Alfons Juck
 MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
STIŽU VELIKANI

Čovjek iza impresivne liste asova na Hanžekovićevom memorijalu: ‘Svjetski rekord ne mogu obećati, ali...‘

‘Znam iz iskustva da su atletičari sretni i zadovoljni kada dođu ovdje‘, kaže Alfons Juck.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 29. kolovoz 2021. 12:08

Zagrebački memorijal Borisa Hanžekovića ima novog glavnog menadžera. Nakon godina sjajne suradnje sa Šveđaninom Danielom Wessfeldtom koji je na Savu doveo mnoge velike zvijezde atletike, na to je mjesto došao stari znanac Zagreba i atletike Slovak Alfons Juck.

On je prvi čovjek uspješne agencije TOP Athletics koja okuplja atletičare iz 17 zemalja, a perjanice su Poljakinja Anita Wlodarczyk, trostruka olimpijska pobjednica u bacanju kladiva, briljantni 400-metraš s Grenade Kirani James, bosanski srednjeprugaš Amel Tuka, češki kopljaši Robert Vajdlech i Viteszlav Vesely, grčki daljaš Miltiandis Tentoglu, sprinteri Britanac Richard Kilty, Kanađani Jerome Blake i Brandon Rodney, ali i naši Sara Kolak i Filip Mihaljević. Recimo, njegovi su aduti iz Tokija donijeli sedam odličja, po dva zlata i srebra i tri bronce.

Cijeli život u atletici

Alfons Juck je bivši atletičar, omladinski prvak Slovačke na 400 metara s preponama. Kasnije je završio Fakultet tjelesnog odgoja i sporta. Alfons Juck trenutno je uspješan sportski menadžer svjetske klase, suorganizator sportskih događaja, sportski novinar, sportski komentator, sportski statističar i predsjednik Euromeetings. 1984. postao je član Međunarodnog udruženja atletskih statističara. Nekad glasnogovornik mitinga u Banskoj Bistrici kojim je dominirala naša Blanka Vlašić, kasnije i sada glavni menadžer mitinga u Ostravi, Banskoj Bistrici, P-T-S-a u Šamorinu, Memorijala Kamile Skolimowske. Ambasadori njegove agencije su Jan Železny, Šarka Kašparkova, Jarmila Kratochvilova... Privukao je kroz godine iskustva svjetske atletske zvijezde poput Michaela Johnsona, Linforda Christieja, Sergeja Bubke i uspio je uspostaviti prijateljski odnos s Usainom Boltom koji je bio gost ostravske Zlatá Tretre.

- Cijeli život sam u atletici, u tri dijela rekao bih. Trenutno je najvažniji organizacijski dio i pomoć atletičarima koju radim kao menadžer. Tu su i mediji, posebno u olimpijskim godinama kada radim kao komentator. U Tokiju su bile moje sedme Olimpijske Igre.

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

Puno sjajnih disciplina

Nastavio je...

- Živim u Bratislavi. Generalni sam menadžer mitinga u Ostravi. Bio sam u Hrvatskoj mnogo puta, radio sam na Continental kupu u Splitu kao voditelj press konferencija. Hrvatska je blizu moje Slovačke. I kada su ljudi iz Zagreba došli po mene, rekao sam “zašto ne”. Da je Zagreb terminski blizu Ostrave, rekao bih “ne”, ali kako se ne spaja ni malo, rekao sam “ok”.

Zagreb su posjetile mnoge atletske zvijezde, a jedino što miting u povijesti nema je svjetski rekord?

- Ne želim puno pričati o rekordima, jer kada pričaš o njima velika su očekivanja, a do toga nije lako doći. To se ne može obećati. Znamo da će za to biti nekoliko opcija ove godine. Mogao bi biti svjetski juniorski rekord, jer su recimo djevojke na 200 metara sjajne. Imat ćemo 2000 metara, jednu od disciplina u kojoj bi to mogli očekivati, jer imamo tek rekord u dvorani. Tih 2000 metara je bila moja ideja u dogovoru s organizatorom. Smatram da srednje pruge jako rastu i da to treba poštovati. Realno, na 1.500, 5.000 ili 10.000 to nisu realne opcije, jer rezultati su strašni. Ima još ideja, gledamo tko je u formi pa ćemo vidjeti do 14. rujna što i kako doraditi. Vidjeli smo s Warholmom u Lausannei koliko je nezahvalno pričati o rekordu, jer on koliko je god sjajan nije uspio čak ni pobijediti, a svi su očekivali puno.

Razlozi su realni.

- Atletičari su umorni, neki padaju i u formi, kraj je sezone, a Zagreb je zadnji top miting ove sezone, nakon OI, nakon finala Dijamantne lige. Neki mora biti posljednji, uvijek je to tako, ali Zagreb ima dobru atmosferu i ako bude lijepog vremena i dođe 3000 gledatelja kako se najavljuje, to može jako pomoći. Znam iz iskustva da su atletičari sretni i zadovoljni kada dođu ovdje.
Imat ćemo puno sjajnih disciplina, pripremamo jako dobar skok s motkom, disk muški, žene, sprinterske discipline, kugla... Mislim da ćemo moći puno toga ponuditi.

Komentirao je Juck i ulaznice koje su u prodaju s nadom da će se ustrajati, nakon što prethodnih godina slični pokušaji nisu uspjeli.

- Ova kvaliteta natjecanja zaslužuje plaćanje, a kada platiš, onda i više cijeniš i doživiš to što vidiš. To je samo posao, sastavni dio cijele jedne priče o vrhunskom sportu.

Potvrđeni olimpijski pobjednici u Zagrebu

Justin Gatlin (SAD) - 100 m, Atena 2004.
Kirani James (Gre) - 400 m, London 2012.
Hansle Parchment (Jam) - 110 m prepone, Tokio 2020.
Renauld Lavillenie (Fra) - motka, London 2012.
Ryan Crouser (SAD) - kugla, Rio 2016. i Tokio 2020.
Daniel Stahl (Šve) - disk, Tokio 2020.
Shericka Jackson (Jam) - 4x100m, Tokio 2020.
Jasmine Camacho-Quinn (Pur) - 100 m prepone, Tokio 2020.
Sandra Perković (Hrv) - disk, London 2012. i Rio 2016.
Valarie Allman (SAD) - disk, Tokio 2020.
Sara Kolak (Hrv) - koplje, Rio 2016.

Linker
15. svibanj 2024 11:04