Kirani James
 JEWEL SAMAD Afp
VELIKO IME

Na Hanžek dolazi i - Jaguar! Još kao klinac rušio je rekorde, nakon Rija proživio je kalvariju

Uzeo je tri olimpijske medalje u istoj disciplini, a od bolesti ga je spasila američka legenda.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 24. kolovoz 2021. 10:04

Nove sjajne vijesti za hrvatske ljubitelje atletike. Na Hanžekovićev memorijala 14. rujna dolazi veliki Kirani James (28), jedini čovjek u povijesti koji je osvojio tri olimpijske medalje na 400 metara - zlato u Londonu 2012., srebro u Rio de Janeiru četiri godine kasnije i broncu na nedavno završenim Igrama u Tokiju. James je ujedno i jedini osvajač olimpijskih medalja u povijesti za malenu Grenadu. Ne treba ni spominjati da je najveći junak karipske državice koja broji otprilike 100.000 stanovnika.

- Radujem se što ću sezonu završiti u Zagrebu. To će mi biti prvo iskustvo na jednom mitingu u Hrvatskoj. Uzbuđen sam što dolazim i pokušat ću brzo trčati, na razini trenutnog rekorda mitinga - poručio je James uoči dolaska u Zagreb.

Dolazi nakon Züricha

A taj spomenuti rekord mitinga iznosi 44.94 sekunde i od 2017. ga drži Amerikanac Gil Roberts. Kiranijev osobni rekord je 43.74, a ove je godine najbrže trčao u olimpijskom polufinalu - 43.88.

- Do Zagreba još imam dva mitinga Dijamantne lige, u Bruxellesu i finale u Zürichu. Jako sam zadovoljan svojom sezonom, pogotovo trećom olimpijskom medaljom - dodao je James.

image
BEN STANSALL Afp

Osim njega, na stadionu Mladosti pored Save trčat će i sedmoplasirani iz olimpijskog finala, Bocvanac Isaac Makwala, te Dariusz Kowaluk, zlatni iz poljske mješovite štafete na 4x400 metara.

Bolest se javila 2017.

Vratimo se još malo Kiraniju Jamesu koji je još kao klinac dobio nadimak Jaguar nakon što je istrčao 400 metara za 46.96 sekundi, što je i danas najbrži rezultat svih vremena jednog 14-godišnjaka. Nastavio je i poslije toga napredovati ogromnim koracima, postavši jedini 400-metraš u povijesti s mlađejuniorskim (U-18), juniorskim (U-20) i seniorskim naslovom (Daegu 2011.) svjetskog prvaka, te osvojenim olimpijskim zlatom.

Na Olimpijskim igrama u Londonu prekinuo je američki niz od sedam zlatnih medalja u ovoj disciplini, a s vremenom 43.94 postao je i prvi atletičar izvan SAD-a koji je trčao ispod 44 sekunde. Četiri godine kasnije ostao je iza Waydea van Niekerka koji je u Riju istrčao i danas važeći svjetski rekord (43.03), a onda je krenula kalvarija.

Sljedeću je sezonu otvorio sa skromnih 46.21 i odmah je znao da nešto nije u redu jer tako sporo nije trčao otkad je imao 16 godina. Nakon odlaska liječniku doznao je da boluje od Gravesove bolesti, vrste hiperfunkcije štitnjače. Ako se ne liječi, bolest uzrokuje širok raspon simptoma, uključujući gubitak težine, slabost mišića i nedostatak daha. Pred Kiranijem je bio dugačak put do oporavka, a na tom putu glavna mu je inspiracija bila još jedna atletska legenda, velika sprinterica i preponašica Gail Devers koja je i sama pobijedila opaku bolest i nakon dugog izbivanja osvojila tri olimpijska i pet svjetskih zlata.

- Moj trener je pričao s Gail. Samo saznanje da je i ona to prošla, da joj je vjerojatno bilo gore nego meni, i da se vratila nakon toga, dalo mi je veliko samopouzdanje - rekao je svojedobno James.

I on sam se vratio kao i Devers nakon što ga nije bilo 14 mjeseci na stazi. Pobijedio je u teškoj borbi, a najljepša nagrada stigla je u Tokiju...

Linker
17. svibanj 2024 11:13