FABRICE COFFRINI Afp
SPREMA SE SPEKTAKL

Kraljica Sandra najavila hitac sezone: ‘Osvojila sam sve što sam htjela, želim doma biti najbolja‘

Treći dan Hanžekovićevog memorijala donosi nam "main event" na Mladosti
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 10. rujan 2022. 14:48

"Svugdje je lijepo, ali je doma najljepše. Sezona je bila prekrasna, vratila sam se na postolje, osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu i obranila naslov europske prvakinje u Münchenu. Osvojila sam sve što sam si zacrtala osvojiti. Ne osjećam pritisak, želim biti najbolja verzija sebe pred domaćom publikom."

Rekla je to dobro raspoložena Sandra Perković u subotu na medijskoj konferenciji u hotelu Hilton Garden Inn uoči završnog dijela 72. Boris Hanžeković memorijala koji će se u nedjelju održati na stadionu Mladost. Kraljica diska na svom će terenu loviti ukupno desetu pobjedu na najstarijoj hrvatskoj sportskoj priredbi.

"Želim da se sutra sve poklopi kako treba i da završim ovaj lijepi san povratka nakon Tokija s najboljim hicem sezone jer vjerujem da ga imam u sebi, osobito uz podršku zagrebačke publike, najavila je svoj nastup šesterosruka prvakinja Europe. Put do njezinog zagrebačkog jubileja pokušat će joj onemogućiti Vallary Allman", aktualna olimpijska pobjednica s kojom je Sandra posljednjih godina razvila jedan od ponajvećih rivaliteta suvremene atletike.

"Odnos između Valary i mene doprinosi popularnosti samog sporta. Ona i ja smo trenutno miljama daleko od drugih djevojaka. Drago mi je da postoji bacačica koja me može pratiti i da smo tijekom cijele sezone "klin do klina". Na visokoj je razini, poštujem je i volim se natjecati s njom, ali vratit ću se tamo gdje pripadam", rekla je Sandra pa se osvrnula na tehničke razlike između sebe i svoje najveće suparnice:

"Obje smo snažne, ona je malo brža, a moj izbačaj je nešto specifičniji. Disk se može bacati s preskokom i bez njega. Moja tehnika (bez preskoka) mi, s obzirom na konstituciju, više odgovara, dok ona radi s preskokom. Svatko odabire ono što mu najviše odgovara, ali ona je svoju tehniku dovela na korak do savršenstva."

Potom se Sandra prisjetila svoj prvog nastupa na Memorijalu Borisa Hanžekovića.

"Bio je to moj prvi međunarodni miting. Imala sam izuzetno tremu, bojala sam se. Sjećam se kao danas te 2006. godine kad sam došla sa svjetskog juniorskog prvenstva u Pekingu i potom branila boje lijepe naše na Mladosti. Želim da se djeci vrati taj sjaj dolaska na prvi Hanžekovićev memorijal, predstavljanjam sebe, svog kluba i države iz koje dolaziš."

Nakon 32-godišnje Zagrepčanke, pred novinare je izašla i sama Valarie Allman u društvu dvostrukog svjetskog prvaka na 110 metara s preponama Granta Hollowayja i svjetskog doprvaka na 100 metara Marvina Bracyja. Američku bacačicu dočekalo je isto pitanje koje je bilo postavljeno i Sandri - kako gleda na njihov međusobni rivalitet?

"Zanima me što je Sandra rekla", našalila se Allman pa nastavila:

"To je odlično za našu disciplinu i donosi mnogo ovom sportu. Sandra je vrhunska bacačica, dugo je dominirala scenom i puno sam od nje naučila. Njezina dominacija je bila nevjerojatna, pogledajte samo bro pobjeda Dijamantnoj ligi…to je totalno ludo. Mi smo rivalke, ali je izuzetno poštujem i veselim se natjecanju s njom. Ima duboku snažnu vatru u sebi i pregršt iskustva. Dok traje natjecanje, potpuno smo "unutra", ali kad završi, imamo prijateljski odnos jedna prema drugoj."

Olimpijska prvakinja iz Tokija pobijedila je Sandru u finalu Dijamantne lige u Zürichu, ali je na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu bila trećeplesirana - iza naše predstavnice.

"Sandra me pobijedila doma i to je bilo poprilično teško za mene. Nadam se da ćemo sada zamijeniti uloge i da ću ja pobijediti na njenom domaćem terenu. Ono što je sigurno jest da ćemo se obje boriti i uložiti sve naše sposobnosti da to bude što bolje nadmetanje."

Uoči prošlogodišnjeg izdanja memorijala, mnogi su se smijali kad se govorilo o rušenju Boltovog rekorda (9.85) mitinga na 100 metara. Nakon što je Bracy istrčao samo stotinku sporiji rezultat, danas se više nitko ne smije.

"Namjeravam srušiti Boltov rekord, demonstrirat ću svoju formu i talent. Najavljujem da ću trčati ispod 9.80", bio je odlučan 28 godišnji Amerikanac, a slično razmišlja i njegov reprezentativni kolega Holloway:

"Crearov rekord na 110 metara s preponama apsolutno je ugrožen. Svi rekordi mitinga su ugroženi jer ovdje imate neke od najboljih atletičara svijeta."

Linker
19. svibanj 2024 23:46