Andreas Kancelar / CROPIX
VELIKA OČEKIVANJA

Brazilac na klupi odbojkašica: 'Želim s Hrvatskom postati svjetski i olimpijski prvak'

Nema zadovoljavanja malim stvarima i razmišljanja o ‘vrlo dobrom petom mjestu’. Treniramo da bismo pobijedili, da bismo bili broj jedan - optimistično će Angelo Vercesi
Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 07. siječanj 2014. 16:47

Novi izbornik hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije Angelo Vercesi (46) ispunio je prvi zadatak. U dramatičnoj utakmici protiv Nizozemske slavio je 3-2 i izborio plasman na Svjetsko prvenstvo u Italiji (od 23. rujna do 12. listopada). Doduše, plasman je ostvaren već kada je Hrvatska povela 2-0 u setovima, ali nova pobjeda protiv starih poznanica bila je najbolji način da se Vercesi i igračice “osjete” na prvom zajedničkom zadatku.

- Igračice su jako kvalitetne, to je najveći razlog zašto sam ovdje, jer u Hrvatsku nisam došao zbog novca. Odmah nakon utakmice pitali su me što želim postići s ovom reprezentacijom, a ja imam samo jedan cilj: postati svjetski prvak i osvojiti olimpijsko zlato u Riju 2016. Za to radim, za to živim i pripremam se. Nema zadovoljavanja malim stvarima i razmišljanja o ‘vrlo dobrom petom mjestu’. Treniramo da bismo pobijedili, da bismo bili broj jedan - optimistično će Brazilac.

Dva kvalitetna seta

Iako u reprezentaciji ima svjetsku kvalitetu ( Poljak, Jerkov, Ušić, Popović, sve više i Fabris...), čovjek bi pomislio da će Vercesi, s obzirom na najave, do SP-a preuzeti neku od najjačih reprezentacija svijeta. Uz sav optimizam, ovoj reprezentaciji ipak nedostaju kvalitetnija tehničarka i libero za najveće domete...

- Kada pobijedite, onda je sve divno i krasno, svi su najbolji i najljepši na svijetu, ali ja sam pripremljen za nastavak rada. Imali smo 2-0 protiv Nizozemske. Dva smo seta odigrali na najvišoj razini. Poslije je razina pala jer neke igračice ne igraju početnih šest u svojim klubovima. Noge postaju teške, obrana padne, a to moramo promijeniti.

Vercesi tu vjerojatno misli na kapetanicu Sanju Popović, koja u rovinjskom vikendu nije imala ulogu liderice koju je igrala kod Igora Lovrinova. Brazilac pokušava igru reprezentacije učiniti mnogo bržom.

- Nismo imali mnogo vremena za pripremu, samo pet dana treninga, ali sviđa mi se ono što sam vidio. Vjerujem da to može izgledati brže, da se obrana može igrati aktivno svih pet setova... Šalio sam se s igračicama da bi s još jednim tjednom priprema mogle pobijediti i Rusiju i Brazil.

Na ubrzanju i promjenama Vercesi će imati vremena raditi preko ljeta. Hrvatska sudjeluje na Grand Prixu u srpnju i kolovozu, u kojoj je očekuje šest-osam utakmica. Nakon katkotrajnog odmora, igračice uoči Italije čeka dodatnih mjesec dana priprema.

- Ukupno, reprezentacija će na ljeto biti zajedno oko dva mjeseca, što će biti i više nego dovoljno da napravimo dobar posao.

Trener prijatelj

Sve što bude napravio, Vercesi će napraviti na svoj, prijateljski način. Za razliku od većine hrvatskih trenera, Vercesi će na treningu nositi jakne ili gurati kolica s loptama, a na utakmicama prvi zaustaviti igračicu koja krene u rizičan pokušaj spašavanja lopte. Na njegovim treninzima ili time outima nema dernjave, samo ohrabrivanje i podrška.

- Kod kuće imam majku i sestru od kojih sam puno naučio u životu. One su prije svega ljudska bića, žene, pa onda igračice. Na taj se način odnosim i prema svom stožeru u kojem su muškarci. Moja životna filozofija je da se dobro dobrim vraća poput refleksa. Zato životnu filozofiju prenosim na posao.

Sve što je naučio Vercesi, kaže, duguje svojim sunarodnjacima, mentorima koji su mu uvijek na raspolaganju. Među njima je i Bernardo Rezende, Brazilac kojeg se smatra najtrofejnijim trenerom u momčadskim sportovima.

- Jedni drugima otvaramo vrata. U Rovinju smo igrali protiv Francuske, a njihov je izbornik Brazilac. José Roberto Guimaraes, brazilski izbornik koji ima tri zlata s reprezentacijom, meni je poput mentora. Takav je odnos jedan od razloga zašto je brazilska odbojka tako uspješna - zaključio je Vercesi.

Vercesi: Na nogometnom SP-u ćemo vas dobiti 1-0

Vercesi je jučer u Zračnoj luci Zagreb hvatao zrakoplov za Istanbul jer se vraćao klupskim obvezama u Azerjolu iz Bakua. Po aerodromskoj se zgradi šetao u reprezentativnoj majici. Na prsima zastava, na leđima veliki natpis “Croatia”. Ipak, ako mu spomenete nogomet, ispod majice je i dalje nepodijeljeno, brazilsko srce.

- Prije svega, ja sam Brazilac. Dakle, bit će 1-0 za nas i svi će biti sretni. Neka prođu obje reprezentacije i nađemo se u finalu. Onda vas opet pobijedimo 1-0 i opet su svi sretni - poželio je nasmiješeni izbornik.

Linker
20. svibanj 2024 08:27