REUTERS/Ivan Alvarado / REUTERS
SPREMA SE MOŽDA POVIJESNI HANŽEK

TO HRVATSKA SANJA VEĆ GODINAMA Sandra Perković najavila senzaciju, neka se čudo desi u Zagrebu

Piše: Kristina DominikovićObjavljeno: 02. rujan 2016. 10:44

Kraljica ženskog diska, Sandra Perković, ukrasila se s još jednim dijamantom. Petim u posljednjih pet godina Dijamantne lige. Natjecanja u kojem ni ove sezone ne zna za poraz. Nakon Šangaja, Eugenea, Stockholma, Osla, Londona i Pariza, sinoć je na svojoj posljednjoj dijamantnoj stanici u 2016. godini i pretposljednjem mitingu sezone (nastupa još u utorak na Hanžeku), na velikom finalu u Zürichu, slavila s hicem od 68,44 metra.

Svaki od četiri izbačena ispravna hica bio joj je dovoljan za slavlje. Čak i onaj od 64,23 m iz prve serije. Jer, drugoplasirana Francuskinja Melina Robert-Michon ostala je iza nje s čak 4,5 metra zaostatka (63,91 m), a Kubanka Denia Caballero bila je treća sa 62,80 m. Ovo je identično postolje kao ono prije dva tjedna na Igrama u Riju, a na vrhu je opet Sandra. Jedina atletičarka koja je ove sezone uspjela upisati svih sedam pobjeda na sedam dijamantnih mitinga. I osvojila maksimalnih 80 bodova, čak 52 više od Robert-Michon.

Sandra je iz serije u seriju bila sve moćnija. U drugoj seriji disk je odletio do 66,57 m, u trećoj je disk pogodio mrežu s desne strane, u četvrtoj je bacila 67,98, pa “iks”, da bi u posljednjoj seriji, u svojoj specijalnosti, bacila 68,44 m.

- Nikada nisam bila ovako nepobijeđena kao ove sezone. Osvojila sam i europsko i olimpijsko zlato i sve mitinge DL, a ako uspijem pobijediti i u Zagrebu, biti će to prva sezona bez i jednog poraza. A nedostaje mi još nešto za savršenu sezonu. Nacionalni rekord - rekla je nakon pobjede Sandra, svoje 34. dijamantne pobjede u karijeri i 40. dijamantnog postolja.

- Nadala sam se da ću večeras baciti nacionalni rekord.

Više od 71,08 m koje je 2014. lansirala baš na ovom stadionu u Zürichu i to u europskom finalu. Da je to uspjela, ispunila bi i drugi cilj, srušiti rekord mitinga u Zürichu koji od 1975. drži Ruskinja Faina Melnik sa 70,20 m.

- Želim biti prva žena u disku koja će imati rekorde na svim mitinzima. Nadam se da ću ostati zdrava da to uspijem. Kao i za svjetski rekord. Osjećam da ako mogu baciti 73 m, možda ću biti u stanju ići i dalje - hrabro je najavila Sandra napad na 76,80 Gabriele Reinsch.

- Ovaj put atmosfera i publika nisu bili glasni kao 2014. Nisu me uspjeli jače ponijeti. Ništa, moj dom je Zagreb, a tamo me u utorak čeka miting na kojem ću pokušati baciti nacionalni rekord!

Linker
18. svibanj 2024 06:07