Action Images via Reuters
PRIPREME ZA SP

SJAJNI NASTUPI HRVATICA NA ATLETSKOM DVOBOJU U MINSKU Sandra Perković uvjerljivom pobjedom najavila lov na titulu svjetske prvakinje u Dohi

EUROPA VS. SAD Na velikom atletskom dvoboju u Minsku dobri nastupi hrvatskih diskašica, Sandra Perković osvojila prvo, a Marija Tolj šesto mjesto
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. rujan 2019. 22:14

Posljednji ispit prije završnih priprema i odlaska na Svjetsko prvenstvo u Dohi, Sandra Perković je imala u Minsku, kao jedna od najvećih uzdanica reprezentacije Europe u dvoboju protiv SAD-a. Odradila je Sandra posao dobro, donijela maksimalan broj bodova Europi, ali još važnije od toga, u sezoni u kojoj joj je baš nije puno toga išlo onako kako je zamislila, pobjeda i hitac od 67,65 metara joj mogu biti ohrabrenje uoči lova na treći naslov svjetske prvakinje.

Nije Sandra u Minsku bila sama, u crvenom dresu reprezentacije Starog kontinenta nastupila je i europska U-23 prvakinja Marija Tolj koja je zauzela šesto mjesto sa 60,37. I njoj je također taj rezultat dobar vjetar u leđa uoči Dohe gdje si je za cilj zacrtala ulazak u finale.

Organizatori su ovo natjecanje zamislili kao oživljavanje nekadašnjih dvoboja iz sedamdesetih i osamdesetih godina i dali mu zvučan naziv The Match. Ideja nije nezanimljiva, ali realizacija baš i nije bila najbolja jer je jako velik broj zvijezda, i europskih i američkih, zaobišao Minsk. No, nama je najvažnije da su hrvatske predstavnice zadovoljne napustile Bjelorusiju.

Natjecanje u bacanjima odvijalo se po specifičnim pravilima. Nakon tri serije su otpale dvije atletičarke s najslabijim rezultatima, još dvije su završile natjecanje nakon četvrte i pete runde, tako da su u finalu ostale najbolje četiri. Sandri to u ovom društvu nije bio nikakav problem, dok jer Marija završila nastup nakon četiri serije.

Obje su u natjecanje krenule neispravnim hicima, ali nakon drugog ulaska u krug slika je ipak bila bolja. Najprije je Marija bacila 60,37, a potom i Sandra 62,69, pa su u tom trenutku držale drugo i peto mjesto. Bolja od Sandre bila je Amerikanka Laulauga Tausaga-Collins sa 63,03. U trećoj je seriji Marija pala na šesto mjesto, a njezin je disk završio u mreži, dok je Sandra bacila 61,50 i ostala druga.

Tolj se u četvrtoj rundi s 58,01 nije uspjela pomaknuti prema naprijed, pa je to za nju bio kraj priče, a na Sandrinom licu ni nakon četiri pokušaja nije bilo osmijeha, ovaj put je disk pao na 58,51 m. I nakon pete je serije odmahivala glavom iako je tada sa 63,96 došla na vrh. No, rezultatom, bilo je to sasvim očito, nije bila nimalo zadovoljna.

Napokon, posljednji joj je hitac donio ono što je toliko čekala. Odapela je disk, smjestila ga na 67,65 i odmah se vidio osmijeh olakšanja. To joj je treći rezultzat ove sezone, nakon varaždinskih 68,58 te prošlotjednih 67,78 na Hanžekovićevom memorijalu. Sandra se očito još traži, ali nakon ovog rezultata prema završnim će pripremama ipak krenuti malo mirnija.

INFOBOXDISK (ž)

1. SANDRA PERKOVIĆ (HRV) 67,65

2. Laulauga Tausaga-Collins (SAD) 63,71

3. Valarie Allman (SAD) 62,44

4. Irina Rodrigues (Por) 60,87

5. Marike Steinacker (Njem) 60,85

6. MARIJA TOLJ (HRV) 60,37

7. Kelsey Card (SAD) 60,35

8. Whitney Ashley (SAD) 60,00

Linker
20. svibanj 2024 09:32