Max Verstappen slavi pobjedu u Monaku

 JEFF PACHOUD/Afp
TRIJUMF U MONAKU

Kišni čovjek Verstappen približava se Ayrtonu Senni. Ova brojka pokazuje koliko je superioran

Nizozemac je vodio od početka do cilja i time povećao svoju prednost ispred Péreza na 39 bodova
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 28. svibanj 2023. 21:39

Na Velikoj nagradi Monaka, čiji je završetak obilježila jurnjava na skliskim ulicama Max Verstappen vodio je od početka do cilja i time povećao svoje vodstvo u Svjetskom prvenstvu na 39 bodova ispred Sergija Péreza. Red Bullu je donio šestu pobjedu u isto toliko utrka ove sezone.

U utrci koju je oživio pljusak nakon 51 kruga u suhim uvjetima, Španjolac Fernando Alonso završio je drugi za Aston Martin, ali s velikim zaostatkom od 27,9 sekundi. Francuz Esteban Ocon (Alpine) bio je treći, čime je osigurao prvo postolje u sezoni, dok je Mercedesov sedmerostruki svjetski prvak Lewis Hamilton bio četvrti i uzeo bonus bod za najbrži krug.

- To je bio pravi Monaco - rekao je Verstappen nakon utrke od 78 krugova koja je trajala sat i 48 minuta.

- Bilo je nevjerojatno sklisko. Kada ste tako daleko u vodstvu, ne želite previše forsirati, ali isto tako ne želite izgubiti previše vremena. Tako da je u tom scenariju prilično teško. Nekoliko sam puta zakačio zid i bilo je dosta teško. Ali to je Monako.

Verstappenu je ova pobjeda bila četvrta u sezoni, druga u Monaku i 39. u karijeri. Nizozemcu su potrebne još tri pobjede kojima bi prestigao Brazilca Ayrtona Sennu na petom mjestu ljestvice vozača s najviše pobjeda. Verstappenov momčadski kolega Perez, njegov najbliži suparnik za naslov, startao je s posljednje pozicije nakon pada u kvalifikacijama i završio dva kruga ispod 16. mjesta.

- Mislili smo igrati na dulje staze sa strategijom, ali Max je vozio odlično na srednjim gumama i produžio prvu promjenu. Nismo imali nikakve šanse, a onda je na kraju kiša malo zakomplicirala stvari vani - rekao je drugoplasirani Alonso.

- Nije bilo lako. Iznenadio sam se što nije bilo sigurnosnih automobila od incidenata. Mislim da su svi danas radili nevjerojatan posao kako bi zadržali automobile na stazi.

Linker
09. svibanj 2024 11:15