Blaženko Lacković
 Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
HAUBICA IZ MAROFA

BLAŽENKO LACKOVIĆ ODUŠEVLJEN IGROM HRVATSKE 'To je za mene vrhunski rukomet! I moje mišljenje se neće promijeniti! Predivno...'

BLAŽENKO LACKOVIĆ Nekad velikog lijevog vanjskog hrvatske reprezentacije oduševila je igra Marka Mamića, ali i borbenost i zalaganje cijelog momčadi
Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 26. siječanj 2017. 19:21

Govorio je u dahu. Kao da je on bio tamo. Kao da je on ispratio Španjolsku kući iz Francuske...

- Baš sam uživao - javio se iz Njemačke Blaženko Lacković, nekad veliki reprezentativni bombarder s lijeve strane, a danas u 36. igrač giganta Kiela.

- Ponosan sam na dečke. Na tu srčanost, borbenost, zalaganje, klupu koja je skakala sa svima, sa svakim golom... Neki nisu ulazili u igru, a bili su unutra, na tom terenu 300%. Baš ih je bilo lijepo vidjeti.

Posebno je uživao u jednom detalju.

- Ako negdje smijem biti subjektivan onda mi dopustite da to bude vanjska linija. Predobro je bilo konačno vidjeti raspucanu vanjsku liniju. To je za mene vrhunski rukomet. I moje mišljenje se neće promijeniti - samouvjereno će Lacković.


Spain vs Croatia 29-30 Handball 2017 World... v

- Da, taj španjolski stil rukometa koji smo i mi u nekim razdobljima pokušavali igrati je u redu, ali Španjolci moraju raditi ta križanja jer nemaju šutere! Imaju sada Aguinagaldea, uvijek su imali te “masne” pivote, njihova igra se i svodi na to, ali mi to ne moramo.

Jednostavni, a ubojiti

Lacković smatra “trebamo biti prepoznatljivi po tome da ne moramo što i drugi”.

- Mi imamo ubojite igrače u vanjskoj liniji i to je ono zbog čega svi trebaju strepiti od Hrvatske. Imamo Duvnjaka, Stepančića, Mamić je sada samo potvrdio kakva je klasa, tu su i Šebetić, Mandalinić... I u biti bi svi trebali raditi za te šutere. Naša prednost jest što možemo kombinirati. Možemo igrati i španjolski sustav ako treba, pa je Cindrić u takvom sustavu ubojit. Imamo raznovrsnost, po tome možemo biti prepoznatljivi, a u našoj krvi je i onako već odavno da znamo igrati rukomet.

Jasno, onih devet golova Marka Mamića zaslužili su poseban tretman od Lackovića koji je godinama Hrvatskoj donosio takve role gotovo iz utakmice u utakmicu.

- Jako lijepo je bilo vidjeti ga onako raspucanog. Mi smo na neki način igrali jednostavno, a ubojito. Mamić je tim svojim golovima iz vana toliko olakšao napadu da je cijela ekipa lakše disala. Predivno. To je bilo takvo rasterećenje za sve... A opet tako jednostavno.

Sloboda je najvažnija

Priznao je “nisam ga puno gledao po klubovima”.

- Nisam imao prilike. Ali jesam u reprezentaciji. Imao je lijepih bljeskova, čekala se konstanta. Znate, sloboda je za vanjskog igrača najvažnija. Ali to ti netko mora dati. Trener mora imati povjerenja, onda puno lakše ideš na šut.

Mirza Džomba, nekad Lackovićev suigrač, a danas komentator na RTL-u nakon utakmice je rekao “dobili smo novog Laca”.

- Đole me očito hoće umiroviti - smije se Lacković.

CIJELI ČLANAK MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
17. svibanj 2024 15:46