručnog vodstva. Prijatelj Marko Mastelić bio mi je trener, napravio je izvanredan posao, bio je svaki dan sa mnom, podržavao me, snimao, našli smo zajednički jezik, ali nema tu medicinske opreme, nema predrehabilitacije prije treninga, ničega.

U Zadru je sam sebi bio prisiljen izbetonirati krug, splitski ASK mu je dao maksimalno što su mogli u tom gradu, ali to nije dovoljno za ono što Stipe želi bacati.

- Nikada ne najavljujem velike stvari, ali sljedeće zime je dvoransko EP u Beogradu i tamo želim zlato. Sve ispod medalje bit će podbačaj. Pod uvjetima da budem zdrav, da treniram, da sve ide po planu. Na ljeto je onda SP u Londonu i za tamo će ciljevi biti visoki, a sve to mogu pripremiti samo ako odem u Ameriku. Moji doma će mi kao i uvijek biti glavni sponzori, ma, snaći ću se nekako. Neću biti gladan, a imat ću savršene uvjete za rad.

Linker
17. svibanj 2024 06:58