MIKE LAWRIE/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA
SUDAR TITANA

Konfuzija oko bitke za ogromno naslijeđe: Što se događa s Miočićem i povijesnom borbom koju UFC uporno koči?

Slijed događaja posljednjih mjeseci izgledao je kao scenarij u nekom od filmova Guya Ritchieja
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 01. studeni 2022. 13:21

Maštu MMA fanova diljem svijeta, a osobito onih hrvatskih, već neko vrijeme golicaju naznake o potencijalnom meču Stipe Miočića i Jona Jonesa. Mjesecima se šuška o okršaju najuspješnijeg UFC-ovog teškaša u povijesti s jednim od, po mnogima, najboljih boraca koji je ikad koračao oktogonom. Bio bi to punokrvni sudar titana i bitka za nevjerojatno borilačko naslijeđe, no hoće li do tog spektakularnog meča ikada doći?

Miočić se posljednji put borio u ožujku prošle godine, kada ga je Francis Ngannou, u njihovom uzvratnom meču, nokautirao početkom druge runde i oteo mu teškaški pojas. S druge strane, Jones je posljednji put navukao rukavice još u veljači 2020., pobijedivši tada jednoglasnom sudačkom odlukom Dominicka Reyesa, obranivši naslov u UFC-ovoj poluteškoj kategoriji.

Priča o njihovom međusobnom srazu zakotrljala se sredinom travnja, kada je predsjednik UFC-a Dana White u razgovoru za TMZ Sports izjavio kako se nada da će Jones, koji je u međuvremenu prešao u tešku diviziju, nastupiti na priredbi u srpnju, te da bi mu protivnik mogao biti Miočić.

- To ima smisla - rekao je tada White. Nedugo nakon toga oglasio se i Jones, poručivši da Miočić nije spreman za nastup u srpnju, nego inzistira da se bore u rujnu, kako bi se stigao optimalno pripremiti.

image

Stipe Miočić vs Francis Ngannou

USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA

"Stipe kaže da će u rujnu biti na svom apsolutnom vrhuncu. Razočaran sam, ali strpljiv. Želim teškaša u njegovom najboljem izdanju. Čekat ću ga do rujna. Nema isprike" – napisao je 35-godišnji Amerikanac na svom Twitteru, a zatim je, putem prijenosa uživo na svom Instagramu dodao kako se nada toj borbi, ali i kako smatra da "UFC igra igrice".

Miočić nije osobito komunicirao s javnošću o predmetnoj temi, ali je u jednom od svojih rijetkih javnih istupa istaknuo kako još uvijek nije završio svoj posao u teškoj kategoriji UFC-a.

- Planiram osvojiti još jednu titulu - rekao je američki borac hrvatskih korijena za Sports Illustrated, dodavši kako aktivno trenira i prati zbivanja u kategoriji. Jones je s oduševljenjem dočekao tu izjavu, rekavši svojim obožavateljima kako se upravo s Miočićem želi boriti za titulu privremenog UFC-ovog prvaka "heavyweighta", budući da smatra da mu je to veći izazov od meča s Ngannouom.

"Planiram se boriti protiv Stipe. Mislim da bih time puno više dokazao, nego borbom protiv jednodimenzionalnog borca koji dolazi nakon operacije koljena" – napisao je na Twitteru.

S vremenom se pokazalo kako UFC-ovi čelnici ipak "pikiraju" borbu između Jonesa i Ngannoua, koja bi im, s obzirom na komercijalni (PPV) potencijal, bila atraktivnija i profitabilnija, a neizravno je to, u srpnju, potvrdio i sam White rekavši kako "sve ovisi o Francisu i njegovom koljenu". Ngannouov oporavak se odužio, kao i cijela saga o potencijalnom meču za naslov teškaškog UFC prvaka, a sredinom kolovoza jedan od najpoznatijih svjetskih MMA novinara Ariel Helwani plasirao je informaciju kako će Miočić i Jones ipak odmjeriti snage, i to na UFC 282 priredbi u prosincu. Maštu MMA publike dodatno je raspirio sam Jones koji je na Twitteru objavio "post" u kojem je kratko napisao "UFC 282" i dodao emotikon ruku koje mole. Istovremeno, Miočić je na svojim društvenim mrežama krenuo objavljivati fotografije i videozapise iz kojih je razvidno da je prionuo ozbiljnom trenažnom procesu, odnosno da bi uskoro mogao ponovno ući u UFC-ov oktogon. Taman kada se činilo da će do meča Miočića i Jonesa konačno doći, White je u razgovoru za The Mac Life opovrgnuo glasine da će bivši prvak poluteške kategorije ove godine debitirati u teškoj diviziji.

- Nadam se da ćemo ga vidjeti u oktogonu početkom sljedeće godine ili u proljeće – izjavio je 53-godišnjak, a nekoliko dana kasnije oglasio se, iz vedra neba, i Ngannouov glavni trener Eric Nicksick, rekavši kako su ga zvali iz UFC-a, te da su se složili oko toga da bi se borba između Predatora i Bonesa mogla održati u ožujku 2023. Potpunu buku u priopćajnom kanalu izazvao je potom Jones, koji je objavio kako se priprema za meč s Miočićem u prosincu u Las Vegasu.

image

Jon Jones vs Thiago Santos

SEAN M. HAFFEY/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

"Nisam siguran što se događa između Stipe i UFC-a, ali spreman sam za natjecanje" – napisao je na Twitteru, a u petak je i izravno prozvao Miočića riječima:

"Potpiši taj ugovor. Ja sam vatra koju nikad nećeš ugasiti".

Situacija je, dakle, vrlo konfuzna. Slijed događaja na relaciji Jones-Miočić-Ngannou-UFC posljednjih mjeseci izgledao je kao scenarij u nekom od filmova Guya Ritchieja. Na tjednoj, pa čak i dnevnoj bazi, dolazi do suludih preokreta i vrlo je teško reći kakav će biti epilog cijele priče. Ono što je, sudeći po svemu navedenom jasno, jest da Jones, s jedne strane, žarko želi borbu s Miočićem, a da se, s druge strane, Miočić intenzivno priprema za taj meč. Za pretpostaviti je da realizaciju njihove borbe koči UFC, zbog ranije spomenutih, financijskih razloga. Iako bi sraz između Miočića i Jonesa, kao najuspješnijeg teškaša i poluteškaša u povijesti UFC promocije, predstavljao antologijsku borbu za ogromno sportsko naslijeđe, meč između Jonesa i Ngannoua za stol bi ipak donio više novca.

U modernom borilačkom sportu komercijalni potencijal, odnosno mogućnost prodaje što većeg broja PPV prijenosa, diktira apsolutno sva gibanja, a on je, u ovoj priči, na strani meča između Ngannoua i Jonesa. Čelnici najveće svjetske borilačke organizacije svjesni su, također, da se situacija, u slučaju eventualnog Jonesovog poraza od Miočića, koji je realna opcija, potpuno mijenja. U tom slučaju, Jones bi izgubio aureolu nepobjedivog, a samim time i umanjio svoj komercijalni potencijal. Miočić bi, pak, ukrao "show", Jonesovu GOAT ostavštinu, a istovremeno bi i izbio pozamašnu količinu dolara iz Whiteovog džepa. To je možebitni scenarij koji se čelniku UFC-a nikako ne sviđa, osobito kad uzmemo u obzir da bi potpisnik tog scenarija bio čovjek kojeg, budimo realno, nikad nije ni želio za prvaka.

Sve u svemu, možemo reći kako je Jones definitivno bio u pravu kad je rekao da UFC igra igrice. Koji će biti konačni ishod tih igrica, saznat ćemo u narednim tjednima.

Linker
06. svibanj 2024 04:04