Kirby Lee-USA TODAY Sports / USA Today Sports
POSVOJENA KAO DIJETE

ŽIVOTNA PRIČA NOVE SVJETSKE REKORDERKE 'Ovo je za Garya i Karon Harrison'

Piše: Kristina DominkovićObjavljeno: 24. srpanj 2016. 19:30

Posvetu je zbog suza jedva uspjela izgovoriti. Posvetu za obitelj, koja ju je usvojila kao bebu. Posvetu za Garyja i Karon Harrison, ljude koji su od 11 djece čak 8 posvojili.

- Ovo je za njih - u suzama je rekla 23-godišnja Kendra Harrison nakon što je u petak navečer na prepunom olimpijskom stadionu u Londonu srušila 28 godina star svjetski rekord na 100 m prepone.


Osveta je uspjela

I s čudesnih 12.20 poslala u povijest Bugarku Jordanku Donkovu, koja se držala na vrhu vječne liste još od 1988.

- Još uvijek sam u šoku - reći će dan nakon savršene večeri.
- To je bilo nevjerojatno. A samo sam željela doći i dati sve što imam, sve što znam. Željela sam osvetu.

Osvetu što se prije nekoliko tjedana nije uspjela kvalificirati na Olimpijske igre. Da, novopečena svjetska rekorderka neće trčati u Riju. Na američkim kvalifikacijama bila je “tek” šesta. Brianna Rollins, Kristi Castlin i Nia Ali trojka je koja ide, a Kendra ostaje kod kuće.

- Kada sam u polufinalu istrčala 12.40, znala sam da u meni ima još toga.

Što točno ima, pokazala je u finalu. Iako, semafor je prvo pokazao 12.58. Kendra se nije bunila, slavila je pobjedu jer po to je došla u London. No, pogreška je brzo ispravljana, a ona pala na koljena i rukama prekrila lice.

- Osvetnički žar snažno me povukao u toj utrci. Ali nevjerojatno je čuti da me ljudi zovu svjetskom rekorderkom. Jedva čekam doći kući i zagrliti obitelj. Zahvaliti im se za sve što su mi dali.

Zagrljaji će potrajati jer obitelj je prilično velika.

- Naše odrastanje bilo je prilično glasno - nasmijala se.
- Kuća je uvijek bila puna, ali bili smo disciplinirani. Znate, u mojoj obitelji većina braće i sestara su ili umjetnici ili akademski obrazovani. Ja nisam bila za umjetnost i sport se pokazao kao idealan da iskočim među svima njima talentiranima. To je bio jedan od načina da budem jednaka s drugima.


Odlična nogometašica

Počela je s gimnastikom, a onda je pokazala odlične stvari u nogometu.

- Mislim da sam bila dobra u napadu, ali nekako sam uvijek bila brža od lopte.

Čak je zbog nogometa dobila ponudu za stipendiju na koledžu, ali na kraju su atraktivnije bile one za atletiku.
Uzela je 2010. stipendiju za Sveučilište Clemson, a 2013. prebacila se na Kentucky kod trenera Edricka Floreala, bivšeg dvostrukog kanadskog olimpijca u trosku i dalju.

- Sviđa mi se način na koji radi, on je miran poput mene i voli raditi na tehničkim stvarima. Zna svoj posao. Zna da sam vizualac. Najbolje učim kroz video, vidim točno što je pošlo krivo. Razumije me i njegova vrata uvijek su mi bila otvorena.

Čak i kada je prošle godine završila studij, ostali su zajedno. I nije ih pokolebao ni prvi veliki nastup, prošle godine na SP-u u Pekingu kada je Kendra u polufinalu diskvalificirana zbog preuranjenog starta. Niti osmo mjesto u finalu dvoranskog SP-a ove godine u Portlandu. Sve je to Harrison ispravila već u svibnju na Dijamantnoj ligi u Eugeneu kada je istrčala drugi najbolji rezultat svih vremena, 12.24. Tri stotinke do Jordanke Donkove. Sada već bivše rekorderke, koja je svjetski rekord istrčala četiri godine prije nego se Kendra i rodila. I koji je jedan od starijih rekorda u atletskoj povijesti.

Ostalo ih je još 10 ženskih koji su iz 80-ih godina, dok su kod atletičara samo dva, samo u disku i kladivu. Najstariji od svih stoji još od 1983. i Jarmile Kratochvilove i njezinih 1:53.28 na 800 m.
Kendra je mnoge šokirala u petak u Londonu, no, ima i onih koje su “mirisale” baš ovaj rekord. Čak je pet žena u posljednjih pet godina istrčalo neke od 10 najboljih rezultata svih vremena na 100 m prepone. Kucale su na vrata Donkove, na kraju ih je otvorila Kendra Harrison.

-----------------------------------------------------------------------

Najbolje preponašice svih vremena
12.20 Kendra Harrison (SAD) - London 2016.
12.21 Jordanka Donkova (Bug) - S. Zagora 1988.
12.25 Ginka Zagorčeva (Bug) - Drama 1987.
12.26 Ljudmila Engquist (Rus) - Sevilla 1992.
12.26 Brianna Rollins (SAD) - Des Moines 2013.
12.28 Sally Pearson (Aus) - Daegu 2011.
12.33 Gail Devers (SAD) - Sacramento 2000.
12.34 Sharika Nelvis (SAD) - Eugene 2015.
12.35 Jasmin Stowers (SAD) - Doha 2015.
12.36 Grazyna Rabsztyn (Polj) - Varšava 1980.

-----------------------------------------------------------------------

Linker
28. travanj 2024 20:41