Ilustracija: Ana Viktorija Puljiz i Izaskun Ballesteros Gonzales

 ZELJKO PUHOVSKI Cropix
GRAND PRIX ANTALYA

Kakvi dani hrvatskog juda! Ni tjedan dana od zlata Barbare Matić stigla nova medalja za našu domovinu

Mlada Splićanka je u kategoriji do 52 kg osvojila brončano odličje
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. ožujak 2024. 18:20

Kakvi dani hrvatskog juda. Nije prošlo ni tjedan dana od zlata Barbare Matić na Grand Slamu u Tbilisiju, kad evo i nove medalje za našu domovinu.

Na Grand Prixu u turskoj Antalyji nije otišla Barbara, jer nije bilo više ni potrebe, daleko je najbolja u svojoj kategoriji i sigurna za Igre u Parizu, ali je ondje Ana Viktorija Puljiz (22). Mlada Splićanka je u kategoriji do 52 kg osvojila brončano odličje. Ana Viktorija je u 1. kolu svladala Khorloodoi Bishrelt iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 1-0, a zatim i Amerikanku Angelicu Delgado 2-0. U četvrtfinalu je bolja bila Španjolca Ayumi Leiva Sanchez 2-0, da bi u repasažu naša Splićanka prvo “preslušala” Kineskinju Yeiqing Zhu 2-0, te u srazu za broncu Talijanku Odette Giuffrida 1-0.

S 27. skočila na 18. mjesto

- Ovo mi je druga medalja u dva tjedna, druga medalja na Grand Slamu. Nemam riječi za opisati, stvarno sam presretna. Bože hvala ti, samo to bi mogla reći. Imala sam pet teških borbi. Od Emiraćanke s kojom sam se borila 1. kolo, sam bila izgubila prije dvije godine u Zagrebu. Amerikanka Delgado je osvajačica medalja s OI i SP. Idemo dalje, idem trenirati za Europsko prvenstvo u Zagrebu - iz Antalyje će brončana Ana Viktorija Puljiz kojoj se sada polako otvara put prema OI u Parizu, što je potvrdio i trener Dragan Crnov.
- Da, to je točno, posebno s ove dvije medalje u dva tjedna. Ana u prvoj kvalifikacijskoj godini zbog ozljede nije nastupala, ali je sada u ovoj drugoj kvalifikacijskoj godini prikupila jako puno bodova i sada se borimo za Pariz. Ja sam kao trener iznimno zadovoljan njezinim pristupom i znao sam da će se njoj i otvoriti i da će kad-tad ona prikazati svoje znanje. Ona je kao juniorka još osvojila medalju na seniorskom EP, u svojoj kolekciji ima 10 europskih medalja. Njezin je talent neupitan, samo je pitanje kada će on nakon njezine teške ozljede doći na naplatu. Sav taj njezin, naš zajednički rad. Veselimo se budućnosti - iz Antalyje će trener Crnov. S ovom broncom, Ana Viktorija Puljiz bi u svojoj kategoriji trebala skočiti s 27. na 18. mjesto na svijetu.
No, iako bez medalje na koncu, lijep je dan u Turskoj imala i mlada Zagrepčanka Tihea Topolovec (do 57 kg). Ona je naime u 1. kolu pobijedila Turkinju Hasret Bozkurt 1-0, ali osobito je dojmljiv trijumf nad Brazilkom Rafaelom Silvom u 2. kolu, 2-0. Brazilka je naime olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira 2016. i dvostruka svjetska prvakinja! U osmini finala je tek bolja bila Poljakinja Arleta Podolak.
Posljednji rezultati našeg juda bolja su pozivnica od ikakve reklame za skorašnje judaškog Europsko prvenstvo u zagrebačkoj Areni, koncem travnja.
D. Bauer

Linker
13. svibanj 2024 13:09