Damir Martin
 Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
STRAŠAN SPORTAŠ

ČOVJEK JE I VRHUNSKE STRUČNJAKE U MANCHESTERU OSTAVIO U POTPUNOM ČUDU Hrvatska ima jednog od najjačih sportaša svijeta: 'Nevjerojatno je snažan!'

ANATOMIJA VESLAČA Damir Martin bio je glavni junak dokumentarca, koji je Olympic Chanell snimao na Institutu Manchester Cityja
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 11. travanj 2018. 19:10

Damir Martin dvostruki osvajač je olimpijskog srebra i najbolji sportaš Hrvatske 2016, ali po riječima svog kondicijskog trenera Pere Kuterovca već godinama i “uvjerljivo najspremniji hrvatski sportaš”. Što je na neki način i razumljivo s obzirom na to da veslanje spada u red najzahtjevnijih, ako već nije najzahtjevniji olimpijski sport. Međutim, kad govorimo o najspremnijim ili pak najsnažnijim sportašima, Damir Martin je i te kako prerastao granice Lijepe naše jer se prije dvije godine u Riju uvrstio među najjače na svijetu. Doslovno.

“Veslanje je jedan od najzahtjevnijih olimpijskih sportova i Damir je u tom smislu pun paket”, govori se u uvodu kratkog dokumentarca Olympic ChannelaAnatomija veslača”, napravljenog u Institutu Manchester Cityja.

Prekrasno simetričan i nevjerojatno snažan

Vukovarac je na ova testiranja otputovao prošle godine, pola godine nakon OI u Riju, potpuno izvan treninga...

- Ne može se reći da nismo ništa radili, ali možemo to nazvati rekreacijom - kaže Kuterovac, koji je Martina pratio u Manchesteru.

Steve McArthur/Rowing NZ

- Zvali su nas na testiranja pod uvjetom da se snimi taj dokumentarac. Dobro je došlo jer to inače košta nekoliko tisuća funti, a mi smo ipak siromašna zemlja...

Damir je prije odlaska bio skeptičan.

- Dvoumio sam se jer nisam znao što bih mogao tamo pokazati s obzirom na to da sam bio potpuno izvan treninga. Na kraju je ispalo da ipak imam, iako su moji rezultati na tim testiranjima inače još puno veći.

Uglavnom, na tom institutu u Manchesteru je zapravo samo potvrđeno ono što je Martinu i svima oko njega poznato otprije. Naš veslač je sa svojih 189 centimetara i 102,8 kilograma bez sumnje jedan od najsnažnijih sportaša svijeta.

- Svi su bili oduševljeni jer su rezultati zaista fantastični - istaknut će Kuterovac.

Oduševljenje se vidi i u dokumentarcu jer su rezultati testiranja izazivali istinsko čuđenje doktora u Institutu Manchester Cityja, a šef projekta je rekao sljedeće:

- Damir je prekrasno simetričan i nevjerojatno snažan!

2016 Rio Olympics - Rowing - Final - Men's Single Sculls Victory Ceremony - Lagoa Stadium - Rio De Janeiro, Brazil - 13/08/2016. Silver medalist Damir Martin (CRO) of Croatia reacts. REUTERS/Carlos Barria   FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Carlos Barria
Damir Martin

Ne voli veslati na treninzima

Podjednaka snaga u obje noge istaknuta je kao ključna u veslanju jer se na taj način održava ravna putanja čamca, a Martinu je izmjereno 150,6 N/m (Newton-metara) u desnoj zadnjoj loži, odnosno 145,4 N/m u lijevoj za omjer 103,6%, odnosno vrlo blizu savršenstvu.

- Možda će zvučati smiješno, ali na treninzima ne volim puno veslati jer mi stradaju leđa - govori jedan od najboljih veslača svijeta.

- Veslam oko 20 km, onda imam 60-100 km bicikla i na kraju dizanje utega ili prevencijske treninge.

S obzirom na to da je izvan treninga na 18,4 posto masnog tkiva, odnosno daleko manje od, recimo, dizača utega slične tjelesne mase (26,7%), to pokazuje ispravnost načina rada kojim se preko zime, kako kaže Damir, “skladišti snaga za ljeto”. Kad se to poveže s genetikom, a Englezi su Vukovarca proglasili “isitinskom prirodnom snagom”, dobijete jednog od najsnažnijih sportaša svijeta, kojem je dominantna noga 33 posto jača nego kod elitnih NFL igrača, 40 posto od košarkaša i oko 60 posto od nogometaša...

2016 Rio Olympics - Rowing - Quarterfinals - Men's Single Sculls Quarterfinals - Lagoa Stadium - Rio De Janeiro, Brazil - 09/08/2016. Damir Martin (CRO) of Croatia celebrates after men's single sculls quarterfinals.        REUTERS/Gonzalo Fuentes  FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.   - RTSM1T5
REUTERS/Gonzalo Fuentes
Damir Martin

- Genotip i rad čine 100 posto. Toliko je jednostavno - pojašnjava Kuterovac.

- Damir je genetski iznimno snažan, a bez toga nema vrhunskog olimpijca, osvajača medalje.

Bolja prilagodba u težim uvjetima

Na Enviro testu u komori koja simulira uvjete visinskih priprema, odnosno količinu kisika na 2.000 metara nadmorske visine ili 22 posto manje nego u normalnim uvjetima, Martin je također postigao izvrsne rezultate. S obzirom na to da veslačke utrke podrazumijevaju po 500 metara sprinta u prvom i posljednjem kvartalu, odnosno kilometar natjecateljskog ritma, test se radi u osam intervala s po 90 sekundi “normalnog” veslanja i 30 sekundi sprinta. Pritom Damiru puls raste sa 142 do 158 otkucaja u minuti.

“Što su uvjeti teži, njegova prilagodba je sve bolja”, objašnjava se u dokumentarcu.

Tamo gdje su, pak, veslači najjači, a radi se o plućima, razlika u odnosu na ono što Damir Martin postiže u punom treningu, bila je najveća u odnosu na ova testiranja obavljena izvan pripremnog razdoblja.

- Tu sam bio na 6,2 litre po minuti, a inače sam iznad sedam.

I opet, s tih 6,2 bio je iznad prosjeka olimpijskih veslača (5,9), elitnih plivača (5,9), nogometaša (5,2), maratonaca (4,7)...

- Nijedan od tih rezultata me nije iznenadio jer mi sve testove radimo na Kineziološkom fakultetu. U Zagrebu imam sve što mi treba. Rezultate iz Manchestera sam već prerastao, ali oni su nam koristili u pripremama - zaključio je naš proslavljeni olimpijac.

Linker
04. svibanj 2024 00:22