POOL Afp
POTPUNI RASKOL

U boksu vlada totalni kaos: Hoće li definitivno izgubiti mjesto na Olimpijskim igrama?

Status bi mogao izgubiti u svojoj državi. Amerikancima su neki drugi sportovi ipak bitniji
Piše: Dean BauerObjavljeno: 15. travanj 2023. 15:28

Bilo je samo pitanje trenutka. Boksački sport više nema jednu ili samo jednu krovnu, svjetsku organizaciju poznatiju pod kraticom IBA. Od sada postoji i još jedna, barem joj je takva intencija. World Boxing kako je ime nove boksačke organizacije koja bi trebala voditi ovaj (zasad još) olimpijski sport, utemeljili su boksački savezi SAD, Velika Britanije, Njemačke, Nizozemske, Švedske i Filipina. Za čelnika privremenog ili prijelaznog odbora imenovan je Nizozemac Boris van der Horst.

To je isti onaj koji je godinama već najveća oporba i kritičar Rusa Umara Kremljeva, sadašnjeg predsjednika IBA-e, jedine trenutačno međunarodne sportske organizacije koja je javno ponovo dopustila nastupe sportašicama i sportašima iz Rusije i Bjelorusije i tod pod njihovim nacionalnim znamenjem. Doduše, nešto drukčije se od Kremljeva ne bi ni očekivalo jer je ipak čovjek Putinov dosta uski suradnik i prijatelj, jedan od čelnika Gazprom banke.

Oformljavanje paralelne organizacije

No što se tiče novog tijela, World Boxinga, koliko god osnivači bile neke vrlo, vrlo jake boksačke nacije poput SAD, Njemačke i Velike Britanije, ipak je zamjetno da dosad još ondje nema Australije, Francuske, Kanade i Irske. To su one države koje su dosad barem bile vrlo glasne u kritici i borbi protiv Kremljeva i IBA-e. No, Nizozemac van der Horst nije zabrinut.

- Temeljem razgovora koje smo vodili s nekoliko nacionalnih saveza diljem svijeta, puno saveza će nam se još pridružiti u našem zajedničkom cilju zadržavanja boksa na olimpijskim igrama - rekao je van der Horst engleskim medijima.

Naime, valja podsjetiti da je raskol i borba između Rusa Kremljeva i Nizozemca van der Horsta počela puno prije ikakvog rata u Ukrajini. Počelo je s Nizozemčevim nezadovoljstvom ili sumnjičenjem u poštene izbore za predsjednika IBA (nekadašnja AIBA), a zahuktalo se 2019. kada je Međunarodni olimpijski odbor suspendirao IBA-u zbog silnog niza nepravilnosti (financijskih, izbornik, sumnji u sudačku nepristranost...) Sve davne boljke ovog sporta zbog kojih su primjerice doslovno svi suci boksačkog olimpijskog turnira u Riju 2016. još, suspendirani. Od MOO-a dakako. Vjerojatno je postojao "debeli" razlog. Ruska agresija na Ukrajinu je sve samo još više zaoštrilo u borbi MOO i IBA-e, ali i između Kremljeva i van der Horsta. Stoga je bilo za očekivati da će se oformiti neki nova, paralelna boksačka organizacija s tendencijom da ona postane službeni predstavnik ovog sporta. World Boxing je već najavio i kontakt s MOO-om. Budući da je Njemačka među utemeljiteljima World Boxinga, onda je dosta realno očekivati da njemačkih boksača neće biti na skorašnjem SP u Uzbekistanu. Baš kao ni britanskih, poljskih, američkih, ukrajinskih, te vjerojatno kanadskih, australskih...

Kriva predodžba Europljana

Jasno da se oglasila i IBA s porukama tipa, ali doslovno "Mi stojimo uspravno i čvrsto u obrani boksa". Uz naravno opasku da će svatko tko pristupi pobunjeničkoj organizaciji, istog trenutka biti isključen iz Međunarodnog boksačkog saveza (IBA).

Tako, dok se boksački čelnici "glođu" samo podsjećamo da boksa i dalje nema na programu OI u Los Angelesu 2028. Za Pariz su sigurni, ali za Kaliforniju... I da, nemojte padati na foru, "Amerikanci neće dopustiti da nemaju boks na Igrama u svojoj državi". Raspitali smo se malo kod nekih upućenih američkih kolega koji su nam poručili kako je to sasvim kriva predodžba Europljana jer je Amerikancima puno bitnije da su na Igrama - ragbi 7, sportsko penjanje, BMX, košarka 3x3, mountainbike biciklizam i odbojka na pijesku.

Tako će boks možda imati dvije svjetske organizacije, ali će izgubiti olimpijski status. Trenutačno su na jako dobrom putu.

Linker
16. svibanj 2024 01:28