DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
PREDSJEDNIK SAVEZA

‘Blanka, dobro došla odnosno dobro ostala u našoj atletici. Ne samo Blanka, već mnogi drugi...‘

Predsjednik Hrvatskog atletskog saveza o inicijativi Blanke Vlašić da preuzme njegovu poziciju
Piše: Dean BauerObjavljeno: 19. rujan 2021. 08:10

Jedna od najboljih hrvatskih sportašica svih vremena, Blanka Vlašić iskazala je želju preuzeti vodstvo nacionalnog atletskog saveza. Nije baš navedeno kada, ne mora biti nužno danas (teorijski baš i nije moguće), ali Blanka se po okončanju sportske, natjecateljske karijere očito vidi i dalje u atletici. Što je samo posebice koliko logično, toliko i vrlo dobro. Čak bi rekli i za Hrvatski atletski savez sjajno jer je to samo pokazatelj da postoji više ljudi koji bi htjeli voditi ovu organizaciju, što znači da je HAS poželjna “udavača”.

Naime, posljednjih godina ne postoji baš plima dužnosnika u bilo kojem hrvatskom sportu koji se “guraju” preuzeti na sebe vođenje nacionalnog saveza.

Sve se brzo dozna

No, što na sve veli Ivan Veštić koji od 2014. vodi Hrvatski atletski savez? Doživljava li to kao svojevrsni udarac na sebe, je li mu to neočekivano i kakav mu je uopće odnos s Blankom Vlašić?
- Blanka i ja smo se posljednji put vidjeli na Memorijalu Borisa Hanžekovića. Kada sam odlazio iz Zagreba, odmah navečer, vidjeli smo se, pozdravili i Blanka mi je rekla da se vidimo na kavi. Eto, to je bilo zadnje što smo nas dvoje kontaktirali - jučer će Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza.


Je li vas onda iznenadila Blankina inicijativa koja je “procurila” u medije?
- Znate da se sve brzo dozna, tako da... Nešto sam doznao. Prvo što želim reći i generalno: “Blanka, dobro došla odnosno dobro nam ostala u atletici”. Ne samo Blanka, već mnogi drugi koji u Hrvatskoj imaju volje, energije, želje pomoći, biti “unutra”, u sustavu. Što je veća obitelj, što više ruku, bolje je. Nešto drugo i više sada govoriti mi je malo nezgodno, a i to je sve zasad u fazi špekulacija. Predsjednik sam, u mandatu smo još 14 mjeseci. Mislim na sadašnje cijelo vodstvo Saveza na čelu sa mnom. U 14 mjeseci se sve i svašta može dogoditi, svjesni smo u koje vremenu živimo i sada nešto daleko predviđati je nezahvalno.
Kakvo je raspoloženje u vašem sportu, u Hrvatskom atletskom savezu? Naime, možda smo u krivu, ali ne stječe se dojam da ste u nekim problemima, da imate neku oporbu.

Nije HAS samo DL i OI

- Ma ne, sve je u redu, a za 14 mjeseci kada istječe mandat, zna se kakva je procedura. Slijedi Izborna skupština, zna se kako se bira predsjednik. Osobno, ja “orem” sedam godina sa suradnicima. Svi bi htjeli voziti Ferrari, ali Hrvatski atletski savez je jedna stabilna institucija. Biti predsjednik je čast, ali si zapravo najveći sluga. Tako sam barem ja shvatio svoj mandat i u tom sam se pogledu naradio baš na takav način. Ne može se drukčije. Hrvatski atletski savez je sustav i nije to samo Dijamantna liga i olimpijske igre. Ima tu milijun stvari, milijun klubova, manjih i većih problema, složeni mozaik. Mora se u tomu iskazati puno znanja, energije, vještine upravljanja. Mora se time znati i upravljati - zaključuje Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza.


Osobno držimo da je želja za većim, sada administrativnim doprinosom Blanke Vlašić hrvatskoj atletici pohvalna i za podržati. Jedino što mislimo da bi bilo mudrije da neko vrijeme recimo provede pri vrhu takvih struktura, uči se malo tom dijelu posla, pa potom... No, to je samo mišljenje jednog novinara.

Linker
12. svibanj 2024 04:17